0

Yabancı Diller Yüksekokulu Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Bu Haber 1671 Kez Okundu
  • Paylaş:
Yabancı Diller Yüksekokulu Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu Akademik Kurul Toplantısı, yüksekokul amfisinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Yücel ile akademisyenler ve fakülte yönetimi katıldılar.

Bölüm başkanları ve YADYO Müdürü Doç. Dr. Aysun Yavuz’un sunumlarının ardından Rektör Prof. Dr. Yücel bir değerlendirme konuşması yaptı.

Yabancı dilin eğitim sürecindeki önemine değinen Rektör Prof. Dr. Yücel Acer “Yabancı dil eğitim sürecinde gerçekten çok değerli bir araç ama Türkiye’de alışılmış olan şey İngilizcenin ön plana çıkıyor olması. Bu sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde İngilizce maalesef çok dominant dil” dedi.

Amerika’da bulunduğu dönemde karşılaştığı, yerli halk Kızılderililerin yaşadığı bir sorundan örnekler veren Rektör Acer ”Aslında mevcut mevzuat onların kendi kültürlerini, inançlarını, dinlerini yaşamasını, dillerinin kullanmasını engellemiyor ama İngilizce öyle dominant bir dil haline gelmiş ki Amerika’da Kızılderili gençler de kendi yerel dillerini kullanmıyorlar, İngilizce kullanıyorlar. Bu da yerel dilin unutulmasına yol açıyor. Oysa dünyada, Türkiye’de yaşayan bizler için çok değerli yabancı diller de var. Mesela Rusça çok etkin bir dil olmaya başladı. Arapça keza Türkiye’de yaşayan her bir insan için çok önemli. Bizim Ortadoğu ile ilişki geçmişimiz malum. Ortadoğu ile ilişkili orada ve dünyanın birçok bölgesinde Arapça konuşan insanlar var. Veya Almanca - Fransızca konuşanların önemi bu kadar azalmamalı Türkiye’de. Neden Türkiye’de diyorum çünkü Türkiye artık o bildiğimiz Türkiye değil. Farkına varmamız gerek hep beraber. Yani bundan çok kısa bir süre öncesine kadar kendi içine kapanmış, kendi çevresiyle bile etkileşimi zayıf olan hatta kendi çevresindeki gelişmeleri etkileyebilen bir ülke değilken son zamanlarda Türkiye’nin sadece bölgemizde değil dünyanın çok uzak bölgelerinde de etkin bir ülke haline gelmeye başladığını not etmemiz lazım. Örneğin Afrika’da somut olarak çok ciddi bir çabayla varlığını göstermeye başladı. Afrika’da büyükelçiliğimiz olmayan ülke kalmayacak. Daha önce bir Büyükelçi yaklaşık 15 ülkeye bakıyordu. Ama şimdi onları çoktan geçtik. Kaldı ki yakın çevremizde etkili olan dilleri de daha çok insanın biliyor olması lazım. Türkiye’de Arapça bilmeden Ortadoğu uzmanı olmuş insanlar var. Rusça bilmeden Kafkasya uzmanı olmuş kişiler var. Bunu biz bilim dünyasında yıkmamız lazım” dedi.

Sadece İngilizce’nin değil yabancı dilin çok önemli bir unsur olduğunu belirten Rektör Acer “ Bunu öğrencilerimize hissettirmemiz lazım. Keza kaldı ki bizim öğrencilerimizin doğru dürüst İngilizce kullanıyor olması bizi neredeyse tatmin edecek ama orada da çok kendimizi iyi hissedeceğimiz noktada olamıyoruz maalesef. Oysaki İngilizceyi geçelim en az bir yabancı dilde daha iyi olmasını sağlamamız lazım. Bunu için neler yapılması gerekiyor denildiğinde her zaman yönetim ne yapacak diye beklememek lazım. Talepler gerçekten çok önemli. Tıpkı öğrencinin hocayı zorlaması gibi hocaların da yönetimi zorlamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bakın size bir tüyo verelim. Hangi konu bizim önümüze geliyorsa değerlendirilme şansı buluyor. Ama gelemiyorsa, sadece kafalarda kalıyorsa o hiçbir şekilde değerlendirme şansına sahip olmuyor demektir. O yüzden sizlerin de buradaki rolü bizim üniversitemizde yabancı dil anlamında yaşanması gereken gelişmede sizlerin de rolünün çok büyük, olduğunu yönetimi zorlamanız gerektiğini özellikle vurgulamak isterim.Sadece İngilizce değil diğer dillerde de öyle olması lazım. Okulun performansı gerçekten önemli bizim için ve en büyük sorunun aslında bir öğretim üyesi, öğretim görevlisi sayısı ile de alakalandırılabileceğini görüyoruz sunumlardan. Tabi fiziki imkânlar aşılabilir şeyler. Hoca sayısı gerçekten önemli. Ama burada sizlerden beklentimiz bizim gerçekten önümüze bu taleplerle gelmeniz. Bu anlamda zayıf bir talep olduğunu belirtmek isterim. Belki Türkiye’de İngilizce seviyesi çok yüksek olan kişi sayısının az olmasından kaynaklanıyor bu. Bizim önümüze gelen cvler bunu aşabilecek çok sayıda insan olmadığını gösteriyor bir taraftan. Bunu nasıl aşabiliriz. Burada çalışmak isteyen İngilizcesi, Arapçası, Rusçası gerçekten iyi bir düzeye gelmiş hocalık yapabilecek düzeye gelmiş okutman almayı veya öğretim görevlisi almayı çok isteriz tabi ki. Yeter ki önümüze böyle talepler gelebilmiş olsun. Bu eksikliği yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Bunu bizim üzerimizdeki eksikliğini size aksettirmek için, sizin üzerinize atmak için söylemiyorum, samimi şekilde söylüyorum bunu. Bize gelen taleplerin çok yetersiz olduğunu belirmek istiyorum. Gördüğünüz, bildiğiniz, yetenekli, kendini geliştirmiş, yabancı dil anlamında öğrenciler olursa onları değerlendirmeyi çok isteriz gerçekten. Size küçük bir örnek vereyim. Rektörlüğe bağlı Proje Ofisinde çalıştırmak için Uluslararası İlişkiler uzmanı alalım dedik. Geçen yıl 2 kadro ilan ettik. 2 kadro için sadece 2 kişi başvurabildi. Neden biliyormusunuz  sadece yabancı dil şartından dolayı. Bu biraz da talep ile de alakalı bir şeydir diye düşünüyorum. Tabi bunu hep beraber aşmaya çalışalım. Bu sayıyı arttırmaya hep beraber çalışalım” şeklinde konuştu.

Toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi.