1

1. Troas Sempozyumu Gerçekleşti

Bu Haber 2339 Kez Okundu
  • Paylaş:
1. Troas Sempozyumu Gerçekleşti

Haber: Duygu Karademir Aras

Fotoğraf: Nedim Bayhan, Gülperi Çalışkan

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü, Troya Müzesi Müdürlüğü ve İÇDAŞ işbirliği ile düzenlenen Arkeolojik Kazı ve Yüzey Araştırmaları konulu 1. Troas Sempozyumu açılış töreni Troya Müzesinde gerçekleşti.

Troya Ören Yeri, Asos ve Parion başta olmak üzere Çanakkale'nin birçok yerinde yapılan kazı çalışmaları ve bu çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan eserlerin konuşulduğu sempozyumun açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, İl Müftüsü Arif Gökçe, Çanakkale bölgesindeki arkeolojik alanların kazı başkanları ile antik kent kazılarının ve yüzey araştırmalarının temsilcileri, ÇOMÜ Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencileri ve mezunları ile çok sayıda davetli katıldı. 

Sempozyumun açılış konuşmalarını sırasıyla Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve Rektör Prof. Dr. Sedat Murat gerçekleştirdiler. 

Troya Müzesi Bir Hafıza Mekanıdır

Konuşmasında “Troya Müzesi bir hafıza mekanıdır” diyerek Troya Müzesi’nin önemini vurgulayan Rıdvan Gölcük; “Hocalarımız bir yıl boyunca yaşadığımız bu toprakları karış karış gezdiler, santim santim kazdılar ve o verileri müzeye aktarıyorlar. Anadolu’da adına az ve eksik söylenmiş ne varsa, söylenecek daha ne varsa bu bina bunları söylemek üzere buradadır” dedi.

5 bin Yıllık Tarihin Şahidi Çanakkale

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz “Nüfusumuz ve coğrafi büyüklüğümüzle kıyaslanamayacak kültürel, tarihsel ve mitolojik öneme sahip bir ilimiz var” dedi ve ekledi: 

“Destanlar şehri Çanakkale 5 bin yıldır tarihe şahitlik ediyor. Global aktör olmanın olmazsa olmazı, günümüzün en gelişkin ülkelerinin, en fazla gezgin turist alıyor olması tesadüf değil. Taşıdığı turizm çeşitliliği ile marka olabilmenin tüm potansiyeline sahip, sahip olduğu tarihsel geçmiş ve birikimle kimlikli kent sıfatını hak eden bir coğrafyadayız. Bu şansımızı bir fırsata çevirmek çabalarımızı ortaklaştırıp doğru bir zeminde yürümekle mümkün olur.”

Çanakkale Ruhu Milleti Yeniden Uyandırdı

Rektör Prof. Dr. Sedat Murat ise şunları aktardı; “Türk vatandaşının gönlünde, ruhunda Çanakkale'nin ayrı bir yeri vardır. Çanakkale bir devrin kapandığı yeni bir devrin başladığı, Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı yerdir. Çanakkale’deki bu azim, inanç ve iman olmasaydı bu mücadele başarılı olamazdı. Çanakkale ruhu milleti yeniden uyandırdı. Türk Milleti Çanakkale Geçilmez dedirtti.”

5 Bin Yıl Öncesinde Buralarda Yaşayan Medeniyetler, Buraları Tesadüfen Seçmemiştir

Çanakkale'nin göz dolduran bir turizm şehri olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, “5 bin yıl öncesinde buralarda yaşayan medeniyetler buraları tesadüfen seçmemiştir. Bizler de yaşadığımız coğrafyanın zenginliğinin farkındayız. Bu zenginliği görünür kılmak en önemli görevlerimizdendir. Yapılan çalışmaların devam etmesini arzu ediyorum. Bu anlamda ÇOMÜ olarak katkı sunmak için her zaman destekçiyiz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun açılış sunumunu Arkeolog Prof. Dr. Coşkun Özgünel gerçekleştirdi. Uzun yıllardır Troas Bölgesinde kazı çalışmaları yapan Özgünel, sunumunda Türk arkeolojisinin geçmişten günümüze geldiği süreci anlattı ve bir milletin büyük bir ulus olabilmesinin ancak yaşadığı topraklardaki tarihini iyi bilmesi ile mümkün olacağının altını çizdi. 

Programda Arkeolog Prof. Dr. Coşkun Özgünel’e Rektör Prof. Dr. Sedat Murat ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. 2 gün boyunca devam eden sempozyumda Çanakkale Bölgesi kazı alanlarında yapılan ve devam eden çalışmalar kazı başkanları tarafından aktarıldı. 


Fotoğraf Albümü