Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Beyazıt; günümüz toplumunun en önemli sorunlarından biri olan obezitenin gebe kadınlarda artan oranlarda görülmeye başladığına dikkat çekti.
Günümüz toplumunun en önemli sorunlarından biri olan obezitenin gebe kadınlarda artan oranlarda görülmeye başlaması ile artan oranda obez gebe takibi de yapılmakta olduğunu belirten Beyazıt “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyoekonomik durumun iyileşmesine bağlı olarak obezite görülme insidansı artmıştır. 20-39 yaş grubu kadınlarda obezite görülme oranı % 20-35 olup, doğurganlık çağındaki kadınlarda morbid obezite görülme oranlarında gün geçtikçe artan bir oran söz konusudur. Bununla birlikte not edilmesi gereken bir başka durum da gebelik öncesi ve gebelik döneminde kazanılan ağırlık fazlalığının kadınlarda obezitenin daha sık görülme nedenlerinden biri olduğu gerçeğidir.
Obezite başta kalp ve damar sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları ve hormonal sistem olmak üzere şeker hastalığı, yüksek kolesterol, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, ve bazı kanser türleri ile doğrudan ilişkilidir. Her ne kadar gebelikten önce fazla kilolu olan kadınların birçoğunun gebeliği güvenli seyretmekteyse de, gebelik öncesinde şişman olan bu kadınların gebelikleri sırasında hem kendilerinin hem de bebeklerinin gebelikle ilgili bir sıkıntı yaşama ihtimalleri söz konusu olabilir.
Obez gebelerde zayıflama programlarının uygulanması, gerek fetüsü gerekse süt salınımını olumsuz yönde etkilediği düşünüldüğünden sakıncalı olabilmektedir. Bu nedenle optimal yaklaşım bu kadınlarda gebelik öncesi dönemde kadının normal ağırlığına getirilmesinin sağlanması olmalıdır. Ancak bu her zaman mümkün olmamakta, bu nedenle gebelik başlangıcından sonra bu kadınların yanlış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi için uygun beslenme programları düzenlenmelidir. Bununla birlikte obez gebenin takibinde bir takım özellikler ve farklılıklar olabilmektedir. Bu gebelerde erken gestasyonel diyabet tarama testi yapılabilir. Diyabet açısından ortalama risk içeren gebelerde 24-28. haftalarda yapılan şeker yükleme testi, obez gebelerde daha erken ve hatta ilk gebelik muayenesinde istenebilir. Eğer test normal çıkarsa bu test 24-28. haftada tekrar edilebilir” dedi.
Röportaj: Tuncay AK