0

Türk Dünyasında Nevruz Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Bu Haber 2064 Kez Okundu
  • Paylaş:
Türk Dünyasında Nevruz Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Haber - Fotoğraf: Duygu Karademir Aras, Onur Çiftçi, Enes Kurt

Rektörlük Konferanslar Dizisi kapsamında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’nun sunumuyla “Türk Dünyasında Nevruz” konulu konferans gerçekleştirildi.

Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, ÇOMÜ’lü akademisyenler, idareciler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansta, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’nun özgeçmişi okundu.

Konuşmasına, ‘’Yeryüzünde bayramı olmayan millet yok. Nevruz bayramı da köklerini bizim millet hayatımızdan, kültürümüzden alan son derece önemli bir bayramımız’’ diyerek başlayan Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, 10 binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Nevruz’un millet hayatımızdaki anlamlarını ve tarihini anlattı.

‘’Kuzey Yarım Küre’de, Ekvatorla dönence arasındaki bölgede yaşayan hemen hemen bütün milletlerin hayatında önemli bir zaman dilimidir 21 Mart. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. Bazı ülkelerde yeni yıl anlamına gelir, kutsal bir gündür. Kuzey Yarım Küre’de ilkbaharın başlamasını temsil eder.’’

Nevruz’un Bir Tane Anlamı, Bir Tane Geçmişi Yoktur    

Tarihsel, dini ve milli anlamlarıyla önemli bir gün olan Nevruz’u yeni anlamlar yükleyerek zenginleştirebileceğimizi söyleyen, Prof. Dr. Çobanoğlu, atalarımızın da bu günü bu yolla yaşattıklarının altını çizdi:

‘’Aşağı yukarı Türk Dünyasının her yerinde resmi bayram kabul edilen Nevruz’un bir tane anlamı, bir tane geçmişi yoktur. Ergenekon’dan çıktığımız günün anısıydı 21 Mart, İslamiyet kabul edildikten sonra bugüne kadar birçok İslami anlamlar yüklendi. Yani yapı olarak önemli olan bir zaman dilimi bir unsur bir olaya zaman içerisinde yeni anlamlar yüklenebilir.

Nevruz’a yeni yüklenen anlamlardan biri Türk Dünyasının özgürlük ve kardeşlik bayramı olsun. Nevruz’a yükleyeceğimiz yeni anlamlardan bir tanesi genç nesillerimizin milletimizin uğradığı felaketlerin farkında olma duyarlılığı anlamında, ırkçılıkla mücadele günü olsun. Bir başkası eşitlik günü olsun. Mademki Nevruz da gece ile gündüz eşitleniyor, o halde Nevruz da insan olmak paydasında kadınla erkek eşitlensin, bunun işleneceği yeni bir manayı da yükleyelim Nevruz’a. Her yıl Kıbrıs Adası büyüklüğünde toprağımızı denize veriyoruz. Erozyonla mücadele günü bizim Nevruza yükleyeceğimiz yeni anlamlardan biri olmalı. Ya da Nevruz üniversitelerin halkla kucaklaşma günü olabilir.

Nevruz’a bu anlamları yükleyerek pek çok farkındalığın bir araya geldiği etkili bir gün haline dönüştürebiliriz.’’

Konferans, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’nun konuşmasının ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.



Fotoğraf Albümü