Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurulunun 01.04.2009 tarihinde yapmış olduğu toplantıda almış olduğu karar gereği, aşağıda belirtilen ilkeler doğrultusunda, “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” almak isteyenlerin Şubat 2010 tarihine kadar etik kurulumuza başvurması gerekmektedir. Bu tarihten sonra başvuranlar, açılacak olan sertifika programına katılarak sertifikalarını alabilirler.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Programı Yönergesine ait Geçici Madde 2 ile İlgili Etik Kurul İlkeleri
Çevre ve Orman Bakanlığı Hayvan Deneyleri Merkez Etik Kurulu’nca 02/02/2009 tarihinde onaylanan Üniversitemiz “Deney Hayvanları Sertifika Yönergesi”nin geçici 2. maddesi (Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten önce uygun eğitim programlarından geçmiş Lisans, Yüksek Lisans, Uzmanlık, Doktora ve/veya laboratuvar hayvanları ile en az 1 yıl süre ile çalışmış olduğunu belgeleyen kişilere yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde Deney Hayvanları Etik Kuruluna başvurdukları takdirde Etik Kurulca yapılacak değerlendirme sonucunda “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” verilebilir) uygulanmasına ilişkin ilkeler aşağıya çıkarılmıştır. Buna göre “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” alabilmek için ilk üç maddeden herhangi birinin yerine getirilmesi gerekir:
1. Deney (laboratuar) hayvanları ile en az bir yıldır çalışıyor olmak,
(Deney hayvanlarının materyal olarak kullanıldığı araştırma makaleleri, araştırma makalelerinin birden fazla yazarlı olması durumunda araştırmada deney hayvanlarına (laboratuar) ilişkin işlemlerin kendisi tarafından yapıldığına ilişkin bir taahhütname)
2. Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora düzeyinde Deney (Laboratuar) Hayvanları Dersi almış olmak veya bu dersi aynı düzeylerde en az bir yıldır veriyor olmak,
(İçeriği: Deney hayvanlarının anatomisi, fizyolojisi, histolojisi ve biyokimyası, Mevzuat, Hayvan deneyleri etiği, Alternatif yöntemler, Tutuş teknikleri, İlaç verme ve enjeksiyon teknikleri, Kan ve örnek alma teknikleri, Anestezi – ötenazi teknikleri, Laboratuar işletmesi, Temel laboratuar güvenliği ve temizlik, Hayvan refahı ve davranış özellikleri, Deney hayvanlarının üretimi, Deney hayvanlarının beslenmesi, Hayvan hastalıkları, İş sağlığı ve güvenliği)
3. Aşağıda belirtilen içeriklere sahip dersleri Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora düzeyinde almış olmak veya bu dersleri aynı düzeylerde en az bir yıldır veriyor olmak,
(Hayvan anatomisi, fizyolojisi, histolojisi ve biyokimyası, Temel laboratuar güvenliği ve temizlik, Hayvan refahı ve davranış, Hayvan Yetiştirme, Hayvan Besleme, Hayvan hastalıkları, Alternatif yöntemler, Tutuş teknikleri, İlaç verme ve enjeksiyon teknikleri, Anestezi – ötenazi teknikleri, İş sağlığı ve güvenliği, Mevzuat, Hayvan deneyleri etiği)
4. Yukarıda belirtilen konuları içeren araştırmaların belgelenmesi,
(Bu konuda belge olarak araştırma makaleleri ve/veya projeler kabul edilir)
5. Mevzuat ve/veya hayvan deneyleri etiğini içeren bir ders alınmamış veya verilmemiş olması durumunda hayvan deneyleri mevzuatı ile hayvan deneyleri etiğinin bilindiğine dair taahhütname ibraz edilebilir.
6. Dersler ve konular anlamındaki eksiklikler, bu konuların kişilerin çalışma alanlarında yer alması durumunda belgelenmeleri şartıyla kabul edilir.
(Bu konuda belge olarak araştırma makaleleri ve/veya projeler kabul edilir)
Haber: Duygu Karademir Aras -
Fotoğraf: Ahmet Türker