Hızla değişen uluslararası sistemde güvenlik olgusunun dönüşümünü disiplinler arası yaklaşımla değerlendirmeyi, uluslararası güvenlik çalışmalarına kuramsal ve pratik katkılar sunmayı, akademik iş birliğini teşvik etmeyi ve bu alanda nitelikli bilgi üretimini desteklemeyi amaçlayan 4. Uluslararası Güvenlik Kongresi’nin açılışı Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ev sahipliğinde Uluslararası Politika ve Güvenlik Araştırmaları iş birliğinde gerçekleşen kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Kongre açılış programına; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Yılancı, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Nazan Yelkikalan, Devlet Su İşleri (DSİ) Şube Müdürü Serdar Kurt, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin kurumsal ortağı olan INTPOLSEC Derneği adına Uluslararası Politika ve Güvenlik Araştırmaları Dernek Başkanı Doç. Dr. Bezen Balamir Coşkun’un yaptığı açılış konuşmasında merkezi Malatya’da bulunan Uluslararası Politika ve Güvenlik Araştırmaları Derneği hakkında bilgiler vererek, derneğin kurulduğu günden beri değişen, dönüşen güvenlik konuları hakkında çalışmalar yaptıklarını dile getirdi ve kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
ÇOMÜ Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemre Pekcan, “Günümüzde güvenlik kavramı sadece devletlerarası tehditlerle sınırlı kalmayıp, çevre krizleri, hibrit savaşlar ve enerji güvenliği gibi farklı alanları da kapsıyor. Bu nedenle çeşitli ülkelerden uzmanları bir araya getiren kongremizin güncel güvenlik sorunlarına ışık tutarak, politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi ve kongrenin, verimli geçmesini dileyerek düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.
Bugün artık güvenlik meselesinin sadece devletlerin sınırlarını koruma meselesi olmadığının altını çizerek konuşmasına başlayan ÇOMÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Gülce Uygun “Günümüz dünyasının çok boyutlu krizlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde güvenlik kavramı da hızla dönüşmekte. Bugün artık güvenlik sadece devletlerin sınırlarını koruma meselesi değil. Çevresel tehditlerden teknolojik gelişmelere, göç hareketlerinden toplumsal kırılganlıklara kadar geniş bir alanı kapsayan bir olgu. Kongremiz bu dönüşümü yansıtan güçlü bir akademik veriye sahip. İki gün boyunca çevre, ekonomi, göç, küresel ve bölgesel güvenlik gibi başlıklar altına güvenliğe dair tüm yeni yaklaşımları konuşacağız” dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, "Geçmişin Gölgesi, Geleceğin Tehditleri: Güvenliğin Sınırları ve Güvenlik Çalışmaları" başlığıyla düzenlenen 4. Uluslararası Güvenlik Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
Güvenlik Çok Katmanlı Bir Kavram
Güvenlik, artık sadece askeri ve siyasi bir mesele değil; iklim krizinden enerji politikalarına, siber tehditlerden göç olgusuna kadar birçok alanda kendini hissettiren çok katmanlı bir kavram haline gelmiştir. Tam da bu nedenle, güvenlik çalışmalarının disiplinlerarası bir bakış açısıyla ele alınması büyük önem taşımaktadır.
Bugün burada, farklı coğrafyalardan, farklı akademik geçmişlerden gelen çok değerli bilim insanlarıyla bir aradayız. Uluslararası barışın, bölgesel istikrarın ve stratejik iş birliğinin daha güçlü biçimde inşa edilmesine katkı sağlayacak bilgi ve fikirlerin paylaşılacağı bu kongrede, özellikle orta güçlerin dış politikadaki rolü, Avrasya ve bölgesel güvenlik dinamikleri, enerji dönüşümleri ve küresel tehdit algıları gibi konular, çok yönlü olarak tartışılacaktır.
Ev sahibi üniversite olarak, bu kongreye verdiğimiz destek sadece bir mekânsal ev sahipliği değil; aynı zamanda akademik sorumluluğumuzun bir parçasıdır. Bilginin sınırlarını genişletmek, küresel tartışmalara katkı sunmak ve bilimsel iş birliklerini güçlendirmek amacıyla bu tür platformları çok kıymetli buluyoruz.
Bu vesileyle, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen değerli düzenleme kurulu üyelerine, destek veren kurum ve kuruluşlara, katkı sağlayacak tüm konuşmacı ve katılımcılara teşekkür ediyor; kongrenin bilimsel açıdan verimli, insanlık için ise faydalı sonuçlar doğurmasını diliyorum.
Rektör Erenoğlu’nun konuşmasının ardından kongre onur konuğu Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Bahar Rumelili’nin “Uluslararası Belirsizlik ve Sonuçları: Ontolojik Güven(siz)lik Kavramının Katkıları” başlıklı konuşması ile devam etti.