0

ÇOMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğrencileriyle İlk Kez Buluştu

Bu Haber 3434 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğrencileriyle İlk Kez Buluştu

1992 yılında kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü ilk öğrenci alımını gerçekleştirdi. %100 doluluk oranıyla eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan bölüm hakkında Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhun Köksal’dan bilgiler aldık.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünün hedefleri nelerdir?

2016-2017 öğretim yılında ilk kez öğrenci alan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünün misyonu, ülkemiz ve dünyanın gerektirdiği rekabet şartlarını ve piyasadaki işverenlerin muhtemel taleplerini karşılayamaya yönelik olarak hazırlanan program içeriği ile alanında donanımlı, karşılaşılan problemlere pratik ve kalıcı çözümler üretebilen, sektördeki gelişmelere kısa sürede uyum sağlayabilen, vizyon sahibi ve topluma karşı olan sorumluluğunun farkında olan inşaat mühendisleri yetiştirmektir.

İnşaat Mühendisliği Bölümünün çeşitli alt dallarında gerçek mühendislik uygulamaları ile uyumlu olacak biçimde, temel kavramların uygulama ve proje tabanlı yaklaşımlarla öğretildiği bir bölüm haline gelmek temel hedeflerimiz arasında.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kurulalı uzun yıllar olmasına karşın İnşaat Mühendisliği Bölümü gibi popüler ve tercih edilen bir bölüm uzun yıllar öğrenci almadı. Bu gecikmenin nedeni neydi?

Bu gecikmenin başlıca nedeni 2015’e kadar olan zaman dilimindeki yönetimsel tercihlerin hatalı kullanımıdır. 2011 yılında ilk öğretim üyesinin göreve başlamasıyla birlikte sürekli olarak eğitim-öğretime geçilmesi gündemde tutulmaya çalışılan İnşaat Mühendisliği bölümüne 2015 yılına kadar öğretim üyesi alımı yapılmadı. 2011-2015 döneminde bölümde görev almak isteyen alanında uzman çok sayıda istekli öğretim üyesi bulunmasına karşılık, yönetimsel tercih geçtiğimiz dönemde maalesef bu yönde kullanılmamıştır.

İnşaat Mühendisliği Bölümünde %100 Doluluk Oranına Ulaşıldı

Ancak, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer başta olmak üzere, Mühendislik Fakültesi’nden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Yılmaz’ın desteğiyle bu durum doğru tespit edilerek önceki yönetimsel seçimlerdeki hataların süratle giderilmesi yoluna gidildi. Gerekli öğretim üyesi sayısına ulaşan bölümümüz, 2016 ÖSYM tercih kılavuzunda yerini aldı. Bölümün ilk yılı olmasına karşın, uzun yıllardır eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan üniversitelerle aynı puanlarla öğrenci alıp, %100 doluluk oranına ulaştık.

Bu sonuçlar, İnşaat Mühendisliği Bölümünün Fakültemizde açılmış olmasının ne kadar isabetli bir tercih olduğunu gösteriyor. Bölümümüzün akademik kadrosundaki genişleme ve mevcut altyapı ve fiziki imkânların geliştirilmesi ile birlikte inşaat mühendisliği bölümleri arasında süratle üst sıralara çıkması mümkün olacaktır. Ayrıca, Çanakkale inşaat mühendisliği camiasından gelen yoğun istekleri karşılamak üzere önümüzdeki sene Yüksek Lisans programı açılması da düşünülmektedir. İlerleyen yıllarda ise Doktora programı açılması gündeme gelecektir.

Bölümün öğretim üyeleri, gerek Fakültemizin mevcut öğrenci alan diğer bölümlerine ve Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun 2 yıllık İnşaat Teknolojisi programında derslere katkı sağlamakta olup ayrıca çok disiplinli Yüksek Lisans Programlarının yürütülmesinde de önemli bir rol üstleniyor. Öğretim üyesi sayısında planlanan artışa karşılık olarak bu katkıların daha da artması mümkün olacaktır.

İkili İşbirlikleri, Teknik Destek ve Proje Taleplerine Açığız

Bu anlamda şehre sunacağınız katkılar neler olabilir?

Deprem açısından birinci derece riskli olan Çanakkale’de faaliyet gösteren inşaat şirketleri ve kurumlar inşaat mühendisliği uygulamalarında çok sayıda sorunla karşılaşıyor. Özellikle ilimizde sık rastlanılan zemin problemleri bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bölümümüz bu problemlerin çözümü için beklenen katkıyı yapacaktır. Ayrıca, ÇOMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünün, bölgemizde mevcut olan tarihi yapıların onarım ve güçlendirilmesinde de Çanakkale iline büyük bir katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Öncelikle kentimizdeki inşaat mühendisliği uygulamalarında eğitim ve teknik destek faaliyetlerimizin olabileceğini söylemek isterim. Bu amaçla yüksek lisans programımızı en kısa sürede açmayı hedefliyoruz. Meslek içi eğitim ve destek konularında da ilimizden gelecek talep ve işbirliğine açığız. 2017’de planlanan köprünün yapımı ile inşaat sektöründeki gelişmenin artarak devam edeceği düşünülen ilimizde bir yandan da tarihi restorasyon çalışmaları sürmektedir. Tüm bu konularda bölümümüz, üzerine düşen sorumluluğu alacak birikim ve donanımdadır.

Bölümün fiziki imkânları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öğrenci tercihleri sırasında öğrencilerin en çok sordukları soruların başında bölümdeki akademisyen sayısı ve laboratuvar imkânları gelmekteydi. Asgari öğretim üyesi şartını sağlayarak eğitime başlayan bölümümüz, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’in ve yönetimin desteğiyle yakın bir zamanda öğretim üyesi sayısını artıracak. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, mümkün olduğunca farklı anabilim dallarına öğretim üyesi bulabilmek ve bu öğretim üyelerini kadromuza kazandırmaktır.

İkinci önemli husus yeni kurulan bölümümüzün laboratuvar olanaklarıydı. Bu olanakların uygulamalı bir eğitim süresince zaman içinde geliştirilerek arttırılması yönünde çalışıyoruz. Dekanımız Prof. Dr. Emin Yılmaz’ın katkısıyla teknik resim sınıfı fakültemize ve bölümümüze kazandırıldı. Uygulamalı Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile ortak kullanılan laboratuvarımızda deneysel yük ve deplasman ölçerlerimiz bulunuyor. Bu laboratuvarda temel mekanik ve yapı malzemesi deneylerini gerçekleştirmek amacıyla ileri düzey deney aletlerin üniversitemizin alt yapı proje desteği ile kazandırılması çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu imkanların artması ile öğrenci tercihlerinde daha üst sıralara yerleşeceğimizden şüphemiz yok.

Yeni öğrencilere ve önümüzdeki dönemlerde ÇOMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünü seçecek olan öğrencilere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

İnşaat Mühendisliği Bölümü lisans eğitiminde İnşaat Mühendisliği'nin alt dallarındaki araştırmalarda ve temel misyonu ile uyumlu kamuya sunacağı hizmetlerde üst sıralarda yer almayı hedefliyor. Bölümümüz ülkenin, bölgenin ve halkın ekonomik açıdan gelişmesine önemli katkılar yapacak mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Ülkemizin nitelikli inşaat mühendisi ihtiyacı orta ve uzun vadede artarak devam edecektir. Üstelik söz konusu mühendislerin, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektöründeki genişlemeye ve projelerin büyüyüp karmaşıklaşıyor olmasına paralel olarak sektördeki gelişmeleri yakından takip edebilecek donanımla mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Piyasanın talepleri de değerlendirilerek yetiştirilen inşaat mühendisleri sektörde kendilerine yer bulmakta sıkıntı yaşamayacaklardır.

Haber: Gökçe Güzel