0

Sualtı Biyoçeşitliliği Koruma Projesi Başladı

Bu Haber 1134 Kez Okundu
  • Paylaş:
Sualtı Biyoçeşitliliği Koruma Projesi Başladı

Çanakkale Savaşlarının 100. yılı anısına düzenlenen Çanakkale Valiliği destekli, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı ortaklığında yapılan ‘Sualtı Biyoçeşitliliği Koruma Projesi’ başladı.

Yürütücülüğünü Arş. Gör. Dr. Barış Özalp'in yaptığı, bilinçsizce atılan balıkçı çapalarının sert mercan, gorgon ve sünger komünitelerine verdiği tahribatı engellemek amacıyla 2012 yılından bu yana bilimsel izleme çalışmaları gerçekleştirilen projede temel gemi ve vinç desteğini bölgenin tek gümrük limanı olan Çanakkale Liman İşletmesi A.Ş. sağladı. Çanakkale Belediyesi, Gestaş, Çetinkaya İnşaat, Refleks Arama ve Kurtarma Derneği, ADR TÜRK ve Atölyesel Sanat Evi'nin ek katkılarının olduğu çalışmada boğazda biyoçeşitliliğin yüksek olduğu Dardanos Yerleşkesi, Baykuş Fener ve Kesikfener bölgelerine 3 adet koruma şamandırası konumlandırıldı.

Projenin temel hedefi, birçok canlı için temel barınma alanı özelliğinde olan dip omurgasızlarının çapa atımından etkilenmeden yaşamsal devamlılıklarının sağlanmasıdır. Türkiye'de bu anlamda gerçekleştirilen ilk projenin 2008 yılında Kaş-Kekova denizel koruma alanında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından gerçekleştirildiği ve Çanakkale Boğazı'nda başlatılan bu projenin Türk Boğazlar Sisteminde bir ilk olduğu ifade edildi. İlerleyen aylarda yapılacak projenin ikinci aşama çalışmaları sonrasında balıkçıların çapa atımını en aza indirerek, bu şamandıralara bağlanmak suretiyle olta faaliyetlerini devam ettirmeleri hedeflenmekte.