2

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, ÇOMÜ’de Etkinliklerle Anıldı

Bu Haber 2241 Kez Okundu
  • Paylaş:
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, ÇOMÜ’de Etkinliklerle Anıldı

15 Temmuz darbe girişimi, dördüncü yıl dönümünde  tüm Türkiye’de çok sayıda etkinlikle anıldı. Çanakkale Valiliği’nin organize ettiği 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü anma programları kapsamında Üniversitemiz de bir dizi etkinlik düzenledi.

“Türkiye’de Darbeler ve “Toplumsal Bilinç” ve “Ezoterik Yapılanma Çerçevesinde 15 Temmuz” konulu iki panel, “15 Temmuz Anma Söyleşisi”, “15 Temmuz Şehitleri İçin Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Dua” etkinlikleri gerçekleştirildi.

Anma programları kapsamında aynı zamanda 15 Temmuz Şehitleri İçin Şehitler Abidesi’nde tören yapıldı. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 15 Temmuz Şehitleri İçin Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törene; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Çanakkale protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Vali İlhami Aktaş’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Dua edilmesi ile son buldu.

Paneller ve söyleşi ÇOMÜ TV stüdyolarından canlı olarak yayınlandı. 

Türkiye’de Darbeler ve Toplumsal Bilinç Paneli

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından organize edilen Türkiye’de Darbeler ve Toplumsal Bilinç konulu panel ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak’ın moderatörlüğünde yapıldı. Panele; Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Soner Karagül, Doç. Dr. Yusuf Yiğit ve Arş. Gör. Dr. Muhammet Fatih Özkan katıldı.

Doç. Dr. Soner Karagül, 15 Temmuz’un Türkiye’de darbecilik geleneği açısından bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi ve “Darbenin tanımı, kimler neden nasıl darbe yapar? Türkiye’de ve dünyada yaşanan darbe örnekleri, darbe sonrası süreç nasıl işlemektedir? Darbelerin Toplum Üzerindeki Etkileri: Türkiye’den Örnekler” konu başlıklarına değindi.

Hukuk ve İktidar başlığı ile Doç. Dr. Yusuf Yiğit, darbeler ve darbe girişimlerinin hukuk sistemine verdiği zararları ve Türkiye’nin bu alanda yürüttüğü mücadeleyi örneklerle anlatarak bu mücadelenin hukuksal alanda sürdürülmesinin yetmeyeceğinin bunun yanında ekonomik ve sosyal alandan da mücadele edilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.

Arş. Gör. Dr. Muhammet Fatih Özkan ise darbelerin dış politika boyutundan bahsederek 15 Temmuz sonrasında batılı ülkelerin hain darbe girişimine nasıl kayıtsız kaldığına, ikili ilişkilerin nasıl bir seyir izlediğine dair örnekler verirken, 15 Temmuz gibi girişimler karşısında dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanların, Türk halkıyla dayanışma içinde olmaya devam ettiğini vurguladı.

Ezoterik Yapılanma Çerçevesinde 15 Temmuz Paneli

Ezoterik Yapılanma Çerçevesinde 15 Temmuz konulu panel ise ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur moderatörlüğünde, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Tunç ve Doç. Dr. Arif Bağbaşlıoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleşti.

Doç. Dr. Ahmet Tunç, 15 Temmuz darbe girişimine karşı halkın gösterdiği mücadelenin Türk siyasal hayatında eşi benzeri olmayan, dünya siyasi tarihinde ise örneğine oldukça az rastlanan bir halk hareketi olduğunu belirterek sunumunda “Ezoterik Yapı nedir? 15 Temmuz darbe girişiminin geçmişindeki iç yapılanma şekli nedir ve nasıl oluşmuştur? Türk kamu yönetiminde atanmışların seçilmişleri yönlendirme süreci” konularında bilgiler verdi.

“Darbeler çok boyutlu ve çok aktörlü olgulardır” diyen Doç. Dr. Arif Bağbaşlıoğlu, Türk siyasi tarihinde yaşanan askeri darbelere ve bu darbelerin Türk dış politikasına etkilerine kısaca değinerek, Türk dış politikasıyla 15 Temmuz darbe girişimi arasındaki ilişkileri ve Türk dış politikasının o tarihten itibaren nasıl yol aldığı anlattı. Doç. Dr. Bağbaşlıoğlu, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında daha özerk daha bağımsız, otonom bir dış politika uygulama imkanına sahip olduğunu vurguladı.

15 Temmuz Anma Söyleşisi

Turizm Fakültesi ve Eğitim Bir-Sen tarafından organize edilen 15 Temmuz Anma Söyleşisine ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve 15 Temmuz Gazisi Abdülkadir Durmuş katıldı.

Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Boz’un moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Prof. Dr. Boz; “15 Temmuz hain darbe girişiminde vatan, millet ve bayrak uğruna gözünü kırpmadan canını feda eden kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum” diyerek sözü ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’a bıraktı. 

Tarihsel olarak baktığımızda Türkiye’nin çok büyük badireler atlatmış milyonlarca şehit vererek devletler kurmuş büyük bir devlet olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasında ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Çanakkale ruhunun çok önemli olduğunu ve bu ruhun yaşatılması gerektiğini, 15 Temmuz hain darbe girişiminde de Çanakkale ruhunun şahlandığını ve 15 Temmuz gecesinde milletin topyekûn birlikte hareket ederek canının ortaya koyduğunu ve yeni bir destan yazdığını vurgulayarak FETÖ/PYD yapılması hakkında bilgiler verdi. 

15 Temmuz’da Ankara’da Genelkurmay Başkanlığının önünde Gazi olan Abdülkadir Durmuş’un o gece yaşadıklarını anlatmasının ardından söyleşi sonunda ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Boz tarafından 15 Temmuz Gazisi Abdülkadir Durmuş’a plaket takdimi yapıldı.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Dua

“15 Temmuz” Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından İlahiyat Fakültesi Tacettin Arslan Camii’nde Mevlid-i Şerif okutuldu.

Cuma namazı öncesi gerçekleştirilen mevlid programına Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Genel Sekreter Sami Yılmaz, ÇOMÜ yönetimi, Çanakkale protokolü ve vatandaşlar katıldı.