Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) ev sahipliğinde Denizüstü Rüzgâr Enerjisi tarafından düzenlenen “OFFSHORE Rüzgâr Türkiye” konferansının açılış programı İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İki gün sürecek kongrenin açılış programına; Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkan Vekili Mustafa Gökhan Taştan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Baro Başkanı Av. Ardahan Dikme, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman, ÇOMÜ Genel Sekreteri Oğuz Ünal, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, İŞKUR Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, Çanakkale Protokolü, STK- Kurum Kuruluş Temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi Derneği Başkanı Dr. Murat Durak Türkiye’de ilk defa denizüstü rüzgâr enerjisi ile ilgili bir etkinlik gerçekleştirildiğinin altını çizerek denizüstü rüzgâr santrallerinin sadece elektrik üretim tesisi olmadığını ülke sınırlarını da koruyan sahil güvenlik komutanı olduğunu söyledi.
Denizlerde turizm ve balıkçılığın yanı sıra enerji açısından da faydalanılması gerektiğini ifade eden Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği Başkanı Dr. Murat Durak “Denizüstü rüzgâr santralleri ülkemizde yapılmalıdır ve kesinlikle olmalıdır. Ancak bunu yaparken de çevreye, turizme, balıkçılık gibi diğer faaliyetleri en az etkileyecek şekilde bu yapılmalıdır. Çevreye mutlaka etkisi olacaktır ama bu etkileri minimum da tutmak gerekmektedir. Dünya ülkelerine baktığımız zaman en net hedefleri deniz üstü rüzgâr santrallerinde vermektedirler” dedi ve etkinlikte emeği geçen iç ve dış paydaşlara teşekkür etti.
Küresel enerji dönüşümünün merkezinde denizüstü rüzgâr enerjisinin yer aldığını belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu: “Karbonsuz bir gelecek, dirençli bir ekonomi ve temiz bir çevre için bu teknolojiler artık bir seçenek değil, bir zorunluluktur. Bu yüzden diyoruz ki bugün sadece enerji üretmiyoruz; güven, umut ve istikrar üretiyoruz.
Bu noktada üniversitemizin duruşu çok nettir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, yalnızca eğitim ve araştırma yapan bir kurum değil; bu kentin sorunlarını dert edinen, geleceğini sahiplenen, gençliğini geleceğe hazırlayan bir kamu vicdanıyız.
Denizüstü rüzgâr enerjisi gibi alanlarda; mühendislikten deniz bilimlerine, çevre yönetiminden sürdürülebilir politikaya kadar birçok disiplinimizle aktif rol almaya ve projelerde sorumluluk üstlenmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Üniversiteler Yalnızca Bilgi Üretmez, Aynı Zamanda Gelecek Tasarlar
Üniversiteler yalnızca bilgi üretmediğinin aynı zamanda gelecek tasarladığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Erenoğlu: “Üniversiteler yalnızca bilgi üretmez; aynı zamanda gelecek tasarlar. Bu sebeple çağrım çok açık: Bu kente inanan herkes, bu vizyona ortak olmalı.
Bu nedenle diyoruz ki; sadece sanayiciler değil, akademisyenler, öğrenciler, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları da bu süreçte aktif sorumluluk almalı.” diye konuştu.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman artan dünya nüfusuna dikkat çektiği konuşmasında nüfus artışının beraberinde tüketim talebini de artırdığını söyleyerek “Türkiye bütün sektörlerde üretimini sürekli artırarak istikralı şekilde pozitif büyüme gerçekleştiren az sayıda ülkeden birisi olma performansını gerçekleştirmiş bulunuyor. Yalnızca iç pazarlar için üretim yapmayıp dış pazarlara da ciddi üretim yaparak milli gelirini ve kişi başına düşen gelirini dolayısıyla refahını arttırmaya gayret gösteriyor. Çanakkale de Türkiye’nin bu kalkınma ve büyüme stratejisinde önemli bir yere sahip. Çanakkale hem tarımda hem sanayide, madencilikte ve enerji de çok ciddi bir potansiyeli olan, üretimi olan bir il olarak da ülkemizin kalkınmasına katkı sağlıyor. Konuyla ilgili sektör olması sebebiyle şunu ifade etmek lazım Türkiye’de toplam enerji üretiminde iller içerisinde 1. Sırada yer alıyor Çanakkale. Bu çok bilinen çok yaygın bir bilgi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Çanakkale’nin özellikle rüzgâr enerjisi santrali açısından yine Türkiye’de çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Vali Toraman, hâlihazırda mevcut rüzgâr enerji üretiminde Türkiye’nin 3. Şehri durumunda olduğunu bu 3 şehrin Türkiye’nin toplam RES kapasitesinde potansiyelin önemli bir kısmını oluşturduğunu vurguladı.
Açılış seremonisinin ardından “Yeni Pazarlarda Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Proje Yatırımları” oturumu ile program devam etti.