1

Çanakkale’nin ve Üniversitemizin Teknoloji Merkezi Çanakkale Teknopark Açıldı

Bu Haber 3665 Kez Okundu
  • Paylaş:
Çanakkale’nin ve Üniversitemizin Teknoloji Merkezi Çanakkale Teknopark Açıldı

Haber: Eylem Tuna Çoban-Duygu Karademir Aras

Fotoğraf: Tuncay Ak, Eylem Tuna Çoban, Onur Çiftçi, Efecan Ercan 

Çanakkale Teknopark Yerleşkesi ve Yeni Hizmet Binasının açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili, Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Gestaş Müdürü Volkan Uslu, kurum, kuruluş yöneticileri, ÇOMÜ’lü yöneticiler, akademisyenler ve halkın katılımı ile gerçekleşti. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ardından, Çanakkale Teknoparkın kısa tanıtım filminin gösterimi ile başlayan tören açılış konuşmaları ile devam etti. 

Açılış konuşmalarını sırasıyla; Teknopark Genel Müdürü Dr. Erkan Bil, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Vali Orhan Tavlı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gerçekleştirdi. 

Hedefimiz, 2023-2053-2071 Vizyonları İle Yerli ve Milli Teknoloji Üretmek

Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Dr. Erkan Bil, milli şuurun başkentinde 2023-2053-2071 vizyonları ile yerli ve milli teknoloji üretmek için yola çıktıklarını, bu vizyon ile 3 yıldır gece gündüz demeden çalıştıklarını bildirdi ve 135.000 m2’lik teknopark alanında son üç yılda yapılan alt ve üst yapı çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve ekledi.

“Çanakkale Teknopark bugün itibariyle 49 firma, 8 kuluçka ve 6 ön kuluçka girişimcisi ve 286 Ar-Ge personeli ile %100 dolulukla yeni hizmet binamızı açıyoruz.”  

Verimli ve Huzurlu Çalışan Bir Üniversite Haline Geldik

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Türkiye’nin son 15 yılda gerçekleştirdiği büyük atılımın üzerine hedeflediği ikinci sıçramayı, kendi teknolojisini ve kendi yenilikçi ürününü geliştirmede sağlayacağı atılımla gerçekleştirildiğinin farkında olduklarını belirterek; “Üniversiteler olarak bu çaba ve süreçte üzerimize düşen rolün farkındayız. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, bir bilim kurumu olduğumuzun bilinciyle, son 4 yılda öncelikle verimli ve huzurlu çalışan bir üniversite haline gelmek için çaba gösterdik ve hiçbir zaman üniversite olmanın gereklerini bir kenara bırakmadık. Bugün açılışını yapmak için bir araya geldiğimiz Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi ana binası ve bir bütün olarak bu yerleşke, bu gayretin en güzel örneklerinden birisidir” diyen Rektör Acer konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“2015 yılında yeni bir yönetim kurulu ile başladığımız süreçten bugüne, büyük ve hızlı bir ilerleme gösterdi. 2015 yılında içinde bulunduğumuz bu yerleşkede neredeyse hiçbir unsur bulunmazken, bugün itibarıyla doğalgazdan kanalizasyona, elektrikten yerleşke içi yollara kadar bütün altyapısını tamamlamış, bunun üzerine yönetim ve ofis binası bitirilmiş, sosyal tesislerinin önemli bir kısmı tamamlanmış durumdadır. Bu süreçte burada birçok firma yerleşik hale gelmiş, 36 proje tamamlanmış, çok sayıda proje daha yürür duruma gelmiştir.”

Üniversitemiz İle Yenilikçi Anlayış ve İş Dünyası Bir Araya Gelip Önemli İşler Yapacak

Rektör Acer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, sağladığı 15 milyon TL kaynak ile bu büyük işin lokomotifi olduğunun altını çizerek;  “Bundan sonra bize düşen görev, Çanakkale Teknoparkın gerçekten araştırma geliştirme ve ürün geliştirme yapan firmaların çalıştığı, genç ve yenilikçi girişimcilerin faaliyet gösterdiği bir yerleşke haline dönüştürmek ve bu şekilde sürdürmektir. Çanakkale’nin ve Üniversitemizin bunu başaracak potansiyele ve konuma sahip olduğunun farkındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın Çanakkale’ye uzun yıllardır verdiği büyük önemin gereğini bu anlamda da yerine getirme çabası içerisinde olacağız. Şu ana kadar, Üniversitemiz hocalarımın burada kurduğu şirket sayısı 20’ye ulaşmıştır” dedi. 

Rektör Prof. Dr. Acer konuşmasının sonunda emeği geçen herkese teşekkür etti. 

“Çanakkale Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı olarak son dört yılda bu başarının elde edilmesinde emeği geçen, Çanakkale’ye ve üniversitemize gösterdiği büyük teveccüh ve verdiği büyük önem ve destek nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımıza, şahsım, Üniversitemiz ve Çanakkale Teknopark adına şükranlarımı ve saygılarımı arz ediyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bu işin lokomotifi oldu. Şahsınıza ve bakanlık mensuplarına şükranlarımızı sunuyoruz. Burada Çanakkale’de bu işin başarılmasında Çanakkale Milletvekili Sayın Bülent Turan beyefendinin her adımımızda burada ve Ankara’da destekçimiz olduğuna şahit olduk. Sayın Valimiz Orhan Tavlı Beyefendi bu işin takipçisi ve destekçisi oldular. Çanakkale İl Özel İdaresi ve Genel Sekreteri Sayın Abdullah Köklü, buraya büyük destekler vererek bu yerleşkenin kurulmasında büyük bir rol üstlendiler. Çanakkale’nin çok değerli ve başarılı bir kamu şirketi olan GESTAŞ, Çanakkale Teknopark AŞ’nin büyük ortağı olarak büyük bir destek vermiş oldu. Yönetim kurulu üyelerimiz, Çanakkale Teknopark ve Üniversitemiz çalışanları büyük bir sahiplenme ile çalıştılar. Üniversitemiz ve Çanakkale Teknopark A.Ş. adına şükranlarımı soruyorum.”

Çanakkale Teknopark ’ta Başlıca Hedef İş, Üretim Olacak

Çanakkale Teknopark Ar-Ge faaliyetlerinin, inavosyonun yoğun olarak çalışacağı bir alan olacağını belirten AK Parti Grup Başkanvekili, Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan şunları söyledi:  “Teknopark 35 Milyar Dolar piyasası olan bir proje. Üniversite ve Ar-Ge işbirliğinin son dönem çok arttığı özel bir alan. Bu alanın Çanakkale’de olmaması düşünülemezdi. Birkaç sene önce Rektörümüz ile bu konuyu paylaştığımızda büyük bir heyecan duyduk, adımlarımızı attık. 300’den fazla çalışanın olması hedeflenen Çanakkale Teknopark‘ta başlıca hedef iş, üretim olacak. Bu güzel tesisin açılmasında emeği geçen Rektörümüzü, Valimizi, İl Özel İdare Genel Sekterimizi, Meclis Başkanımızı, GESTAŞ’ı tekrar tekrar kutluyorum. Bu güzel tesisin Çanakkale’ye hayırlı olmasını, gençlerimize iş, geleceğimize imkan sağlamasını diliyorum.”  

Teknopark, Çanakkale’mizi Bölgenin Yazılım ve Teknoloji Üssü Haline Getirecek

Konuşmasına, Teknoparkı Çanakkale’ye kazandırma sürecinde katkı sunan herkese teşekkür ederek başlayan Vali Orhan Tavlı şunları aktardı;

“Ülkemiz yenilikçiliğe dayalı bir ekonomik kalkınma modeline geçmiştir. Yenilikçiliğin temelini ise araştırma ve geliştirme faaliyetleri oluşturmaktadır. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri ise teknoloji geliştirme bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İl Özel İdaresi, GESTAŞ, Ticaret Borsası ortaklığıyla kurulan Çanakkale Teknopark, Çanakkale’nin teknolojik yenilik ve araştırma geliştirme alt yapısının güçlendirilmesine katkı sağlayarak Çanakkale’mizi bölgenin yazılım ve teknoloji üssü haline getirecek. 

Çanakkale’nin Vizyon Projelerinin En Önemlilerinden Birisi; Çanakkale Teknopark

Çanakkale’mizin vizyon projelerinin en önemlilerinden birisi olan Çanakkale teknoparkta üniversite ile sanayi ve tarım buluşacak, işbirliği yapacak, ülkemiz ve ilimiz için ciddi bir katma değer ortaya çıkmasına vesile olacaktır. Çanakkale’mizin şanlı tarihine ve 21. Yüzyıl Türkiye’sine yakışır, bir proje olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve bağlantılı yollarının tamamlanmasıyla da teknoparkımız ilimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına daha da önemli katkılar sunacaktır. Teknoparkın ülkemize, Çanakkale’mize ve üniversitemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Çanakkale Teknopark'ın açılış töreninde konuşmasında rekabet gücünü kalıcı olarak arttırmanın teknolojiyi geliştirip üretmekle mümkün olduğunu söyleyerek başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “2012 yılında kurulup 2014 yılında faaliyete geçen Çanakkale Teknopark bugün yüzde 100 doluluk oranıyla çalışacak ve Çanakkale’nin ekonomik sıçramasına önemli katkılar sunacak” dedi.

Bakan Varank: Şehrinizle ve Teknoparkınızla Ne Kadar Övünseniz Azdır

Çanakkale Teknopark’a 11 Milyon liradan fazla hibe desteği verdiklerini söyleyen Varank, şöyle devam etti:

“Bu yeni hizmet binası da desteklerimiz sayesinde hayat buldu. Sevindirici olan gelişme, bu yeni binanın da yüzde 100 doluluk oranıyla çalışacak olması. İlk aşamada 49 firmaya ev sahipliği yapan yerleşkede 300 Ar-Ge personeli istihdam edilecek. Teknopark sistemi kadar teknoparkın yaşam alanı da çok mühimdir. Burası sadece bir teknopark olmamış. Burada, siz değerli Ar-Ge insanlarının fikirlerini çok rahat geliştirebilecekleri çok güzel bir yaşam alanı oluşturmuşsunuz. Buraya gelmiş ve bu çalışmaları görmüş olmaktan büyük gurur duydum, bence şehrinizle ve teknoparkınızla ne kadar övünseniz azdır.”

Yenilikçilik İçin Güçlü ve İyi Çalışan Bir Ekosisteme İhtiyaç Var

Fikri, Ar-Ge'yi, ürünü ve ticareti bir bütün olarak ele alan yenilikçi yaklaşımların hızla çoğalmasını arzu ettiklerini dile getiren Varank, şöyle konuştu:

"Ülke menfaatleri için hayallerinin peşinden azimle koşan, hevesli ve heyecanlı gençler, girişimciler istiyoruz. Onlar için rahat çalışabilecekleri, farklı alanlarda iş birliklerini geliştirebilecekleri ve birlikte üretmenin keyfine varabilecekleri mekânlar oluşturuyoruz. Çünkü 'Yenilikçilik' dediğimiz şey, sadece tek bir kişinin eseri ile olamaz. Bunun için güçlü ve iyi çalışan bir ekosisteme ihtiyaç var. İşte biz de Bakanlık olarak, bu amaç doğrultusunda ilerliyoruz. Üniversiteleri, reel sektörü ve kamuyu en verimli şekilde bir araya getirip inovasyon ruhunu harekete geçirmek istiyoruz. Teknoparklarımız bu verimli buluşmaya ev sahipliği yapan ekosistemin en önemli mekânlarıdır. 16 yıl boyunca Ar-Ge ve yenilik reform paketleriyle, güçlü bir teknoloji geliştirme altyapısı inşa ettik. Bakanlıkça, teknoparkların altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi inşası için 1 Milyar lira doğrudan katkı sağladık. 2001'de sadece 2 olan teknopark sayımız, şu anda ülkemizin 54 şehrinde 81 rakamına ulaştı. Bugüne kadar 3,8 milyar dolar ihracat, 119 Milyar lira satış gerçekleştiren teknoparklarda 5 bin 334 firma faaliyet gösteriyor ve 42 bin 159 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor."

Ar-Ge Merkezleri Hedeflerimize Ulaşmada ve Tam Bağımsızlık Mücadelemizde Kilit Role Sahip

“Üniversite gençliğine, parlak fikri olan girişimcilerimize ve üretmek isteyen herkese kapılarımız açık” diyen Varank: “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 16 yılda bilime ve araştırmaya büyük önem verdik. Bu noktada savunma sanayisi önemli bir başarı hikâyesi oldu. Ar-Ge önderliğindeki çalışmalar, yüzde 65'in üzerinde yerlilik oranına sahip bir savunma sanayine kavuşmamızı sağladı. İşte bu gibi merkezlerimiz, hedeflerimize ulaşmada ve tam ekonomik bağımsızlık mücadelemizde kilit role sahip. Burada elde edeceğimiz başarılar hepimizin yüzünü ağartacak" dedi.

Açılış programı; Bakan Varank ve protokolün Çanakkale Teknopark’ta bulunan girişimci firmaların ve liseli öğrencilerin projelerini sunduğu stantların gezilmesi ile son buldu.