2

"Şiddeti Nasıl Gerekçelendirdiler" Paneli ve "Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans" Projesi Kapanış Töreni Gerçekleşti

Bu Haber 365 Kez Okundu
  • Paylaş:
"Şiddeti Nasıl Gerekçelendirdiler" Paneli ve "Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans" Projesi Kapanış Töreni Gerçekleşti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen "Şiddeti Nasıl Gerekçelendirdiler" Paneli ve "Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans" Projesi Kapanış Töreni gerçekleşti.

Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ve eşi Neşe Toraman, Çanakkale Belediye Başkan V. Öznur Doğangün, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu,  İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ersin Aslan, Çanakkale Protokolü, STK Temsilcileri, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından program,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kadın Hayatın Yarısıdır” adlı videonun izlenmesi ile devam etti. 

Kadına Yönelik Şiddet Küresel Bir Sorun

Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten yaptığı açılış konuşmasında kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olduğunun altını çizerek “Kadına yönelik şiddet farklı toplumlarda ve kültürlerde eğitim düzeyi, gelir seviyesi, statü ve meslek ayrımı olmaksızın küresel bir sorundur. Birleşmiş Milletlerin raporları, küresel ölçekte her üç kadından birinin hayatında en az bir kez fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kaldığını göstermektedir. Özellikle pandemiden sonra kadına şiddet vakalarının daha da arttığı görülmektedir. Bugün dünya genelinde 736 milyon kadın şiddet mağdurudur” dedi. 

Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans

“Kadına yönelik şiddete ilişkin farkındalığı arttırmak amacıyla hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın çalışmaları hem de Şiddetle Mücadele İl Eylem Planlarında üzerimize düşen rol ve sorumlulukları yerine getirmeye çabalıyoruz” diyen Prof. Dr. Kanten şunları söyledi: “Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans ilkesiyle kadınların güvende olacağı toplumların inşa edilmesi gayesiyle hareket etmeli, kadınların bir damla gözyaşı dahi dökmelerine tolerans gösterilmeyeceği bir toplum inşa etme inancıyla kadına yönelik şiddete ilişkin farkındalığı artırmalıyız. Bu bağlamada projede ve organizasyonun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.  

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise kadına şiddet sorununun çözümünde medyanın üstlendiği role dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Kadına yönelik şiddet, sadece bireysel bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal huzuru tehdit eden, insan haklarına ve temel değerlere aykırı bir insanlık meselesidir. Bu sorunun çözümünde medyanın üstlendiği rol hayati önem taşımaktadır. Haberlerin dili, içeriği ve topluma verdiği mesaj, kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık oluşturmanın ve dönüşümü sağlamanın en etkili araçlarından biridir. “

Akademik Bilgi Birikimimizi Toplumsal Sorunların Çözümüne Aktarmayı Bir Görev Biliyoruz

Rektör Erenoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, akademik bilgi birikimimizi toplumsal sorunların çözümüne aktarmayı bir görev biliyoruz. İşte bu doğrultuda, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından yürütülen bu değerli proje, kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalığı artırmayı, medyada etik ve duyarlı bir dil geliştirilmesini teşvik etmeyi hedeflemektedir. Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitimler, farkındalık kampanyaları ve iş birliği çalışmaları, medyanın bu önemli meselede daha sorumlu bir rol üstlenmesine katkı sağlamıştır. ÇOMÜ olarak, bilimsel yaklaşımın toplumsal değişim yaratmadaki gücüne inanıyor ve bu tür projeleri desteklemeye devam ediyoruz. Üniversitemizin, topluma değer katma misyonunu güçlendiren bu çalışmalar, sadece Çanakkale’ye değil, Ülkemize ve dünyaya şu önemli mesajı vermektedir: Kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans diyerek sözlerini bitirdi.

Program, Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans Projesinin kapanış sunumu ile devam etti. 

ÇOMÜ Öncülüğünde “Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans Projesi” Başarıyla Tamamlandı  

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), toplumsal farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAM) koordinasyonunda, Çanakkale Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen “Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans Projesi” başarıyla tamamlandı.  

Proje, Çanakkale yerel basınında kadına yönelik şiddet haberlerinde kullanılan dilin etik ve duyarlı bir çerçevede ele alınmasını hedefledi. 7 ay süren eğitim ve atölye çalışmalarıyla gazetecilerin farkındalığı artırıldı, haber üretiminde olumlu değişimler sağlandı. Eğitimlerde, yapay zeka gibi dijital gelişmelerin gazeteciliğe entegrasyonu da ele alındı.   Proje kapanış sunumunu gerçekleştiren Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın ise sunumunda; proje eğitim aşamalarından, projenin amaçlarından, projede emeği geçen akademisyenler ve basın mensuplarından söz etti. Proje hakkında değerlendirmeler yapan Doç. Dr. Ilgın, projenin yerel kapasiteyi aşarak ulusal bir boyut kazanmasını amaçladıklarını belirtti.

Küratörlüğünü Doç. Dr. Tuba Batu’nun yaptığı ve 75 sanatçı, 35 şehir ve 2 farklı ülkeden eserler barındıran disiplinler arası Karma Serginin video gösteriminin ardından Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans Projesine katkı sunan eğitmenlere ve eğitimlere katılım sağlayan basın mensuplarına teşekkür belgeleri Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ve diğer protokol üyeleri tarafından takdim edildi.  

Kadına Yönelik Şiddetin Farklı Boyutları “Şiddeti Nasıl Gerekçelendirdiler?”  Panelinde Ele Alındı

Program, KAM Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten moderatörlüğünde düzenlenen “Şiddeti Nasıl Gerekçelendirdiler?” panelinde Av. Hande Keskin, Doç. Dr. Tuba Batu ve Doç. Dr. Nazan Çalbayram kadına yönelik şiddetin farklı boyutlarını ele aldıkları sunumlar gerçekleştirdi. 


Fotoğraf Albümü