0

ÇOMÜ’de Bir Böbrek Hastasının Daha Hayatı Değişti

Bu Haber 2419 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ’de Bir Böbrek Hastasının Daha Hayatı Değişti

11 yıldır böbrek nakli için sıra bekleyen, TRT’den emekli 61 yaşındaki Yusuf Ziya Özkan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonuyla eski sağlığına kavuştu.

İlk nakil operasyonunun 2015 Temmuz ayında yapıldığı ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, altıncı böbrek nakli operasyonu da başarıyla gerçekleştirildi.

2005 yılından beri haftanın 3 günü hemodiyaliz ünitesine bağlı olarak yaşamını devam ettiren Özkan’a yaklaşık bir hafta önce telefonda beyin ölümü gerçekleşmiş ve böbreğini bağışlamış birinden uygun böbreğin bulunduğu müjdesi verildi.

Doktor ve Hemşirelerin Gösterdiği İlgi Beni Motive Etti

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen Fatma İşsever isimli hastanın böbreğinin nakledildiği Yusuf Ziya Özkan, geçirdiği başarılı operasyon sonrası duygu ve düşünlerini paylaştı. Özkan “Haftanın üç günü diyalize girmek bir süre sonra insanın yaşama biçimi haline geliyor. Diyaliz tedavisi ilerledikçe başka komplikasyonlar ve sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Kendi kendime acaba nasıl olacak derken nakil için bu davet geldi ve başarılı bir operasyonla tekrar eski sağlığıma kavuştum. Nakil operasyonu öncesi ve sonrasında doktor ve hemşirelerin gösterdiği ekstra ilgi beni de motive etti” dedi.

Özkan, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi civar illerdeki hastanelerde organ nakli için bekleyen hastaların, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaydolmalarını tavsiye ederek hemodiyaliz tedavisi gören hastalara şöyle seslendi:

“Çanakkale’de ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde güzel bir organ nakil merkezi var. Yetkin ve nazik doktor ve hemşirelerimiz var fakat yeteri kadar hasta yok. Nakil sırası burada çok daha çabuk geliyor. Hasta kardeşlerimiz; lütfen gelin, Çanakkale’deki bu imkandan hep birlikte istifade edelim” dedi.

Operasyonu gerçekleştiren ÇOMÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul hastanın durumu hakkında şu bilgileri verdi:

“Yusuf Ziya Bey 11 yıl boyunca çeşitli böbrek nakil merkezlerinde nakil sırası beklemiş ancak binlerce böbrek bekleyen hasta nedeniyle bir türlü sıra ona gelmemiş. Bize yaklaşık 6 ay önce başvurdu. Nakil için çağrı aldığımız bir böbreğin Yusuf Ziya Bey’e uyumlu olduğunu gördük ve nakil ameliyatını gerçekleştirdik. Şu anda gayet iyi ve idrar çıkartabiliyor.”

Ruhsat Alınmasında Siyasi İrade Önemli Rol Oynadı

“Yeni kurulmuş bir merkez olmamıza rağmen Çanakkale’de başarılı işler yapmaya başladık. Son bir ay içerisinde iki tane kadavradan böbrek nakli gerçekleştirdik” diyen Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul, Çanakkale’nin organ nakli ruhsatını almasında siyasi iradenin büyük katkısının olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin hiçbir yerinde büyükşehir olmayan bir ilde organ nakil merkezi mevcut değil. Sağlık Bakanlığı, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılına denk gelen 2015 yılında Çanakkale’nin ismine istinaden organ nakli ruhsatı vermeye sıcak bakıyordu. Organ nakli ruhsatının alınmasında ve nakil merkezimizin açılışında özellikle Sağlık Bakanımızın ve Milletvekilimiz Bülent Turan’ın verdiği destekler önemli rol oynadı. Bu yüzden kendilerine çok teşekkür ederiz.”

Yıllarca Sıra Beklemeye ÇOMÜ’de Son

Özkul, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin böbrek nakli sırası bekleyen hastalar için bir avantaj olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerdeki hastanelerde nakil sırası bekleyen hastalar, iki bininci, üç bininci sıralarda organ bekliyorlar.  Ancak bizim merkezimizin yeni kurulmasından dolayı şu an sıra bekleyen 60 kadar hastamız mevcut. Hastalarımızın uzun yıllar sıra beklemek yerine nakil merkezimize başvurmalarını ve bekledikleri nakil fırsatına bir an önce kavuşmalarını diliyorum.”