2

ADIM Üniversiteleri 1. Grup İdari Toplantısı, Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Bu Haber 2159 Kez Okundu
  • Paylaş:
ADIM Üniversiteleri 1. Grup İdari Toplantısı, Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleşti

Haber: Duygu Karademir Aras

Fotoğraf: Duygu Karademir Aras, Onur Çiftçi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi ile kurulan bugün ise birliğe üye 15 üniversitesi olan ADIM Üniversiteleri Birliği 1. Grup İdari Toplantısı,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Toplantıya Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Mustafa Görün, Adım Üniversiteleri dönem yürütücüsü ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurgül Özbay, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Gümüş ve üniversitemiz idari personeli ile katılımcı üniversitelerin idari temsilcileri katıldı.

Toplantının Troia Kültür Merkezinde gerçekleşen açılış töreninde Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin tanıtım filmi izlendi.

Açılış konuşmasını yapan Adım Üniversiteleri dönem yürütücüsü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurgül Özbay konuşmasında ADIM Üniversitelerinin kuruluş ve gelişim süreçlerini anlattı.

Prof. Dr. Özbay: “ADIM Üniversiteler Birliği’nin 17 yıl önce kurulurken ortaya koyduğu hedeflerin bugün çok daha geniş bir alanda gerçekleşiyor olmasından ve bu gelişmeye katkı sunuyor olmaktan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi olarak büyük mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki 3 yıl boyunca ADIM Üniversiteleri Koordinatörlüğü görevini üstlenmiş olan üniversitemiz, ADIM Üniversiteleri birliğine yapılacak her katkının Üniversitemize, bölgemize ve dolayısıyla ülkemize yapılacak katkılar olduğunun bilincinde olarak çalışmalarını sürdürecektir” dedi ve ev sahipliği yapan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ile emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmasına Çanakkale’yi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini anlatarak başlayan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer şunları aktardı:

ÇOMÜ, Sıradan Bir Üniversite Olma Lüksüne Sahip Değil

“Anadolu coğrafyasının neresine bakarsanız bakın, tarihi geçmişiyle, medeniyetiyle ne kadar güçlü bir coğrafya olduğunu görebilirsiniz. Çanakkalede bu medeniyet merkezlerinden bir tanesidir. ÇOMÜ’nün böyle önemli bir şehirde kurulmuş ve 25 yılı geride bırakmış bir üniversite olarak güçlü bir üniversite olmak gibi bir misyonu olmalı. ÇOMÜ, sıradan bir üniversite olma lüksüne sahip değil. Biz bu anlayışla yaklaşık 3,5 yıldır her şeyden önce üniversitemizin kalitesini arttırmak için çaba gösteriyoruz. Niceliksel olarak büyümek gibi özel bir niyetimiz olmadı ama niteliksel olarak, kalite olarak büyümek ve gelişmek gibi bir önceliğimiz var. Bu süreçte Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hedeflediğimiz bazı gelişmeleri de gösterdi. Hem Türkiye’deki kalite sıralamalarında hem öğrenciler arasından en çok beğenilen üniversiteler sıralamasında basamaklar atladı hem de daha çok proje ve bilimsel araştırma yapan bir üniversite haline geldi. Şüphesiz ki hedefimiz geldiğimiz noktaları daha da ileriye götürmek.”

ÇOMÜ’de öğrenci sayısının 3,5 yıl gibi bir süreçte 9 bin civarı arttığını belirten Prof. Dr. Acer, aynı şekilde ÇOMÜ’yü tercih eden yabancı öğrenci sayısının da arttığını belirterek, “yabancı öğrenci sayımızın daha da artması çok önemli. Yakın coğrafyamıza ve dünyanın geri kalanına eğitimle ulaşan bir millet olmamız lazım. Hem onlardan alacaklarımız var, hem de onlara verebileceğimiz kazanımlar var. O anlamda uluslararası öğrencilerin öneminin büyük olduğunu düşünüyorum” dedi.

Üniversitelerin Beraber Hareket Etmesi Büyük Kazanımlar Sağlıyor

Üniversitelerin birlikte hareket etmesine büyük önem verdiklerini söyleyen Rektör Acer, bunun sebeplerini şu şekilde aktardı;

“2001 yılında 4 üniversite tarafından kurulan ADIM Üniversiteleri Birliği, bugün geldiğimiz noktada 15 üniversitenin dahil olduğu ve ortak sorunlara ortak çözümler arayan geniş kapsamlı bir üniversiteler birliği haline geldi. Üniversitelerin beraber hareket etmesi büyük kazanımlar sağlıyor. Örneğin idarecilerin birbirleriyle tecrübelerini paylaşması sayesinde idari kazanımları oluyor. Bunun yanında bilimsel araştırmaları beraber yapabiliyor olmak ve bilimsel altyapıları beraber kullanıyor olmak da hem gelişimi hızlandırıyor hem faydayı arttırıyor. Birliğin sağlayacağı faydaları maksimize etmek, geliştirmek tabi ki bizlerin elinde. Bu birlikleri doğru değerlendirmek gerekir.”

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, böyle bir paylaşıma ev sahibi olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Toplantının 2. gününde Dardanos Yerleşkesinde gerçekleşen programda 8 grup halinde çalışmalara başlayan idareciler, gün boyu süren istişareler sonunda alanlarıyla ilgili kararlar aldılar.

Toplantının sonunda gerçekleşen kapanış programında Rektör Prof. Dr. Acer, çalışmaların çok verimli olduğunu ifade ederek yapılan planlamaları aktardı ve herkese teşekkür etti. Programın sonunda Rektör Acer tarafından katılımcı Rektörlere hediye takdimi yapıldı.