0

ÇOMÜ Uyku Laboratuvarı Uyku Bozukluklarına Çare Arıyor

Bu Haber 4358 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ Uyku Laboratuvarı Uyku Bozukluklarına Çare Arıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde kısa bir süre önce hizmete giren Uyku Laboratuvarı, uyku sorunu olan hastaların problemlerine deva oluyor.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Işın Özışık Karaman “Hastanemizde bir süre önce hizmet vermeye başlayan laboratuvarımızda uyku problemi olan hastalarımızın, hastalığının nedenlerini tesbit edebilmek adına onları bir gece uyku laboratuvarımızda misafir ediyoruz. Birimimizde 2 odamız mevcut. Burada hastalarımızın uyku anındaki beyinin elektriksel aktivitesini, solunum değerlerini, kalp atış ritimlerini, vücut hareketlerini de değerlendirerek uyku sorununun hangi nedenden kaynaklandığını saptıyoruz. Uyku bozukluklarının birçok nedeni bulunuyor. Uyku sorunları kabaca üçe ayrılır. Bunlar Uykusuzluk, Aşırı Uyuma ve Uykuda gelişen davranış sorunlarıdır. Uykusuzluğun nedenlerden bir kısmı genetiktir. Örneğin günde beş saat uyuyan bir kişinin aile geçmişinde de bu özelliğe sahip biri bulunur. Uykusuzluğun bir başka nedeni ise ikincil sorunlara yanıt olarak gelişmesidir. Örneğin, eklem rahatsızlığı, kullanılan çeşitli ilaçlar, stres, vardiyalı çalışma, bir yakının kaybı gibi. Uykusuzluk yaşayan hastalarda öncelikle nedenin ne olduğunu ortaya konulmalıdır. Bir ilaca bağlıysa o ilacı kesilmeli, eğer bir eklem ağrısı varsa o eklem ağrısına müdahale etmelisiniz. Şeker hastalığına bağlı sinir hasarı sonucu ayaklarda ortaya çıkan yanma nedeniyleyse bunu tedavi etmelisiniz. Uykuda bacak hareketleri bozukluğu denilen bir hastalık ise uykusuzluğun pek bilinmeyen ama sık nedenleri arasındadır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Altta yatan nedeni tedavi etmezseniz yalnızca ilaç yazarak uykusuzluğu tedavi edemezsiniz. Bir diğer sorun ise özellikle gün içinde ki aşırı uyuklama halleridir. Bunun nedenlerinden biri horlama şikayeti ile olan uykuda solunum durmasıdır. Kısaca OSAS diye adlandırılan bu hastalık kilo almadan yüksek tansiyona kalp hastalıklarından felçlere kadar birçok farklı sağlık sorununa da neden olur. Uykuda gelişen davranış bozuklukları ise dış gıcırdatma, uykuda yürüme, sayıklama, uykuda yemek yeme gibi pek çok hastalığı kapsar. Uyku ile ilişkili 100'ün üzerinde hastalık vardır. Uyku laboratuvarının amacı bu hastalıkları tanıyabilmektir" dedi.

Nöroloji Anabilim Dalı'nda Pazartesi günleri Prof.Dr. Handan Işın Özışık Karaman tarafından Uyku Bozuklukları Polikliniği yapılmaktadır. Randevu Nöroloji Poliklinik sekreterinden alınabilir.