0

ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı İlahiyat Fakültesi’nde Gerçekleşti

Bu Haber 1335 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı İlahiyat Fakültesi’nde Gerçekleşti

Toplantıya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Mirza Tokpunar, Prof. Dr. Ahmet Erdem, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Yücel, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Işık ve akademisyenler katıldı.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Işık 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Dönemiyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer toplantıda yaptığı konuşmada şunları ifade etti; “Hocalarımızla bir araya gelerek, İlahiyat Fakültesinin sorunlarını konuşma fırsatımız oldu. Birbirimizi, fikirlerimizle desteklememiz lazım. Bu fikir alışverişi, üniversitemizin daha iyi yönetilebilmesi için bize büyük bir katkıdır. İlahiyat Fakültesinde bulunmamızın ayrı bir önemi var. İlahiyat Fakültesini istismar etmeyi hedeflemiş yapılar, ilahiyat hocalarımızın birikimlerinden dolayı onları istismar edemeyeceklerini anladılar. Böyle bir dönemden geldiğimiz için İlahiyat Fakültesi bizim için önemli ve özellikle yanında yer almamız gerekli.

İstanbul Atatürk Havalimanında yaşanan insanlık dışı terör saldırısı, hepimizi üzüntüye boğdu. Terörü lanetleyen mesajımızda da belirtmeye çalıştım. Yeryüzünde bulunan İlahi ya da İlahi olmayan bütün inançlar içerisinde, böyle bir saldırganlığa, insanlık dışı bir tutuma yer yoktur. Hiç kimse de bunu tasvip etmemelidir. Terör sebebiyle, bir kez daha İstanbul’da hayatını kaybeden şehitlerimize ve sivil halkımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. İnanıyorum ki, ülkemiz bunları bir ders olarak alacak ve bir gün Türkiye’nin gündeminden bunlar siliniyor olacaktır.

 Ülkemizde, siyasi çekişmeleri o kadar ileriye götürenler var ki, maalesef cesaret buldukları yerler olabiliyor. Birçok açıdan, bizden geri olan ülkelerde bile, böyle bir saldırı sonrasında bütün gazetelerde benzer başlıkları görebilirken, bizim ülkemizde bazı gazetelerin, oldukça rahatsız edici başlıklar atabiliyor olması, her şeyden önce kendimize çekidüzen vermemiz gerektiğini gösteriyor. Siyasi çekişmeleri insanlığımızın önüne geçirmeye çalışan anlayışlar var. Bütün bunlar inançlarımızın, değerlerimizin öğretilmeye ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu yüzden, İlahiyat Fakülteleri Türkiye’de merkezi bir yere sahiptir. Dışarıda herkesin gözü, ilahiyat hocalarının söylediklerine odaklanır. Ekranlarda, ilahiyat hocalarının programlarının en fazla seyredilen programlar olması tesadüf değildir. Hocaların taşıdıkları unvan ve değer, bunun temelini oluşturur.

ÇOMÜ ve İlahiyat Fakültesi ile ilgili özetlemek istediğim bazı hususlar var. Bunları üç başlık altında toplamak gerekirse; Akademik faaliyetler ve akademik kalitenin arttırılması, idari gelişmelerin nasıl olduğu ve üniversitemizin altyapısını güçlendirmek için neler yaptığımız konularına yönelik konulardır. Akademik kaliteyi arttırmak için hocalarımızı desteklememiz gerektiğinin farkındayız. Hocalarımızı destekleyici tedbirler aldık. Sizlerin uluslararası toplantılara katılımını daha fazla destekleyen bir üniversite haline geldik. Projelere verdiğimiz destek imkânlarını genişlettik. Bir yıl öncesine göre BAP’dan 2.5milyon TL destek verebildiğimiz projelere, 2015 yılında 3milyon TL’yi aşan destek verdik. Proje sayısında 120’lerden 190’lara çıktık. Hocalarımızın bilimsel çalışmalarını destekleyen birimler oluşturduk. Üniversitemiz içerisinde birçok akademik faaliyetler oldu. Proje hazırlayan her hocamıza BAP’dan destek verebilir hale geldik. Neredeydik nereye geldik diye bizim yapacağımız değerlendirmelerimize değil, asıl dışarıdan yapılan değerlendirmelere bakmamız lazım. Türkiye’deki bütün üniversiteler arasındaki sıralamamız 2014 yılına göre 20 basamak birden yukarıya çıkarak 34. sıraya çıktık. Bu başarı sadece üniversite yönetiminin değil, üniversitemizin bütün birimlerinin başarısıdır. Üniversitemiz içerisinde yaptığımız işlerle konuşulur hale gelmemizin, insanlarla uğraşmak yerine insanları hocalarımızı destekleyen bir anlayışın yerleşmeye başladığını gösteriyor. Kişisel nitelikli sıkıntılar daha çok azalmaya başladı. Akademik çalışmalara ilişkin bu sonuç bizi daha da cesaretlendiriyor.

Üniversitemiz içinde oldukça dağınık kampüs yerleşkelerine sahip olduğumuz için bürokratik işlemlerin daha hızlı işleyebilmesi için attığımız adımlar oldu. Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üniversitemize ciddi bir rahatlık kazandırdı. Öğrenci Bilgi Sistemi en çok şikâyet edilen meselelerden bir tanesiydi. Onu hallettik,  Ağustosta uygulanmaya başlanacak. Oluşturduğumuz ekip Bilgi İşlem Daire Başkanlığı içerisinde ilk büyük adımını atmış oldu. İlahiyat Fakültesi Uygulama Camisinin bitirilmiş ve açılmış olması bizi mutlu eden projelerden birisi oldu. Açtığımız Yüksekokullar oldu. Teknik Bilimler ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bu yaz kullanılmaya başlanacak.  Üniversitenin yapısal olarak ihtiyaç duyduğu projeleri sıfırdan tespit edip, başlattık. Merkez Kampüsü içerisinde bir kafeterya, yemekhane binası yapılmaya başlandı. Ayvacık Yüksekokul binası neredeyse yoktu, önümüzdeki yıl içerisinde tamamlanmış olacak. Gökçeada Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu başladı ve ağustos ayında tamamlanacak. Biga’ya iki tane büyük derslik binası yapılması ödeneği alındı ve Çanakkale Merkezde bulunan Anafartalar Kampüsü’nü yeniden inşa edip yeni bir kampüs oluşturacağız.  Daha sayamadığım üniversitemizin alt yapısını düzeltecek birçok planımız var. İlahiyat Fakültesi kadrosunun zenginleştirilmesi konusunda bizler için önemli. Kadro tahsis etme anlamında hiçbir sıkıntımız yok. Buraya gelmek isteyen nitelikli, kaliteli, düzgün, çalışkan, kendini geliştirebilen, başarılı insanlar için elimizde yeterince kadro var. Uygulama Cami’sinin nasıl idame ettirileceği de diğer bir meseledir. Hem öğrencilerimizin uygulama imkânlarını sürekli kılmak hem de çevreye daha faydalı olmasını sağlamak bizlerin elinde. İÇDAŞ Caminin bütün masraflarını karşılayacak. Fakülte’nin idari personele ihtiyacı olduğunu biliyoruz. 1613 öğrencimiz var. Bugüne kadar hiç bir yönetimin yapmadığı, üniversite içerisinde Norm Kadro çalışması yapıldı. Üniversitelerin en önemli görevlerinden biride Uluslararası Sempozyumlar gerçekleştirmektir. Sadece kendi ülkemizi değil başka ülkeleri de bilmekte fayda var. İslam Coğrafyasının nasıl yaşadığını, neler düşündüğünü görebilmek için ilahiyat hocalarımızın özellikle İslam Coğrafyasına ziyaretleri çok önemli. Bir fakültenin yapabileceği en iyi faaliyetlerden bir tanesi, hafta içerisinde bir gün seçilerek hocaların ve asistanların vereceği seminerler. Fakülte’nin, konferans salonu ve spor salonu ihtiyacı da var. Önümüzdeki yıl içerisinde, çözülebilecek bir durum. Büyük projelerin yanında, küçük projeleri de önemsiyoruz. Çünkü hedefimiz kaliteli eğitim vermek.”

ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Akademik Kurulu soru-cevap bölümüyle sona erdi.