1

Uluslararası 10. Ege Analitik Kimya Günleri Kongresi Açılış Töreni Yapıldı

Bu Haber 2479 Kez Okundu
  • Paylaş:
Uluslararası 10. Ege Analitik Kimya Günleri Kongresi Açılış Töreni Yapıldı

(Internaitonal Conference:10th Aegean Analytical Chemistry Days, AACD2016) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü’nün işbirliği ile düzenlenen ve  ÇOMÜ’ nün ev sahipliğinde, Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongrenin açılış törenine Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör  Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem,  Prof. Dr. Süha Özden, Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Baysal, yurtiçi ve yurtdışından seçkin panelistler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Öğretim Görevlisi Mete Gökçe’nin yönetiminde polifonik koronun resitaline, sonrasında da açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmasını Komite Başkan Prof. Dr. Yusuf Dilgin yaptı. Konuşmasında 15 Temmuz gecesi yaşanan olayları ve yaşanan süreci katılımcılara İngilizce olarak aktardı. Ardından Komite Başkanı Doç Dr. Ayşem Arda, organizasyon komite üyesi Prof. Dr. Reşat Apak’da birer konuşma yaptılar.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer de konuşmasında şunları ifade etti:

“Dört gün boyunca devam edecek olan bu kongre vesilesiyle siz değerli konuklarımızı Üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur duyduğumu ifade etmek isterim.

Ülkemizde yaşanan ve başarısız olan 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra, ülkemizde birçok ulusal ve uluslararası kongreler ve sempozyumlar iptal edilirken, oldukça güç şartlara karşı uğraş vererek bu kongrenin gerçekleşeme sürecini büyük bir kararlılıkla sürdüren ve kongrenin gerçekleşmesini sağlayan başta ÇOMÜ ve İstanbul Üniversitesi Kimya Bölüm öğretim üyeleri olmak üzere tüm organizasyon komitesini kutluyorum. Böyle büyük ve önemli bir kongre üniversitemizde gerçekleştiği için de, oldukça mutlu olduğumu ifade etmek isterim.

Bilimsel etkinlikler, bilimsel çalışmaların sunulduğu, tartışıldığı ve paylaşımların birebir gerçekleştiği ortamlar olup, Üniversitemiz bilimsel etkinliklerin düzenlenmesine büyük bir önem vermektedir. Her yıl Üniversitemizce en az 2 veya 3 bilimsel etkinlik düzenlenmektedir. Etkinlikler sayesinde akademik çalışmaların her kademesinde bilim insanları bir araya gelebilmekte, fikir alışverişinde bulunarak bilimin daha da ilerlemesine katkı sağlamaktadırlar.

Birincisi 1998 yılında Ege Üniversitesince düzenlenen ve daha sonra her iki yılda bir sırasıyla Türkiye ve Yunanistan’da düzenlenen ve Uluslararası bir kongre olan Ege Analitik Kimya Günlerinin amacı daha çok Türkiye ve Yunanistan’dan olmak üzere diğer ülkelerde Analitik Kimya alanında gerçekleştirilen çalışmaları sunmak, bilgileri paylaşmak, fikir alışverişinde bulunmak, ortak çalışmaların yolunu açmak, ikili işbirliği projelerine zemin hazırlamak, analitik kimyada son trendlerin neler olduğunu ve genç bilim insanlarının hangi konulara yönleneceğini vurgulamak, üniversite sanayi işbirliği projelerinde analitik kimyanın konumunu vurgulamaktır. Bu amaçlar doğrultusunda onuncusu düzenlenen etkinliğe, 6 farklı ülkeden yaklaşık 430 bilim insanı katılmakta olup, 388 bildiri sunulmuş ve bu bildirilerin 45’i sözlü, 323’ü poster olarak kabul edilmiştir. Bunun dışında kongreye 16 çağrılı konuşmacı davet edilmiştir. Truva ve Assos gezisini içeren kongre programının oldukça yoğun olduğu görülmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, kongrenin başarılı geçmesini diliyor ve Türkiye’nin içinden geçtiği bu önemli tarihsel kesitte bizi yalnız bırakmayan ve örnek dayanışmalarıyla dostluklarını kanıtlayan siz değerli bilim insanlarına çok teşekkür ederim.”

Konuşmaların ardından 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında devam edecek kongrenin oturumlarına geçildi.

Haber ve Fotoğraflar: Ahmet Türker