0

Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 22.Çalıştayı ÇOMÜ Evsahipliğinde Gerçekleşiyor

Bu Haber 1282 Kez Okundu
  • Paylaş:
Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 22.Çalıştayı ÇOMÜ Evsahipliğinde Gerçekleşiyor

Haber - Fotoğraf: Tuncay Ak

Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 22.Çalıştayı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) evsahipliğinde gerçekleşiyor. 3 gün sürecek çalıştayın açılış töreni Troia Kültür Merkezi’nde yapıldı.  

Törene; Vali Vekili Cezmi Batuk, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Vali Yardımcısı Ali Candan, AFAD Müdürü Levent Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden ile ÇOMÜ’lü idareciler ve öğrenciler katıldılar.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süha Özden açılışta yaptığı konuşmada; 2009 yılında 13. sü yine üniversitemiz evsahipliğinde gerçekleşen bu çalıştayın 22.sine bir kez daha ÇOMÜ olarak evsahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şunları söyledi:

ATAG, Depremlerin Ortaya Çıkarılması, Anlaşılması ve Hayatımıza Doğru Yansıması Amacıyla Kuruldu 

“ATAG; depremlerin tarihsel olarak ortaya çıkarılması, anlaşılması ve hepimizin hayatına doğru yansıması amacıyla 1997 yılında rahmetli Aykut Barka’nın başlatmış olduğu küçük bir oluşumdu. Geçen yıllar içerisinde Türkiye’nin birçok üniversitesi ile kamu kuruluşunda bu çalıştaylar organize edildi. 2002 yılında vefat etti ama biz meslektaşları onun anısını sonuna kadar götürmeyi düşünüyoruz. 

Üniversite Olarak Bizler Yaşadığımız Bölgeye Katkı Sunmak Durumundayız

Hatırlarsınız 2017 yılında Ayvacık’ta bir deprem yaşandı. Burada yaraların sarılması ve müdahaleleri için Çanakkale Valiliği, AFAD, Ayvacık Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. 2017-2018 dönemi içerisinde Rektörümüzün bize sağladığı moral motivasyon sayesinde, Tolga Bekler Hocamız, Kandilli Rasathanesi ile ilçe belediye başkanları ve kaymakamlarımızın da desteğiyle 5 ilçemizde 5 sabit deprem kayıt istasyonu kuruldu. Bunun yanında Ayvacık’ta halen 11 adet geçici istasyonumuz faal durumda. Bu ne anlama geliyor; Boğaziçi Kandilli Rasathanesi ve AFAD’tan sonra en çok istasyon çalıştıran kurumuz.” 

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise önemli bir çalıştaya daha evsahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında “Troya Yılı etkinlikleri sadece Çanakkale için değil Türkiye için önemli bir yıl. Anadolu’da sahip olduğumuz kültürel ve tarihi değerleri, mirası tanıtamamaktan şikayet ederiz. Troya bu yıl ülke olarak dünyaya tanıttığımız önemli bir mirasımız. Troya Müzesi’nin açılışı sürecinde burayı ziyaret eden yerli yabancı turist sayısındaki artıştan da etkili bir tanıtım faaliyeti gerçekleştiğini görüyoruz. Bu anlamda bu çalıştayın Troya Yılı kapsamında Çanakkale’de gerçekleşmesini değerli buluyorum” dedi ve şöyle konuştu:

Depremler Anadolu’da Birçok Medeniyeti Yok Etmiştir

“Anadolu tarihi depremlerle doludur. Çerçeveyi biraz genişletip Ege Denizi’ni de işin içine katarsak akamete uğrayan, yok olan medeniyetler olduğunu görüyoruz. Cumhuriyet tarihini de düşündüğümüz zaman depremden dolayı ne büyük felaketler yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Tarih eğer tüm depremleri kaydedebilseydi, depremin belki yangınlar kadar yaygın bir şey olduğunu söyleyebilirdik. 1999 depremi ülkemiz tarihinde şüphesiz önemli bir felaketti ama bundan büyük ders aldığımızı düşünüyorum. O tarihten sonra ülkemiz mevzuatında hatırı sayılır gelişmeler yaşandı. Artık binalarımızı yaparken aklımıza mutlaka deprem geliyor. Bu gelişmelere rağmen kat etmemiz gereken çok mesafe olduğuna inanıyorum. Hala yangın kadar aklımızda yer etmeye başlayamadığını düşünüyorum. Oysa ikisi birçok açıdan aynıdır. Yaptığımız binalarda yangına karşı gerekli işaretleme ve teçhizatlar yerleştirilirken sanki depremler yangınlar kadar sık olmuyormuş gibi fazla düşünmüyoruz.”

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in konuşmasının ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Erhan Altunel Antik Kentler, Büyük Depremleri Kayıt Altına Alan Sismometreler başlıklı sunumunu yaptı.

Açılış töreni, hediye takdimiyle sona ererken öğleden sonraki oturumda ise Türkiye Deprem Tehlike Haritaları ve Bina Deprem Yönetmeliği konulu panel gerçekleştirildi.