0

Sağlık Hizmetleri MYO’da Akademik Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Bu Haber 1065 Kez Okundu
  • Paylaş:
Sağlık Hizmetleri MYO’da Akademik Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)  Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) Akademik Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, ÇOMÜ Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Barutçu, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Yücel ile Sağlık Hizmetleri MYO öğretim üyeleri katıldılar.

Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Barutçu,  okulun vizyonu ve misyonunu içeren bir sunum yaparken akademik ve fiziki ihtiyaçlarını aktardı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise yaptığı konuşmada; Sağlık Hizmetleri MYO’nun  üniversitenin önemli bir unsuru olduğunu belirterek  şunları söyledi.

“Göreve başlayalı 10 ay oldu. Bu 10 aylık dönemde neler yapmaya çalıştık onunla ilgili bir özet yapmak isterim. Hepimiz biliyoruz ki iletişim çağındayız ama aynı zamanda bir iletişim kirliliği içindeyiz. Doğru haberin önemi artmaya başladı. Bu tür toplantıların, doğru bilgiyi konuşmamız için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

Üniversitemizin Web Sitesini Sizleri Doğru Bilgilendiren Bir Kanal Haline Getirdik

Doğru bilgileri konuşmamız önemli. Aynı zamanda Üniversitemizin resmi web sitesini yoğun biçimde kullanıyoruz. O web sitesini daha çok sizin doğru bilgi alabileceğiniz, abartısı olmayan, yanıltmaya yönelmeyen, sadece bilgilendirmeye yönelmiş bir internet sitesi olarak tasarladık. O şekilde yönetiliyor. Aynı zamanda öğrencilerimize hitaben basılı bir gazete çıkarmaya başladık. O da aslında üniversitemizde ne olup bittiğini özetleyip öğrencilerimize ulaştırmaya çalışan doğru bir kanal. Bizi ilgilendiren hocalarımızla doğru bilgileri paylaşabilmek. Onlara bu bilgileri ulaştırabilmek.

Hak Ettiği Yükselmeleri Bekleyen Hocalarımızın Hakkının Teslim Edilmesi Yönünde Ciddi Mesafe Alındı

Yönetim olarak göreve başladığından bu yana etkileri uzun vadede hissedilecek bazı kalite unsurlarını oluşturmaya çalıştık. Bunun içerisinde tabii ki çalışarak hak ettiği yükselmeleri bekleyen hocalarımızın bu haklarını teslim etme yönünde ciddi bir mesafe kat edildi. Ben bu sorunun bir yıl içerisinde çözülmesinin bile zor olacağını söylemiştim. Göreve başlayalı 10 ay oldu, bu sorunu büyük oranda hallettik. Halledemediğimiz unsurlar var, biliyoruz. O yönde çalışmaya devam ediyoruz. Büyük çoğunluk hak ettiğini almaya başladığını biliyor. Bu bir kurum için kalitenin esasını oluşturan unsurlardan bir tanesi. Bu anlamda üniversite ciddi bir mesafe kat ediyor.

Bilimsel Araştırmaları Destekleyen Bir Yönetim Modeli Oluşturmaya Çalışıyoruz

Hak edilenlerin alınmasının yanı sıra hepimizin desteğe, önümüzün açılmasına ihtiyacı var. Aslında yönetimler bu yüzden var. Yönetim öyle bir yönetim olacak ki siz fark etmeden önünüzdeki engelleri fark edip, öngörüp kaldıracak. Öncesini, sonrasını öngörebiliyor olması gerekiyor. Bu anlamda bilimsel araştırmalarınızı yapma niyetini taşıdığınızda, kullanmak isteyeceğiniz kanalların açık olması lazım. Bu bağlamda biz bilimsel araştırmaları özellikle desteklemek isteyen bir yönetim modeli oluşturmaya çalışıyoruz. Zahmet harcamış ama projesinin kabul edilmesini sağlayamamış hocalarımıza da üniversitenin mütevazı de olsa belli bir desteği olması yönünde gerekli mevzuatı oluşturduk. Örneğin uluslararası bir proje hazırlamışsınız, reddedilmiş olsa bile üniversite size 2000 TL ödeme yapabilecek. Ulusal projeler için bu 1000 TL. Üstelik kabul edilirse bu biraz daha yüksek. Ulusal olanlar için 2000 TL. uluslararası olanlar içinde 4000 TL. Bunlar mütevazi rakamlar. Ama bu meseleye verdiğimiz önemi gösteriyor. Sizin motivasyonunuzu ve cesaretinizi arttırmaya çalışıyoruz. Rakamlar ileride imkânlar ölçüsünde daha da yükselebilir. Bilimsel toplantılara katılım için kurumlardan gelen hiçbir teklifi geri çevirmedik. Kim hangi sempozyuma katılmak istiyorsa tereddütsüz, isme ve kuruma bakmadan hepsini onayladık. Yurtdışındaki sempozyumlara katılmak isteyen hocalarımıza yapılmış bir tahsisat vardı, ülke bazında. Onların her birini en az %30 arttıracağız. Örneğin ABD için 3000 TL ödüyorsa üniversite, bu artıştan sonra 4000 TL ödeyecek. Bunların hepsi bilimsel çalışmalarınızın önünü açmaya yönelik unsurlar.

Eğitim öğretim kalitesini artırmak için teknik imkânsızlıkların, bürokratik engellerin ortadan kaldırılması lazım. Öğrencilerimizin de eksikliklerini gidermek lazım. İlçelerde de bunu yapıyoruz, okul binalarının bazıları çok kötü durumda, özellikle ilçelerdeki okulların şartlarını iyileştiriyoruz. ÖSEM’i ilk gezdiğim zaman da aynı şeyi yaşadım, bakımsız bir bina, perdesiz bir bina, duvarlar delik deşik, sandalyeler kırık dökük. Bunların hepsini hızlıca hallettik. Çünkü öğrencilerimizin sıklıkla kullandığı bir bina ÖSEM. İçeri girdiğinde kendini seçkin ve iyi bir kurumda okuyor gibi hissedebiliyor olmalı.

EBYS’ye Geçtik, ÖBS’de Çok Yakında Faaliyete Geçecek

Öğrenci bilgi sistemi hepimizin sıkıntı yaşadığı bir şeydi. Artık üniversitemiz bunu kendi yapıyor, yoğun bir çalışma yürütülüyor bununla ilgili. Elektronik bilgi sistemi başladı, artık her şey daha hızlı, daha kontrol edilebilir olacak, beklemeler azalacak. Bunlar kalitenin önemli unsurları ama daha çok unsur var. Her biri üzerinde çalışıyoruz, göz boyamak için değil, etkisi uzun vadede gözükebilecek şeyler yapıyoruz. Üniversitemiz fiziksel anlamda yeterli değil, bir önceki dönem yöneticileri çok bina yapmış gibi gözükse de çok fazla eksiklik ve aksaklık var. Hastane inşaatının bitmesi için 2016 yılı için tam 40 milyon lira gerekiyordu.  Şükür ki bu kaynağı aldık. Hastane açığının kapanması bizi başka şeylere yönlendirebiliyor. Bu sene içerisinde iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz.

Anafartalar Yerleşkesi Yenilenecek

Anafartalar yerleşkesi yenilenecek, insana verilen değer anlamında sıkıntılı bir yerdi. Depreme dayanıklı olmayan binalar, koşulları elverişli olmayan binalardı. Orayla ilgilenilmemesi bir zafiyetti. Onun projesini hazırlattık. Önümüzdeki yaz projeye başlayacak.

Terzioğlu Kampüsü Güzelleşecek

Terzioğlu Kampüsünde, kampüsün güzelleştirilmesi, park alanlarının genişletilmesi için hazırlanmış projeler var. Onlar büyük bir ihtimalle bu yıl içerisinde uygulanmaya başlanacak. Personel yemekhanesi inşaatı yakınlarda başlanacak. Hocalarımıza yakışır bir kafeterya ve yemekhane ortamı olacak. Daha nezih, daha büyük olacak. Ama bütün bunlar bile yetmiyor. Üniversitemizde Tıp Fakültesi Dekanlık binasının genişlemeye ihtiyacı var. Fen Edebiyat Fakültesi’nin binaya ihtiyacı var. Aynı binayı paylaşan okullarımızı düşündüğümüz zaman, hala yeterlilik anlamında genişlemeye ihtiyaç var. Bunları zaman içerisinde çözeceğimiz konular olarak bakıyoruz, çünkü bu yönde çalışıyoruz. Abartıya, reklama fazla kaçmadan bu işleri yapmak lazım.

Teknopark Büyük Bir Kompleks Haline Gelecek

Mesela üniversitemizin Teknoparkı vardı. Küçücük bir bina, küçücük firmalar, aslında reel olarak ortada bir şey yok. Kurulmuş olması güzel bir fikir, emeği geçenlere teşekkür etmek lazım ama gelişmemiş. Küçücük prefabrik bir bina ya da mekan. Hem binası hem de çevre düzenlemesi ile beraber Teknoparkın büyük bir projesi yapıldı. Binanın temelini attık, inşaatı devam ediyor, çok da duyurulmamış olsa da. Büyük bir kompleks haline gelecek, büyük firmaları oraya çekmeye çalışacağız.

Proje Koordinasyon Merkezi’ni Hayata Geçirdik

Projelerinize destek verme anlamında güçlü bir proje destek ofisi kurma çalışmalarımız devam ediyor. İki tane daha uzman personel aldık. Onlar eğitimleriyle kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar. Daha sonra her bir okulumuza katkı veren bir proje koordinasyon merkezi oluşturulmuş olacak. Üniversiteyi geliştirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki kalite anlamında daha da ileriye gideceğiz.

Esas Unsur Rakamlar Değil Kalitedir, Kaliteli Eğitimdir

Sağlık Hizmetleri MYO, Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu önemli bir alanda çalışıyor. Sağlık, insan değerin esasını oluşturur. O anlamda çok önemli bir alanda eğitim öğretim yapılıyor. O yüzden bizim de gereken önemi vermemiz lazım. Gereken önemi vermek demek esas itibariyle öğrencilerimizin kaliteli yetişmesi demek. Bunu sağlamak gibi bir yükümlülüğümüz var. Eğitim öğretim kalitesi böyle alanlarda sadece teorik derslerden geçmez uygulama da önemlidir. Bu anlamda öğrencilerimizin uygulama imkânı anlamında ne tür eksiklikleri varsa bunları giderelim istiyorum. Giderebilecek maddi gücümüz var, yeter ki bunlar tespit edilsin. Elimizdeki kaynağı bu tür yerlere harcayalım. Tıp Fakültesi’ne bakış açımızda böyle.

Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Özel Bir Önem Vermekteyiz

Tıp Fakültesi’ne bakışımız sadece hastane şeklinde değil. Eğitim ve öğretim seviyesinde de konuyu irdelemeliyiz. Bu sebepten Tıp Fakültesi Hastanesi’ne özel bir önem vermekteyiz. Uygulama alanlarına da çok büyük önem vermekteyiz. Hastane için yapılan işlerde 10 ay içerisinde çok çaba sarf ettik. Hastaneyle ilgili çok fazla görüşme yapmak zorunda kaldık. 2014 yılında yapılan hatalar yüzünden SGK tarafından ceza geldi. Bu sebepten bir müddet ödemeler noktasında sıkıntıya girmiş olduk. SGK’nın yaptığı kesinti mali yönden sıkıntı oluşturdu. Bir önemli hususta çok fazla gereksiz personel alınmış. Hastane’nin en çok isteği hemşire iken lüzumlu lüzumsuz herkes hastaneye alınmış. Hastaneyi zora sokan her şey mevcut. Göreve geldiğimizde manzara gerçekten çok kötüydü. Çalışanlara ödenmesi için verilen maaşları çekip hastaneyi ve işleyişi nasıl zora sokarım şeklinde yaklaşımlara girmişler. Devlet veya özel sektör bize hizmetlerimiz karşılığında para ödüyor. Hizmetlerimiz yerine kuruma zarar vermeye çalışan biri isek, bu parayı nasıl hak ettiğimizi düşünüyoruz. Üstelikte bu para kamunun parası. Bu parayı alıp kendi kurumuna ihanet etmek ahlakla ilgili bir sıkıntının olduğu anlamına gelir. Bunlarla mücadele etmek gerekiyordu. Göreve geldiğimizde fatura giderlerinin azaltılması için teknik personel getirdik. Sistemin daha verimli çalışabilmesi için her şeyi gözden geçirdik ve olumlu sonuçlarını yeni yeni almaya başladık.

Kalitenin arttırılması için neye ihtiyaç varsa gidermeye çalışalım. Amacımız bu olsun. Zaman geçiyor ve her şey ilerliyor, değişiyor. İnsan kendini geçmişiyle tanımlayan bir varlıktır. Vicdanımız rahat, kendimize güvenimiz daim, kalıcı ve tam olsun. Eğitim ve öğretim anlamında da dışarıdan tam destek alıyoruz. Özellikle Tıp Fakültesi’ne özellikle yüzde yüz verilen destek bizlere memnuniyet veriyor. Tıp Fakültesi’nde 775 öğrenci var. Bu noktada esas unsur kalitedir, kaliteli eğitimdir. Yeni bir bölüm açalım burayı büyütelim gibi bir yaklaşım bizim önceliğimiz değil. Burada daha iyi eğitim için ne gerekliyse onları gidermeye çalışmaktır.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in konuşmasının ardından Akademik Kurul Toplantısı, soru-cevap bölümüyle sona erdi.