0

Enstitüler “Lisansüstü Eğitim Enstitüsü” Adıyla Eğitim-Öğretime Devam Edecek

Bu Haber 3021 Kez Okundu
  • Paylaş:
Enstitüler “Lisansüstü Eğitim Enstitüsü” Adıyla Eğitim-Öğretime Devam Edecek

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) tüm Enstitüleri tek çatı altında toplama kararı doğrultusunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü kapatılarak yerine 16.06.2020 tarih 2654 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kurulan ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün ilk kurul toplantısı İÇDAŞ Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantıya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Suat Uğur, ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdür Vekili Doç. Dr. Pelin Kanten, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Yener Pazarcık ve Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz ile ana bilim dalı başkanları katıldı.

Toplantıda, kalite güvencesi çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren ve program akreditasyon süreçlerinin devam ettiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, önümüzdeki yıl kurumsal akreditasyon sürecine girileceğini ve bu başvurunun yapılabilmesi için de kalite sürecinin her akademik birimde işliyor olması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Pelin Kanten ise tek çatı altında birleştirilmek üzere kapatılan enstitülerin müdürlerine ve enstitü sekreterlerine vermiş oldukları hizmetler için teşekkür ederek, yeni oluşumun hayırlı olmasını diledi. Doç. Dr. Kanten, ülkemizde lisansüstü eğitim enstitüsü olarak faaliyet gösteren devlet üniversitelerine ilişkin bilgiler aktararak ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsünü tanıttı ve organizasyon yapısını anlattı. 

ÇOMÜ, Güney Marmara Dağılımında 197 Programla 2. Sırada

Türkiye genelinde 19 devlet, 9 vakıf üniversitesinin Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adı altında faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Doç. Dr. Kanten; “ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde 94 anabilim dalı ve 197 lisansüstü program mevcut. Türkiye’de kurulma aşaması tamamlanan lisansüstü eğitim enstitülerinin dağılımına baktığımız zaman 3. sırada yer alan ÇOMÜ, lisansüstü program dağılımı açısından ise 197 programla Güney Marmara’da 2. sırada yer alıyor” dedi.

Yüksek Lisans ve Doktora Programlarını Çoğaltırken Asıl Hedef Niteliktir

Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün hayırlı olmasını dileyerek Lisansüstü Eğitim Enstitüsü şeklindeki yapılanmada ÇOMÜ’nün iyi durumda olduğunu belirtti ancak hedefin Türkiye genelinde üniversiteler içerinde en iyi konuma gelmek olduğunun altına çizdi ve şunları söyledi:

“Araştırma Üniversitesi olmada lisansüstü eğitimin çok önemli bir yeri var. Yüksek Lisans, Doktora araştırma üniversitesinin bel kemiğini oluşturur. Asıl araştırmalar yüksek lisanstan, doktoradan itibaren başlar. Dolayısıyla her birimizin üzerinde önemli görevler var.  Enstitülerde böyle bir yapılanmaya gidilmesinin faydalı sonuçları olacağına inanıyorum. Bütün bölümlerde yüksek lisans, doktora programı yok. Amacımız yüksek lisans doktora programlarının çoğalması ama bunu yaparken nitelikten ödün vermemek. İkisini de geliştirmek zorundayız ama asıl hedef niteliktir. Herkes bu görevi layıkıyla yerine getirmek durumundadır. Akademik kurullarda bunlar üzerine detaylıca fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bu fikir alışverişleri yapıldıktan, hedefler belirlendikten sonra iş öğretim üyelerimize kalıyor. Hem lisans hem de lisansüstünde multidisipliner, yabancı dil eğitim yapan programlar açacağız.”

Üst yönetimin toplantıdan ayrılmasının ardından toplantıya Lisansüstü Eğitim Enstitüsü yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi ile devam edildi. Kapatılan enstitülerdeki anabilim dalları ve programlarının öğrenciler ile birlikte yeni kurulan ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne aktarılmasına karar verildi. Toplantı, görüş ve öneriler ile son buldu.


Fotoğraf Albümü