0

ÇOMÜ Akademik Yükselme Töreni Gerçekleşti

Bu Haber 1810 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ Akademik Yükselme Töreni Gerçekleşti

 

Akademik yükselmeleri gerçekleşen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim üyelerinin akademik giysileri ve belgelerinin takdim edildiği ÇOMÜ Akademik Yükselme Töreni, Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Törene Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Metehan Uzun, Prof. Dr. Mirza Tokpunar’ın yanı sıra üniversite yöneticileri ve öğretim üyeleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören gerçekleştirilen müzik dinletisi ile devam etti. Müzik dinletisinin ardından Rektör Prof. Dr. Yücel Acer bir konuşma yaptı.

Bugün Mutluluk ve Gurur Günü

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer konuşmasında şunları söyledi: “Şüphesiz ki bugün mutluluk ve gurur günü ancak bu sadece akademik yükselme almış ya da kadro ataması gerçekleşmiş hocalarımızın her birinin gururu ve sevinci değil aynı zamanda üniversitemizin de gurur ve sevinç yaşadığı bir gün. Zira çok sayıda öğretim üyemiz akademik yükselmeyi hak ettiklerini göstererek aslında üniversitemizin akademik kalitesine değerli bir katkı sağladı ve sağlamaya devam edeceklerini açıkça göstermiş oldular”.

Rektör Acer akademik yükselme töreninin her bir hocamızın sevinç duyacağı bir gün olmasının yanı sıra aynı zamanda üniversitemizin de aynı sevinci ve gururu paylaştığı bir gün olduğunu ifade ederek üniversitenin akademik gelişimini ileriye götürmek için üniversite yönetimi olarak çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Rektör Acer, Türkiye’nin geldiği noktada artık en çok konuşulan konunun akademik kalite olduğunu vurgulayarak bunun mutluluk veren bir unsur olduğunu ifade etti.

YÖK’ün akademide kaliteyi tartışma çerçevesinde kendisini yeniden organize edeceğini belirten Rektör Acer, yükseköğretimin standart belirleme, planlama ve koordinasyondan sorumlu olacak şekilde yeniden yapılandırılacağını vurguladı.  YÖK’te kalite güvence sistemi oluşturulacağını, bu sayede üniversitelerin daha çok dışardan denetlenebileceğini söyleyen Rektör Acer, yükseköğretim sisteminin uluslararası öğrenci çeken ve uluslararası öğrencilere eğitim veren birer kurul haline getirilmesinin planlandığını kaydetti.  

Rektör Acer konuşmasında şunları söyledi:

Üniversitemizde Kaliteyi Arttırmak İçin Çaba Sarf Ediyoruz

“Göreve geldiğimden beri, üniversite yönetiminde görev alan arkadaşlarla beraber üniversitemizde kaliteyi arttırmak için yapmamız gerekenleri bir bir hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda ciddi çabalar sarf ediyoruz. Ben birkaç tanesini özellikle vurgulamak istiyorum. Bunlardan bir tanesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi. BAP biriminin hem proje çeşitliliği, hem de verilen desteğin miktarları arttırıldı. Daha önce hiç olmayan hızlı destek sistemi ve ileri araştırma projeleri sistemi ilk defa BAP sistemi içerisini girdi. Böylelikle ileri araştırma projeleri bağlamında öğretim üyelerimize detaylı bir bilimsel araştırma projesi için 100.000 TL kaynak verecek hale geldik. Öte yandan bilimsel projeleri destekleme kapsamında, proje hazırlayan her bir öğretim elemanımızın projesi kabul edilmese dahi destekler hale geldik. Bu hocalarımızın bir proje hazırladığında tamamen hayal kırıklığı yaşamamasını, emeklerinin boşa çıktığını düşünmemesini sağlamak için yapılmış bir destektir. Bazı bilimsel faaliyetlerini destekleyebilmesini de sağlayabilmektir.

Uluslararası Bilimsel Toplantılara Katılmayı Destekliyoruz

Uluslararası bilimsel toplantılara katılmak akademik kalitenin önemli bir unsurudur. Biz bunu desteklemeyi özellikle hedef seçiyoruz. Uzun yıllardır ihmal edilmiş bir konuyu tekrar gündemimize aldık. Hocalarımızın uluslararası toplantılara katılımına üniversitemizin verdiği desteği her bir hoca bazında % 30 oranında arttırdık.

Proje Koordinasyon Merkezi Hocalarımıza Ciddi Destek Sağlayan Bir Merkez Haline Gelecek

Proje Koordinasyon Merkezi’ni kurduk. Bu merkez geliştikçe kendisini yapılandırdıkça hocalarımıza ciddi destek sağlayan bir merkez haline gelecek, onun için yoğun çalışıyoruz. Laboratuvarların gelişimi veya bir laboratuvar kurulumuna ilişkin bütün planları sonuna kadar destekliyoruz. Bunun çok somut örnekleri var. Daha son birkaç ay içerisinde hem Tıp Fakültesi’nde hem Fen Edebiyat Fakültesi’nde bulunmayan veya geliştirilmesi istenen laboratuvarların hepsine destek vermek için yoğun çaba sarf ediyoruz.

Merkez Laboratuvar 6 Ayda 1300 Tahlil Yaptı

Merkez Laboratuvar bizim için çok önemli. Aslında son 6 ayda yaptığımız çalışmayla şöyle bir sonuç aldık. Merkez Laboratuvarda bizden önceki dönemde sadece 60 tane analiz yapılmış. Şimdi ise 6 ayda 1300 tahlil yapan bir laboratuvar haline geldi. Bu üniversitemiz adına önemli bir kazanım.

Okullarımızı Destekliyoruz

İlçelerdeki okullarımızı, merkezdeki okulları özellikle desteklemek istiyoruz. Onların kütüphaneye erişim imkânlarını güçlendirmeye çalışıyoruz ki oradaki kütüphanelere kitap alımı sürecini başlattık. Oradaki kütüphaneleri öğrencilerimizin çalışması açısından konforlu bir mekan haline getirmeye gayret gösteriyoruz.

Elektronik Belge Yönetim Sistemine Geçtik

Elektronik Belge Yönetim Sistemine geçtik ve üniversitemiz çevre konusunda duyarlılığını bu vesile ile de göstermiş oldu. Artık bürokratik işlemlerin daha hızlı, daha güvenli, daha denetlenebilir şekilde işleyebilmesini sağlamış olduk. Çok yakında kendi öğrenci ve kampüs bilgi sistemini yapmış bir üniversite olacağız. Bu anlamda da dışarıya bağımlı olmayan, kendi bilgi sistemini kendisi üreten bir üniversite olacağız.

Üniversitemizin Fiziksel ve Mekânsal Gelişimine de Büyük Önem Veriyoruz

Üniversitemiz hastanesinin tamamlanması için gerekli ödeneği topladık, bu yıl içerisinde inşallah tamamlamış olacağız ve ümit ediyoruz ki yılsonuna doğru hizmete başlayacak. Teknik Bilimler ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun kullanacağı binanın bütün eksiklerini giderip, her şey hazır olduktan sonra, öğrencilerimizin sıkıntı çekmemesi için önümüzdeki yaz öğrencilerimizi oraya taşıyacağız. Üçüncü bir kampüs girişi inşa ediyoruz. Bu kampüsümüzün ana girişinde yaşanan sıkıntıları azaltacak bir unsur olacak. Personel yemekhanesinin inşaatına başladık. Akademisyenlerimize, çalışanlarımıza yakışır bir yemekhane, kafeterya ortamı inşallah bir yıl içerisinde oluşmuş olacak. Ayvacık, Gökçeada Uygulamalı Meslek Yüksekokullarının bina inşaatı bu yıl içerisinde başlayacak. Anafartalar Kampüsü’nü, yani bizim üniversitemizin şehrin tam ortasındaki yansımasını, bu yıl içerisinde yeniden inşa edeceğiz. Biga’da üniversitemizin büyükçe bir kampüsü daha var. Oraya bir derslik inşaatına bu yıl içerisinde başlayacağız. Böylece orası da rahat bir eğitim öğretim mekânı haline gelecek. Öte yandan üniversitemizin geneline ilişkin başka birçok yapısal proje gündemimizde. Mesela özellikle vurgulamak istediğim botanik bahçesi projesi üniversitemizin kampüsüne büyük bir değer katacak. Öte yandan üniversitemizin merkez kampüsünde spor ve gezi alanlarını çoğaltacak projeler hazırladık.

Devletimiz, Hükümetimiz Üniversitelerimize Ciddi Oranda Kadro Aktarabilir Hale Geldi

Sizlerin akademik yükselmelerinde ve kadro atamalarında emeği geçen bazı kurumlara da teşekkürü doğrusu bir borç biliyorum. Tabii ki devletimiz, hükümetimiz üniversitelerimize ciddi kaynak, kadro aktarabilir hale geldi. Bu hepimizin belli bir süredir gözlemlediği bir unsur. Ben o anlamda üniversitemiz adına, devletimize, hükümetimize teşekkürü bir borç biliyorum. Tabii ki yükseköğretim kurulu o kadar üniversite sayısının arttığı bir ortamda yoğun bir şekilde çalışıyor ama Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin kadro anlamında gelişmesi içinde özellikle çabalıyorlar. Bu bağlamda üniversitemiz adına YÖK başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç’a da teşekkür etmek istiyorum. Sağ olsun, üniversitemizin kadro anlamında biriken sorunlarını çözmede kendisinin katkısı şüphesiz ki teşekkürü hak ediyor. Çanakkale kişileri, kurumları üniversitemize katkılar yapıyor ve bu katkının devam etmesini bekliyoruz. Çanakkale’nin siyasi temsilcilerine üniversitemize yaptıkları ve yapacakları katkı için teşekkür ediyoruz. Ama asıl büyük teşekkür şüphesiz ki sizlere, akademik personelimize, idari personelimize ama özellikle de bu salonda bulunup kadroda yükselme hakkı elde etmiş veya kadro ataması gerçekleşmiş siz hocalarımıza, gösterdiğiniz çabalar için, bundan sonra göstereceğiniz çabalar için, üniversitemiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Hepinizi saygı ile selamlıyorum”.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in konuşmasının ardından akademik yükselme törenine geçilerek akademik yükselme alan 111 öğretim üyesine biniş ve belge takdimleri yapıldı.