Haber – Fotoğraf: Tuncay Ak
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nde Akuakültür Endüstrisi ve Araştırmalarında Tecrübeler başlıklı seminer düzenlendi.
Deniz Teknoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Yiğit koordinatörlüğünde gerçekleşen seminere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Dekan Prof. Dr. Murat Yıldırım, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve özel sektör temsilcileri katıldılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan Dekan Yıldırım başta insan olmak üzere tüm canlılar için su, hava ve gıdanın vazgeçilmez öneme sahip olduğuna dikkat çekerek “Bugün dünya nüfusu 7.5 milyar. 2030 yılında ise yapılan tahminlere göre 8.6 milyara ulaşacağı ön görülüyor. Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için tarımda birim alandan daha fazla ürün elde etmek gerekmekte. Yani entansif tarım zorunlu hale gelmiştir” dedi ve şunları ekledi:
“Artan dünya nüfusunun artan gıda ihtiyacına karşın artmayan tarım alanları, gelecekte insanlığın gıda güvencesi kaygısı yaşamasına sebep olacak. Sahip olduğumuz su ve diğer doğal kaynakların kirlenmemesi için, entansif tarımın bu alanlarda bilinçli, konusunda uzman kişiler tarafından yapılması bu doğal kaynakların sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem ise Çanakkale’nin Türk tarihinin en önemli zaferlerinden birinin yaşandığı coğrafya olmasının yanında tarımıyla ve turizmiyle ön plana çıktığına vurgu yaparak “Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi de ÇOMÜ’nün önemli fakültelerinden biri. Başarılı çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu fakülteden beklentimizse, şehrin merkezi ve birçok ilçesinin deniz kıyısı olması hasebiyle fazla. Bu seminerde konuşacak alanında uzman isimlerin tecrübelerinden istifade edeceğimize inanıyorum” dedi.
Seminer; Akuakültür, Balık Hastalıkları ve Besleme Uzmanı ve emekli JICA uzmanı Noburo Takeno ve AKUA MAKS Genel Koordinatörü Serdar Yıldırım’ın Japonya’da Akuakültür Endüstrisi ve Ülke Ekonomisine Katkıları – Türkiye Akuakültür Endüstrisinin Durumu konulu sunumlarıyla devam etti.
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Araştırma Bilimleri ve laboratuvarlarında incelemelerde bulunan konuklar, Japonya ve Özel Sektör ile bilimsel ve teknolojik işbirliği faaliyetlerinin geliştirilmesi yönünde fikir birliğinde bulundular.