1

Üniversitemiz, URAP Sıralamasında Türkiye’deki En İyi 50 Üniversite Arasında Yer Almaya Devam Ediyor

Bu Haber 5729 Kez Okundu
  • Paylaş:
Üniversitemiz, URAP Sıralamasında Türkiye’deki En İyi 50 Üniversite Arasında Yer Almaya Devam Ediyor

Türkiye’deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralayan ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında kurulan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı, 2017-2018 dönemi Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasını açıkladı.

Üniversiteleri akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için yöntemler geliştiren URAP’ın Türkiye sıralamasında, üniversiteleri sıralarken; üniversitelerin makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı, doktora mezun sayısı, doktora öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı gibi göstergeler ele alınmıştır.

Türk Üniversitelerinin kendi içerisindeki değerlendirmelerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, kendisinden önce kurulan birçok devlet üniversitesini geride bırakarak URAP 2017 sıralamasında 86 üniversite arasında 36. sırada yer aldı.

Bununla birlikte; ÇOMÜ, Webometrics’te değerlendirilen 160 Türk üniversitesi arasında 37. ve SCIMago kurumunca yapılan 72 üniversitenin ele alındığı değerlendirmede ise 41. sırada yer almıştır.

Üniversitemiz; 2011, 2102, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında yapılan URAP toplam puan değerlendirmelerinde sırasıyla; 57, 47, 56, 55, 38 ve 34. sıralarda yer almıştı. Üniversitemiz, son üç yıldaki yükselişiyle, Türkiye’deki en iyi 50 üniversite arasında yer almaya devam etmektedir.

Son yıllarda FETÖ-PDY soruşturmaları neticesinde birçok akademisyenin Üniversitemizden ihraç olmasına yani öğretim üyesi sayısında dönemsel bir azalma yaşanmış olmasına rağmen, Üniversitemizin kalite çalışmaları başarılı sonuçlar vermekte ve Türkiye’de 182 üniversite arasında 30’lu sıralardaki yerini korumaya devam etmektedir.