0

2. Uluslararası Kısa Film Festivali Basın Toplantısı Yapıldı

Bu Haber 1938 Kez Okundu
  • Paylaş:
2. Uluslararası Kısa Film Festivali Basın Toplantısı Yapıldı

Haber-Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde 2. si gerçekleştirilen Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali başlıyor.

Bu yıl “Kadim mirasın izinde” sloganı ile düzenlenen festivalin Basın Toplantısı ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinde gerçekleşti. Toplantıya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali Başkanı ve İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Önal, Gelibolu Tarihi Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanı Zeynel Bayseferoğulları ve festival planlama ve yürütme ekibinin katıldı.

Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festival Başkanı Prof. Dr. Hülya Önal, bu yıl ikincisinin düzenlendiği festivalin 3-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleşeceğini söyleyerek festivalin amaçları hakkında bilgiler verdi: 

 “Bu yıl ikincisini yaptığımız festivalde geçtiğimiz yıla göre epey yol kat ettik. Gördüğümüz şey sadece bu olmadı festivalin amaçlarını bire bir yerine getirdiğimizi fark ettik.  Bu amaçlardan bir tanesi gençler için, genç sunucular için, genç sanatçılar için nitelikli atölyeler kurmak, onları, teşvik etmek ve uluslararası filmlerle karşılaştırmak, kendi çağdaşlarının kendi yaşıtlarının aynı eğitimi alan kişilerin neler yaptığını, yaptıklarını görmelerini sağlamak. Bunu geçtiğimiz yıl da başardık. Bu yıl da inşallah gerçekleştireceğiz. İkinci önemli amacı ise Çanakkale’nin, Üniversitemizin marka değerine katkılar sunan etkinlikler gerçekleştirmek.”

120 Ülkeden 2000’in Üzerinde Başvuru

Festivale bu yıl 120 ülkeden 2000’in üzerinde başvuru aldıklarını, bu sayıya ulaşmanın oldukça önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Önal;  “Ayrıca filmlere baktığımızda gördük ki oldukça nitelikli başvurular oldu. Bu başvuruların ilk değerlendirme sürecinde oldukça titiz bir çalışma yaptık. Bu zorlu süreç sonucunda 10 filmi jüri üyeleri ile paylaştık ve birinci, ikinci, üçüncü belli oldu. Finalistlerimizi festivalin gala gecesinde ilan edeceğiz” diyerek bu yıl geçen yıldan farklı olarak festival filmlerinin gösteriminin sadece Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezinde olmayacağını şehirde de gösterim alanları saptandığını ve filmlerin bu alanlarda da gösterileceğini belirtti. 

Prof. Dr. Önal alanında uzman yönetmenlerin öğrenciler ile bir araya gelerek atölye çalışmaları gerçekleştireceğini, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin farklı illerinden üniversite öğrencilerini ağırlayacaklarını eklediği konuşmasında Perihan Savaş, Semir Arslanyürek, Uğur İçbak, Aytekin Can gibi önemli isimleri Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festival’inde ağırlayacaklarının bilgisini verdi. 

“Amacımız Kadim Bir Değer Olan Troya’yı Tanınır, Bilinir Hale Getirebilmek”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Troya gibi kadim bir değeri daha saygın hale getirmek, gerek yurt içinde, gerek yurt dışında daha da tanınır, bilinir hale getirebilmek için yapmış olduğumuz faaliyetlerden bir tanesi de Truva Atı kısa film festivalidir” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Troya Yılı önce Çanakkale’nin yerelliklerinden doğdu, düşünüldü, hayal edildi daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sahiplenildi ve son tahlilde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesine alınması Troya’yı yurtiçinde ve yurtdışında çok bilinen, tanınan, önemsenen bir odak haline getirdi. 2. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali de buna değinen bir faaliyet olmuş olacak. 

Kaleleriyle, savaşlarıyla, stratejik coğrafyasıyla Çanakkale çok önemli bir yer. Biz de bir Çanakkaleli olarak, Çanakkale’nin iki önemli ve güçlü kurumu Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu zengin topraklara hizmet etmekten hiçbir zaman geri durmuyor ve bu amaç doğrultusunda böylesine önemli ve değerli faaliyetler içerisinde yer almaktan büyük onur duyuyoruz. Sayın Rektör Prof. Dr. Yücel Acer de Çanakkale ile alakalı hangi sosyal faaliyet olursa olsun çekinmeden, hiç geri durmadan hep ön planda oluyor.  Üniversiteler o şehrin lokomotifidir, öncüsüdür. Biz de bu konuda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni takdir ediyoruz. Teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir, festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise 2018 yılının Troya Yılı ilan edilmesi için başlatılan çalışmaların en başından itibaren içerisinde bulunduğunu söyleyerek, Troya Yılı ilan edildikten sonra gerçekleştirilen tüm programları Üniversite olarak yakından takip etiklerini ve büyük bir kısmında da içinde bulunmaya çalıştıklarının altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

İlk Defa Türkiye, Troya Medeniyetine Sahip Çıkmıştır

“İlk defa Türkiye, Troya medeniyetine sahip çıkmıştır. Daha önce bir nevi ara ara kişisel girişimlerle sahiplenilen ve Anadolu’ya ait olan Troya Medeniyeti ilk defa 2018 yılına girerken sahiplenilmiştir. Bu sahiplenilme neticesinde bugün Troya Müzesi bitirilme aşamasına gelmiştir. Troya Yılı içerisinde üniversite olarak çok fazla faaliyete doğrudan iştirak ediyoruz. Daha yapılacak faaliyetlerimiz de var. Troya Kültür Sanat Festivali. Bu da üniversitemizin organize ettiği bir faaliyet. İlahiyat Fakültesi’nin bu bağlamda organize ettiği dinler tarihi ile ilgili bir uluslararası sempozyum Ekim ayının sonunda olacak. Truva Atı Kısa Film Festivali de yine Troya Yılı kapsamında özel bir destek görmüş oldu. Troya Yılının ilan edilmesi ile Türkiye’nin Troya Medeniyetine sahip çıkılmasına vesile olan çok değerli kişiler oldu. Tabii ki başta Sayın Cumhurbaşkanımızın bunun sahiplenmiş olması ve o dönemki Kültür Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş’un bu konuya sahip çıkmış olması Çanakkale Milletvekilleri Bülent Turan’ın destek olması bizi Çanakkale olarak bu noktaya getirmiş oldu.”

Festivalin Çanakkale’yi ve Troya’yı Markalaştırmada Katkıları Büyük Olacak

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin birlikteliği ve verilen destekler ile organize edilen Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali’nin 2 bin uluslararası başvuru almasının önemine dikkat çeken Rektör Acer, “Festival Çanakkale’nin, Troya’nın isminin duyulmasına çok büyük bir katkı sağlayacak. Bu festival her yıl daha da güçlenerek devam edecek ve Çanakkale’yi ve Troya’yı marka yapmak adına çok ciddi katkıları olacak” dedi ve ekledi: 

“Son olarak festivale katkı sunan kurumlara, bu işin motoru olan İletişim Fakültesine ve hocalarına teşekkür ediyorum.”  

Basın toplantısı, Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali protokolünün imzalanması ile son buldu. 



Fotoğraf Albümü