Geri Kazanım Projesi Çevre Topluluğu’nun Katkılarıyla Başlatıldı

Geri Kazanım Projesi Çevre Topluluğu’nun Katkılarıyla Başlatıldı
Çanakkale Bölgesel Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında inşaa edilen Düzenli Depolama Sahası'nın kullanıma geçmesiyle Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB)'ın ana hedefi olan kentlinin atık konusunda bilinçlendirilmesi ve ambalaj atıkları toplama-ayırma tesisinin faaliyete geçirilerek proje havzasında geri dönüşümün etkin bir biçimde uygulanmasının sağlanması pilot olarak seçilen Esenler Mahallesinde yapılan çalışma ile başlatıldı. ÇAKAB tarafından Esenler Mahallesi Belediye Hizmet Evinde tanıtımı yapılan projeye Üniversitemizin Çevre Topluluğu Öğrencilerinin yanı sıra mahallede yaşayan çok sayıda hanım da katıldı. Çevre Topluluğu Yetkilileri konu ile ilgili olarak şunları ifade etti: “Çanakkale'nin ve yaşayanlarının yaşam kalitesini yükseltmek, sürekliliğini sağlamak, uzun vadede etkili olacak hedeflerle sağlıklı, güvenli ve bilinçli bir kent yaratmak geleceğe bırakılacak en büyük ve anlamlı mirasımız olacaktır. Esenler Mahallesinde pilot olarak başlatılan uygulama zaman içerisinde diğer mahallelerde ve okullarda da uygulamaya başlayacak olup bundan böyle çöp biriktirme alışkanlığımızı değiştireceğiz”. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN'ın da katıldığı projenin tanıtım toplantısında Başkan GÖKHAN şunları söyledi: “Katı atık yönetiminin en önemli projesi için buradayız. Proje kapsamında eski depolama alanımızı kapatarak çağdaş çalışan yeni depolama sahamızı kurduk. Kent için önemli ve ciddi bir yatırım olan düzenli depolama sahamızın uzun süreli kullanılabilmesi için evsel atıklarımız ile geri dönüşülebilir plastik, cam, kağıt, metal gibi atıklarımızın birbirinden ayrı biriktirilmesi, ayrı toplanması ve yeniden ekonomiye kazandırılması süreçlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu nedenle bunları kentliye anlatmamız ve projeyi sahiplendirmemiz lazım. Çünkü düzenli depolama sahamızın da bir dolum ömrü var. Bu süreyi uzatmak ve çok uzun yıllar yeni depolama alanlarına ihtiyaç duymamak için şimdi hepimize önemli görevler düşüyor. Pilot bölge olarak Esenler Mahallesinden başlayan çalışmalar kapsamında Üniversitemizin Çevre Topluluğu öğrencileri de ev ev dolaşarak sizlere bu konuyla ilgili bilgilendirmeyi yapacaklar. Bunun yanında basın ve bilgilendirme toplantıları yoluyla kente bu alışkanlığı kazandırmayı hedefliyoruz. Projeye ortak olmuş tüm ilçelerde, beldelerde yaşayan herkesin bu eğitim çalışmalarına ve uygulamalara büyük destek vereceğine ve projenin başarısında büyük katkı sunacaklarına inancım sonsuzdur”.