0

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli Gerçekleştirildi

Bu Haber 1786 Kez Okundu
  • Paylaş:
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çanakkale Kadın ve Demokrasi (KADEM) işbirliğiyle “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli” gerçekleştirildi.

Troya Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. ÇOMÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Çokomay ve konservatuar öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Etkinliğe; Vali İlhami Aktaş’ın Eşi Songül Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Eşi Berat Murat, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Okhan Akdur, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammet Mermer, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Aynur Yavaş’ın yanı sıra çok sayıda il protokol mensubu, akademisyen ve öğrenci katıldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Jülide İskenderoğlu panele bir video ile katıldı. KADEM’in ve ÇOMÜ KAM’ın çalışmalarını desteklediklerini belirten İskenderoğlu, “Kadınlar yalnız değil, şiddetle hep birlikte mücadele edeceğiz” diyerek kadın çalışmaları ve kadına şiddetle mücadele konusundaki çalışmalara değindi. Jülide İskenderoğlu’nun konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kadına şiddetle mücadele kapsamında hazırladığı farkındalık videosu izlendi.

Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, panelin açılında yaptığı konuşmada “ÇOMÜ olarak kadın çalışmalarına ve Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin etkinliklerine çok önem veriyoruz. Bugün dünyada konuşulan bir sorun var ki o da şiddet; şiddetin hiçbir türlüsü kabul edilemez. Bu noktada bizler yapılması gereken ne varsa yapacağız” dedi.

Panelde konuşan ÇOMÜ Rektör Yardımcısı ve Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten, Kadına Şiddetle Mücadele Gününün tarihteki önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları ifade etti:

“Şiddet bugün, toplumun her kesiminde sadece kadına yönelik değil, çocuklardan hayvanlara kadar çok yaygın olarak karşılaşılan ve “ne yazık ki” olağan kabul edilen bir davranış kalıbı haline gelmiştir. Şiddetin “kabul edilemez bir davranış olduğu, şiddet karşıtlığının ancak aile içinde, çocuğun yetiştirilmesi sürecinde kazandırılabilir bir değer” olduğu unutulmamalıdır. Kısaca şiddete yönelik farkındalığın ve başarının temeli ailedir.

Kadın, üreten, yetiştiren, sevgi dağıtan, topluma yön veren bir pusula ve geleceğin umududur. Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans ilkesiyle kadınlarımızın güvende olacağı toplumların inşa edilmesi gayesiyle hareket etmeli, kadınlarımızın bir damla gözyaşı dahi dökmelerine izin verilemeyeceği bir toplum inancıyla kadına yönelik şiddete ilişkin farkındalığımızı artırmalıyız.

Bu bağlamda, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün, kayıplarımıza üzüldüğümüz ancak geleceğe ilişkin umudumuzu yitirmediğimiz bir toplumun inşası noktasında farkındalık oluşturmasını temenni ediyoruz. Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kadına yönelik şiddetin azaltılması yönünde farkındalık çalışmalarıyla katkı sağlamayı sürdüreceğiz”

KADEM İl Temsilcisi Özlem Atıcı panelin açılışında bir konuşma gerçekleştirdi ve KADEM’in çalışmalarını anlatarak;

“Kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı hatta tüm canlılara karşı merhametten ve vicdandan beslenmeyen bir yaklaşım, şiddeti büyütüp yayılmasına neden oluyor. Bu bağlamda KADEM olarak bizler, herkese karşı her türlü şiddeti reddediyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için yargının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, yani kadın-erkek; toplumdaki her bir ferdin aynı tutarlılıkla hareket etmesine ihtiyacımız var.”

Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan ise “Diploması Boyutuyla Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” başlığında bir sunum gerçekleştirdi. Diplomaside kadın ve kadın çalışmaları, farkındalık geliştirme, kadına şiddetle mücadele konusunda yapılması gerekenleri anlattığı interaktif sunumunda kadınlara seslenerek “yalnız değiliz, güçsüz hissettiğimiz anlarda bile yeniden doğacak yeniden başlayacak gücü bulmak için bizler de sizinleyiz” diyerek destek temennileriyle sunumunu sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından televizyon programcısı Zeynep Türkoğlu tarafından “Medya Perspektifinden Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” ÇOMÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Devrim Topses tarafından “Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetin Sosyolojik Temelleri” konulu sunumlar gerçekleştirildi.

Panel, günün anısına hediye takdiminin ardından sona erdi.