0

Gelibolu 1921-Türk Rus Gelibolu Kardeşliği 100 Yaşında

Bu Haber 1483 Kez Okundu
  • Paylaş:
Gelibolu 1921-Türk Rus Gelibolu Kardeşliği 100 Yaşında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma Merkezi (TURUSIA) tarafından hazırlanan "Gelibolu 1921-Türk Rus Gelibolu Kardeşliği 100 Yaşında" adlı kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışı Gelibolu'da düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi.

Yüz yıl önce Gelibolu'da zorunlu bir misafirlik yaşayan Beyaz Rusların 1921 yılında çektiği Gelibolu fotoğrafları arşivini restore ederek ve renklendiren ÇOMÜ TURUSIA’nın çalışmaları kitap ve sergiye dönüştü.

Sergi ve kitap çalışması, TURUSIA başkanlığında Gelibolu Belediyesi,  Ankara Türk Rus Dostluk Evi ile Rusya Federasyonu İnsani İşbirliği Federal Ajansı Türkiye Temsilciliği işbirliği ile gerçekleştirildi.

Törene; Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, TURSIA Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan, Türk-Rus Toplumsal Forumu Genel Sekreteri E. Büyükelçi Ender Arat, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Anton Skvortsov, Rusya Federasyonu İstanbul Konsolosu Aleksandr Ionov, Rus Ortodoks Kilisesi Papazı Giorgi Sergeev, Aziz Andrew Vakfı Temsilcisi Melisa Murat, Ankara Türk-Rus Dostluk Evi Temsilcisi Erol Uğurlu, Rusya İnsani İşbirliği Federal Ajansı Türkiye Başkan Yardımcısı Roman Penkin, Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın İbrahimov ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi -TURUSIA yönetim kurulu üyesi akademisyenler katıldı.

Sergi açılışının öncesinde Gelibolu Rus Anıtında, 22 Kasım 1920’de Gelibolu’ya sığınan ve burada hayatını kaybedenlerin anısına bir anma töreni düzenlendi.

Gelibolu Türk Rus Kardeşliğinin 100. Yıldönümüne ithaf olunan fotoğraf serginin bir yıl boyunca Türkiye'de çeşitli illerde ziyaretçilerle buluşması hedefleniyor.