0

Çanakkale Zaferi’nin 100 Bin Karelik Hikayesi

Bu Haber 1541 Kez Okundu
  • Paylaş:
Çanakkale Zaferi’nin 100 Bin Karelik Hikayesi

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde uzun yıllar görev yapan,  ÇOMÜ TV’nin Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü anısına „Time Lapse“ yöntemiyle çektiği iki kısa filmi izleyici ile buluşturdu.

Çekimleri 16 ay süren ve 100 bin fotoğraf karesi kullanılarak hazırlanan serinin ilk filmi “Yüzyıl Sonra Çanakkale: Kahramanlar Yurdunda Bir Gün„ kanlı çatışmaların yaşandığı, binlerce insanın hayatını kaybettiği Gelibolu Yarımadası’nda yaşanan 24 saatlik bir zaman dilimini anlatırken,  A Victory Day in Gallipoli: A Homage to Heroes of 1915„ adını taşıyan ikinci bölüm bir zamanlar bu kanlı savaşın tarafı olan ancak günümüzde barış içinde anma törenlerinde bir araya gelen insanların dostluk hikayesini ele alıyor.

Yüz yıl önce kanlı çatışmaların yaşandığı, binlerce insanın hayatını kaybettiği mekânların bugünkü halini 16 ay boyunca görüntüleyen Ünal Bilir, filmin yapımı için yüz bin kareden fazla fotoğraf çekti. Çekilen fotoğrafları “Time Lapse” tekniği ve 4K görüntü kalitesi ile iki serilik kısa film haline getiren Bilir, çekimlerin 18 Şubat 2013-27 Haziran 2014 tarihleri arasında haftanın üç-dört günü düzenli olarak yapıldığını belirtti.  “Amacımız hem 1915 yılında hayatının baharında burada şehit düşen gencecik insanların, destansı bir zafere imza atan kahramanların bizlere bıraktığı eşsiz güzellikteki bu mirasa dikkatleri çekmek hem de bir zamanlar kan, irin deryasına dönen bir coğrafyanın savaş olmadan nasıl bir cennete dönüşebileceğini gözler önüne sermekti” diyen Bilir;  serinin ikinci filminde ise “bir zamanlar savaşın tarafı olan toplumların günümüzde beraberce gerçekleştirdikleri anma törenlerindeki barış ortamını izleyiciye aktarmaktı” şeklinde konuştu. ‘Aile yakınlarından birini Çanakkale’de şehit vermiş birçok kişinin günümüzde hala Çanakkale’yi görme fırsatı bulamadığını’ belirten Bilir, herkesin atalarının yüz yıl önce hayatını feda ettiği, gazi olduğu bu toprakları daha yakından tanıyabilmesi için filmleri özellikle internet ortamında izleyici ile buluşturduklarını’ da sözlerine ekledi.

Filmin Görüntü Linkleri:

“Yüzyıl Sonra Çanakkale: Kahramanlar Yurdunda Bir Gün „   http://youtu.be/Pj0m2rCC8_E

“A Victory Day in Gallipoli: A Homage to Heroes of 1915„    https://youtu.be/GbC-VZonqYw