0

AB Proje Toplantısı Kapsamında Ülkeler ÇOMÜ’de Buluştu

Bu Haber 1567 Kez Okundu
  • Paylaş:
AB Proje Toplantısı Kapsamında Ülkeler ÇOMÜ’de Buluştu

Üniversitemizin, 2017 ve 2018 yılı Avrupa Birliği KA2- Stratejik Partnership projelerinden “Agriculture 4.0 Information and Communication Technology for future Agriculture” kapsamında Care Activities Raising Employment and Training on Farm Adaptation to Responsible and Mental-health Services - CARE-T-FARMS 1. ve 3.  toplantıları Çekya, Macaristan, Slovakya Makedonya, Polonya, İspanya, Belçika’dan üniversite, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılarla Çanakkale’de gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan temsilciler, Prof. Dr. Kemal Çelik eşliğinde Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’i makamında ziyaret ettiler. Rektör Prof. Dr. Acer, katılımcılara üniversitemiz ve gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Kemal Çelik ise yürütülen projeler hakkında bilgi verirken, tarımın günümüzde tüm ülkeler için daha stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti ve Sosyal Çiftçilik projesinde temel hedefin fiziksel ve mental engellilerin sosyal tarım uygulamalarıyla topluma entegre edilmesi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Çelik, ayrıca “Tarım 4.0” konulu proje hakkında da şu bilgileri verdi: 

“Tarım 4. 0 konulu proje ile artık  Endüstri 4.0’ın etkisiyle traktörlerden, ekin aletlerine kadar hemen hemen tüm tarım makineleri sensörlerle donatılmakta ve internet, tarım sektörüne de dahil olarak tüm üretim süreci boyunca makinelerinin birbirleriyle iletişim halinde olması sağlamakta. Dijital sensörlerle donatılmış tarım aletleri; hangi alanlara ne kadar ve ne tür gübreler koyulması gerektiğini, hava koşullarını, bitkilerin ihtiyacı olan mineralleri ve sulamayı, toprağın durumunu, tahmini hasat zamanını detaylı ve gerçek zamanlı bir şekilde göstererek üreticilerin işlerinin kolaylaştırılması ve verimin geleneksel yöntemlere göre en üst düzeye çıkarılması hedefleniyor. Birbirleriyle konuşan ve senkronize çalışan tarım makineleri aracılığıyla iş yükü ve maliyet azalacak. Tarım 4. 0 olarak adlandırılan tarım devriminden Türkiye’nin de payını alması gerekiyor.”

Ziyaret, yapılacak ortak çalışmalar ve fikir alışverişleri ile son buldu. 


Fotoğraf Albümü