2

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç; Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler Konulu Konferans İçin ÇOMÜ’deydi

Bu Haber 2363 Kez Okundu
  • Paylaş:
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç; Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler Konulu Konferans İçin ÇOMÜ’deydi

Haber – Fotoğraf: Tuncay Ak

ÇOMÜ Ombudsmanlık Topluluğu tarafından düzenlenen Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler konulu konferans; Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçisi Şeref Malkoç’un katılımıyla Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Konferansa Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karışit, Adalet Komisyonu Başkanı Yemliha Karakoç, Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, AK Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız ,ÇOMÜ’lü idareciler, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ÇOMÜ ve KDK tanıtım filmleri gösterildi. 

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer; ÇOMÜ’nün 26 yılını geride bırakmış, kurulduğundan bu yana ciddi mesafeler kaydetmiş saygın bir devlet üniversitesi olduğunu belirterek  “Her zaman Çanakkale’nin değerlerine yakışır, ülkemizin geçmişine yakışır bir üniversite olma gayreti içerisindeyiz. Bu bağlamda öğrencilerimize iyi eğitim vermek, üniversitemizin temel faaliyet alanlarından biri. Kendi alanlarında üstün uzmanlık seviyelerine gelmiş değerli düşünürleri, araştırmacıları ve akademisyenleri öğrencilerimizle buluşturmaya gayret gösteriyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun saygıdeğer başkanı bizleri ve öğrencilerimizi kırmadılar. Konuşmaları, öğrencilerimizi bilgilendirme anlamında ciddi katkılar sağlayacaktır” şeklinde bir selamlama konuşması yaptı. 

Üniversitemiz Ombudsmanlık Topluluğu ve Rektör Acer’i böyle bir konferansın düzenlenmesinden dolayı kutlayarak söze başlayan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, İstiklal Marşı’mızın TBMM’de kabulünün yıldönümü vesilesiyle Mehmet Akif’in “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” temennisini paylaştı. 

Türkiye’nin her ilinin farklı güzelliklere sahip olduğunu ancak Çanakkale’nin tarihin her döneminde medeniyetin beşiği olarak önem arz ettiğini ifade eden Malkoç “Washington, Londra veya Paris yokken Çanakkale vardı. Çanakkale her daim medeniyetlerin beşiğiydi” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 

Üniversitemizi Kuran ve Bu İsmi Verenlere Teşekkür Ediyoruz

Dönemin, dünyanın en kudretli devletlerinin Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u işgal etmek için yüklendiği bu coğrafyayı unutamayız. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını, Osmanlı’nın diğer komutanlarının verdiği büyük mücadeleyi unutamayız. Bu mücadelenin de hangi şartlarda olduğunu asla unutmamamız gerekir. Üniversitemizin isminin çok anlamlı bir şekilde 18 Mart olarak konması hepimizi memnun ediyor. Bu üniversiteyi kuranlara ve hassaten bu ismi üniversiteye verenlere teşekkür ediyoruz. Üniversitenizin tanıtım filmini izlerken gıpta ettim. Keşke biz de gençliğimizde böyle üniversitelerde okuyabilseydik. 

Boğaz Köprüsü’yle Çanakkale, Türkiye’nin Önde Gelen İlleri Arasına Girecek

Çanakkale Boğazı’na yeni bir gerdanlık inşa ediliyor. 1915 Çanakkale Köprüsü. 10 katrilyon liralık bir yatırım. Eğer Çanakkale; Üniversitesiyle, Barosuyla, Ticaret ve Sanayi Odasıyla, Belediyesiyle, Valiliğiyle bunun kıymetini iyi bilir, ufkunu geniş tutarsa inanın Çanakkale her alanda Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olacaktır. Çanakkale halkı, dışarıdan gelecek işadamlarına, fikir sanat ve edebiyat insanlarına kılavuz olmalı. Pekin’den, Buhara’dan, Bakü’den, Tahran’dan kalkan araçlar Avrupa’ya buradan geçecek. Londra’dan, Berlin’den, Paris’ten kalkan araçlar Çanakkale’den geçerek dünyanın öbür tarafına geçecek. 

KDK, İdarenin Kararlarının Adalete, İnsan Haklarına ve Hakkaniyete Uygun Olup Olmadığını Denetlemek İçin Kuruldu

Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye’de idarenin işleyişini, insan haklarına, adalete ve hakkaniyete uygun olup olmadığını denetlemek için Belediyelerden Bakanlıklara Üniversitelerden Eğitim Kurumlarına ne varsa bütün idarelere kararlarıyla yol göstermek için kurulmuştur.  Kurumumuz gücünü Anayasa’dan alır. TBMM’den alır. Bize her türlü şikayeti yapabilirsiniz. Belediye yeterince hizmet vermiyordur, okullarda çocuklarınız var okul iyi yönetilmiyor olabilir, öğretmenler çocuklarınıza istediğiniz alakayı göstermiyor olabilir aklınıza ne geliyorsa şikayet edebilirsiniz. Devlet diyor ki, siz vatandaşlarımıza birçok konuda hizmet veriyoruz, bundan memnun değilmisiniz. Mahkemeye gitmeyin, Kamu Denetçiliği Kurumu’na gidin. Oturduğunuz yerden, gördüğünüz yanlışlığı bize intikal ettirebilirsiniz. Biz, gelen şikayetleri hemen idareyle görüşüp dostane çözme yoluna gidiyoruz. Yapılan başvuruları 6 ay içerisinde çözüyoruz. 

Sonsuza Kadar Bu Coğrafyada Var Olabilmenin Tek Şartı Var: Adalet

Allah insanı, eşrefi mahlukat olarak yaratmış. Dünyada yaratılmış ne varsa hepsinden üstün yaratmış. Herşey insanın emrine verilmiş ama insandan da bir şey istenmiş: Adaletli ol ! Dünyadaki bütün sistemler, yönetim biçimleri, dinler ve tüm ideolojiler insana iyi olmayı, adaletli olmayı göstermek için vardır. Yüce kitabımız Kuran’da birkaç kavramdan sık bahsedilir. Bunlardan biri adalet kavramı diğeri de mizan kavramı. Demokrasi ve hak özgürlük arayışlarının temelinde de adalet yatıyor. Bin yıldır bu coğrafyada yaşıyoruz, kıyamete kadar da burada kalacağız ama bunun bir şartı var; Adalet. Osmanlı Devleti, Ortadoğu’nun dini açıdan en önemli merkezlerinden biri olan Kudüs’ü, sadece bir onbaşı ve on tane askerle 400 yıl idare etmiş. Bunu neyle yapmış, adaletle.

İnsan Hakları, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğünde Dünyaya Örnek Olacağız

Cumhuriyetimizin 100.kuruluş yıldönümünde ülkemizin önemli hedefleri var. Dünyadaki en iyi 10 ülke arasına girmek. Biz sadece ekonomide, eğitimde, sağlıkta ilk 10’a girmeyeceğiz. İnsan hakları konusunda, demokraside ve hukukun üstünlüğünde de dünyaya örnek olacağız. İnanmak başarmaktır. Birşeyi yapabileceğine inanıyorsan, zihninde onun hayalini kurup projesini geliştiriyorsan onu yüzde 50 başarmışsındır. Bunun en güzel örneği Çanakkale. Dönemin o güçlü devletlerinin donanmalarını görünce vazgeçilebilirdi ama bu millet dedi ki; biz bin yıldan beri bu coğrafyadayız. Onlar gibi gemimiz, topumuz, silahımız olmasa bile inancımız var. İnancımızla bunları yeneceğiz dedi ve yaptı. İnandığımız şeyi gerçekleştirmek için çok çaba sarf etmeliyiz. Bir atasözümüz şöyle der; kader gayrete aşıktır. 

Konferansın sonunda, karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi. 

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, konferans sonrası Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’i makamında ziyaret etti.