0

Üniversitemiz Yeni Akademik Yıla Yeni Hedeflerle Merhaba Dedi

Bu Haber 3559 Kez Okundu
  • Paylaş:
Üniversitemiz Yeni Akademik Yıla Yeni Hedeflerle Merhaba Dedi

Haber: Duygu Karademir Aras

Fotoğraf: Tuncay Ak, Eylem Tuna Çoban, Onur Çiftçi

2018-2019 Akademik Yılında; akademik başarıların, yayın niteliklerinin, projelerin, projelere fon kazanımlarının, uluslararası öğrenci sayısının, öğrenci ve personele tahsis edilen sportif ve sosyal alanların daha da arttırılması gibi hedeflerle yola çıkan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Akademik Yıl Açılış Töreni, TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal’ın açılış dersini vermesiyle gerçekleştirildi.

Troia Kültür Merkezi’ndeki törene; Vali Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Mustafa Görün, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karışit, Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Müftüsü Arif Gökçe, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, akademik ve idari personel, siyasi parti temsilcileri, çok sayıda kurum kuruluşun idari amirleri ile öğrenciler katıldı.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından; Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Tamer Bektaş ve öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti. Açılış konuşmalarını sırasıyla, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ve Vali Orhan Tavlı gerçekleştirdi.

İş Dünyası ile Daha Sıkı İş Birlikleri Kurmak Durumundayız

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, konuşmasında her alanda olduğu gibi, yükseköğretim alanında ve üniversite kavramında da önemli değişimler ve gelişimler yaşandığını, artık toplum ve iş dünyası ile daha sıkı iş birliği kuran üçüncü nesil üniversite kavramından bahsedildiğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Toplumumuzun, üniversiteli genci ile üniversitelerine daha fazla odaklanması, ülkemizin de özellikle bilim ve teknoloji alanında hızlanması gerektiğinin farkındayız. Bütün bunlar, üniversitelerimize düşen görevin, üniversitelerimizin yürütmesi gereken işlerin önemini daha da artırmaktadır. Sadece bilim üreten değil, üretilen bilimsel birikimin teknolojiye ve teknolojik ürünlere dönüşmesine de katkı sağlayan kurumlar olmak durumundayız.”

Üniversitemiz Bu Eğitim-Öğretim Yılına Önemli İlklerle Başladı

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer konuşmasının devamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin tarihi gelişimi ve geldiği nokta hakkında bilgiler verdi:

“ÇOMÜ, bu yıl kuruluşunun 26. yılında, yeni eğitim öğretim yılına 52.915 öğrenci ile girmekte. Bunlardan 18.713 öğrencimiz önlisans, 28.615 öğrencimiz lisans ve yaklaşık 6.000 öğrencimiz ise lisansüstü öğrenim görmekte. Yeni akademik yıla, 4 Enstitü, 16 Fakülte, 6 Yüksekokul ve 13 Meslek Yüksekokulunda, 1692 öğretim elemanımız ile başlıyoruz.

ÇOMÜ, İngilizce ile eğitim yapan Uluslararası İlişkiler Bölümü, Biyomühendislik Bölümü ve ilk öğrencilerini alan Diş Hekimliği Fakültesi ile 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılına başladı. Üniversitemiz Ayvacık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, ikinci bir ön lisans programında çift anadal yapma imkânı elde ettiler. ÇOMÜ, bu uygulama ile önlisans düzeyinde de Türkiye genelinde ilkler arasında yerini aldı.”

ÇOMÜ’nün son 3 yıl içerisinde huzurla çalışan aynı zamanda geniş çaplı bir eğitim-öğretim ve spor altyapısı gelişimi yaşamış, akademik kalite sıralamalarında daha üst basamaklara tırmanmış, öğrencilerin daha çok beğendiği bir üniversite haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Acer; geçtiğimiz ve içinde bulunduğumuz yıl içinde gerçekleşen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin başarı hikâyelerini anlattı.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi, 2018 yılı içerisinde yapılan TUS sınavında en yüksek puan ile öğrenci alan ilk 20 üniversiteden birisi olurken, üniversitemizde ilk defa patent başvuru birimi kuruldu ve 11 patent başvurusu işleme koyuldu. Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) 11 Mart 2018 tarihinde yeni binasında sağlık hizmeti vermeye başlayan Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bütçesinde artış sağlandı. Hastanemiz içerisinde Tüp Bebek Ünitesi, Doku Analiz Laboratuvarı ve Hiperbarik Tedavi Ünitesi açılma aşamasına getirildi. Öte yandan Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nca yürütülen çalışmalar neticesinde üniversitemizin birçok fakülte, meslek yüksekokulu ve çeşitli idare binalarında tadilat ve yenilikler yapıldı.

ÇOMÜ, Öğrenci Memnuniyeti Sıralamasında Türkiye’de 16. Sırada

Üniversitemiz, 2018 yılında öğrenci memnuniyeti sıralamasında, Türkiye üniversiteleri arasında 16. sıraya kadar yükseldi. 108 farklı ülkeden binlerce uluslararası öğrenci başvurusu alan üniversitemiz, bu yıl yaklaşık 800 yeni uluslararası öğrenci kaydı alarak bir rekora imza attı, toplam uluslararası öğrenci sayısını 2000 civarına çıkardı.

Tıp Fakültemize sanal eğitim laboratuvarı, Merkez Laboratuvarlarımız olan ÇOBİLTUM’a arkeometri ve toprak analiz laboratuvarları kuruldu. Teknokent yerleşkesi; GESTAŞ, İl Özel İdaresi ve Çanakkaleli iş adamları ile beraber tamamlanma aşamasına getirildi.

 Daha Çok Proje ve Bilimsel Araştırma Yapan Bir Üniversite Haline Geldik

İmzalanan protokol ile Üniversitemiz ve Kale Seramik Çanakkale Kalebodur Ser. San. A.Ş. arasında iş birliği çalışmaları yürütülmesinin temelleri atıldı. Üniversitemizin akademisyenleri tarafından hazırlanan pek çok TÜBİTAK ve AB projesi desteklenmeye değer bulunurken yürütücülüğünü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin yapacağı Türkiye’de ilk 10 proje arasına giren proje ile üniversitemizin Mevlana Değişim Programı kapsamında YÖK tarafından desteklenen ilk projesi de bu yıl başarılarımıza eklendi.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer konuşmasının sonunda; Çanakkale’ye ve üniversitemize gösterdiği destekten dolayı, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere üniversitemize katkı sağlamış herkese, 2018-2019 akademik yılı açılış törenimize katılımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür etti.

ÇOMÜ, Çanakkale’nin Markalaşma Hedefine Büyük Katkı Sunmakta

Vali Orhan Tavlı, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılının hayırlı olması temennisi ile başladığı konuşmasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin başarıları ile Çanakkale’ye ve Türkiye’ye büyük katkılar sunduğunun altını çizdi.

“Tarihi, doğası ve kültürel zenginlikleri ile göz dolduran ilimizin değerlerine değer katan üniversitemiz, ilimizin aynı zamanda bir ilim ve kültür kenti olması noktasındaki markalaşma hedefine de büyük katkı sunmakta. Üniversitemiz bünyesinde hızla artan fakülte ve meslek yüksekokulları ve artan öğrenci sayısı ile bölgemizde ve ülkemizde göz dolduran, tercih edilen üniversitelerin başında geliyor. Üniversitemiz bugün yatırımları ile tesisleri ile akademik kadrosu ve akademik çalışmaları ile oldukça iyi bir konumda ve bu gelişme ve başarı trendini yukarılara doğru hızla taşıyor. Başarılı ve etkili projeler üretiyor.”

Çanakkale’nin ve ülkemizin kültür ve turizmine büyük katkılar sağlayarak, ülkemizin dünya turizmindeki yükselişine güç katan uluslararası bir kültür turizm hamlesi olan 2018 Troya Yılı kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite’sinin birçok panel, kongre, festival, sempozyum, çalıştay düzenleyerek ilimize ve ülkemize bu alanda da katkı sunduğunu ifade eden Vali Orhan Tavlı, öğrencilere seslenerek:

“Dünyanın her yerinde adınızdan söz ettireceğiniz bilgi ve birikiminizle yeni fikirlere daima açık, ülkemize ve insanlığa yararlı olma arayışı içinde olacağınıza yürekten inanıyorum” dedi.

Teknoloji Üssü ve İleri Sanayi Ülkesi Türkiye Olabilmek İçin Gereken; Teknoloji, Bilim, Üniversitelerimiz, Akademisyenlerimiz ve Öğrencilerimizdir

Açılış konuşmalarının ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve Yeni TÜBİTAK Yaklaşımı” konulu açılış dersini verdi.

Açılış dersinde; bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi Türkiye olma noktasında neler yapılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Mandal: “İleri sanayi ülkesi olabilmek için gereken teknoloji, teknolojinin olmazsa olmazı bilim, bilimin de olmazsa olmaz ekseni yükseköğretim kurumlarımız, üniversitelerimiz, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizdir” dedi.

Açılış dersinde; dünyadaki ölçeklendirme ile Türkiye’nin durum analizi, TÜBİTAK’ın kendini bu güne kadar nasıl konumlandırdığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin TÜBİTAK açısından durumunun değerlendirilmesi konuları hakkındaki sunumuyla katılımcılara hitap eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal; bilim, teknoloji ve yenilik alanında hedeflere ulaşma düzeyi, 11. kalkınma planı hedefleri, Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik alanındaki temel problemleri, dünyanın gelişme eğilimlerine örnekler, 2018 yılı ve ötesi temel stratejileri, 1004-TÜBİTAK mükemmeliyet merkezi desteği, sanayi iş birliği ağları mekanizması, doktora öğrencilerine yönelik çift bursiyerlik, sanayi doktora programı, 1513-TÜBİTAK transfer ofisleri destekleme programı ile üniversite yetkinlik analizi çalışması başlıklarında ayrıntılı bilgiler aktardı. Konuşmasının ardından Prof. Dr. Hasan Mandal’a, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer tarafından günün anısına hediye takdim edildi.

Öğrencilerimizin Troia Kültür Merkezi’nin diğer amfilerinden de canlı olarak takip ettiği törenin sonunda üniversitemizde 2017-2018 yıllarını kapsayarak farklı alanlarda yapmış oldukları çalışmaları ve başarılarıyla ön plana çıkmış akademik personel ve öğrencilerimize ödülleri takdim edildi.

Törenin ardından yapımı devam eden Çanakkale Teknopark Bölgesine ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette Çanakkale Teknopark CEO’su Öğr. Gör. Erkan Bil, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a Teknopark ile ilgili bilgiler verdi.