Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) organizasyonu ile 10. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi, Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kongreye; YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Prof. Dr. Arda Aydın, Genel Sekreter Oğuz Ünal, TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Melek Kalın Salı akademik-idari personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Sönmezöz tarafından icra edilen piyano dinletisi ve TÖMER öğrencilerinin performanslarıyla devam etti.
“Kongremizin bu yılkı ana teması olan yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde akreditasyon ve standartlaşma yalnızca bir kalite süreci değil aynı zamanda kurumların eğitimde saydamlık, hesap verilebilirlik ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle yapılandırmalarına yönelik stratejik bir gereklilik olarak ele alınmaktadır. Bu tema çerçevesinde program yeterliliklerinden ölçme değerlendirme süreçlerine, öğretim elemanı yeterliliklerinden müfredat yapılandırmalarına uzanan geniş bir perspektif, kongre boyunca tartışmaya sunulacaktır” diyerek konuşmasına başlayan ÇOMÜ TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Melek Kalın Salı, kongre hakkında bilgiler verdi ve şunları söyledi: “Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’na ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’a kongremize verdikleri destekler için teşekkür ediyorum. Unutulmamalıdır ki, Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretimi sadece bir dil aktarımı değil, aynı zamanda kültürümüzün, tarihimizin ve medeniyet mirasımızın dünyaya taşınması anlamına gelmektedir. Bu bilinçle yapılan her akademik faaliyet Türkçe’nin yalnızca dil olarak değil bir değerler bütünü olarak uluslararası zeminde temsile katkı sağlamaktadır.”
ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevim İnal, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemine dikkat çekerek “Göç, eğitim ve çeşitli turizm hareketliliği Türkçe’nin öğrenimini artık gerekli kılmaktadır. Türkçe’nin giderek ilgi gördüğü bu dönemde onu doğru ve etkili öğretmek önemlidir. Aynı zamanda hangi ölçütler ve yeterliliklere göre öğrettiğimiz de bu bağlamda çok önemlidir. Çünkü güçlü bir eğitim sistemi belirli ölçütler ve güvenilir standartlarla desteklenirse ancak sürdürülebilir olabilir” dedi.
Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alparslan Okur, Dünya dili Türkçe’nin dünyanın farklı coğrafyalarındaki öğretimi bu tür bilimsel zeminde yayınlamak ve farkına vardırmak düşüncesiyle tam on yıl önce Belçika’nın Gent şehrinde bir Türkçe meşalesi yaktıklarını belirterek şunları söyledi: “On yıldır düzenli olarak yapılan bu kongrede her yıl Türkçe’nin gündemine dair bir tema belirleyerek onun üzerine yoğunlaşıyoruz. Bu yılki temamız da yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde standartlaşma kalite ve akreditasyon. Aslında bu temanın şimdilere kalmaması gerekirdi. Yukarıda belirttiğim muhteşem özelliklere sahip böyle bir dil yabancılara öğretiminde standartlaşma ve kalite sorununu çoktan aşmalıydı. İşte böyle önemli ve anlamlı sorunumuzu gecikmeli de olsa onuncu kongremizde bildirme zorunluluğu olarak gördük. Elbette bu sorunumuzu anlatacak en doğru ve yetkili kişiyi bir mühendis aynı zamanda Türkçe sevdalısı Yükseköğretim Kalite Akreditasyon Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ı kongremize davet ettik. Kendilerine bizleri kırmayıp uzun bir yolculuğun ardından kongremizi onurlandırdığı için teşekkür ediyoruz.”
“ Bu kongre ile dillerin sınırlarını nasıl aştığını, bir kelimenin bir kalbi nasıl fethettiğini görmek için buradayız diyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Aydın, “Türkçe öğrenmek sadece bir dil öğrenmek değildir. Aynı zamanda bu toprakların tarihine, kültürüne tanıklık etmektir. Binlerce kilometre uzaktan gelen evlatlarını bize göndermiş anne ve babalar müsterih olsun. Onlar için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı belirtmek isteriz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü olarak siz öğrencilerimizin her zaman yanınızdayız. Bu anlamlı kongrenin gerçekleşmesinde büyük özveriyle çalışan düzenleme kurulu üyelerine, teknik ve idari destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyor ve kendilerini kutluyorum. Kongrenin oldukça faydalı geçmesini umut ediyorum” şeklinde konuştu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu kongreye video konferans yöntemi ile katılarak “Yabancı bir dil olarak Türkçe öğretimi çağımızın yeniliklerine ayak uydurmak zorunda olan bir alandır. Bu alanda akreditasyon süreçlerinin belirli standartlar çerçevesinde yönetilmesi artık kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. Bu sürecin aktörlerinden biri olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi TÖMER, nitelikli eğitim programları, öğrenci merkezli eğitimiyle ve çok yönlü, çok kültürlü olarak sürdürdüğü faaliyetlere, Türkçe’nin yabancı bir dil olarak öğretilmesi alanında önemli bir referans noktası haline gelmiştir. Bu başarıda emeği geçen tüm akademik kadromuzu gönülden kutluyorum. Kongremizin düzenleme kurulunda yer alan kıymetli arkadaşlarıma özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Kongremize değerli katılımlarıyla büyük anlam katan YÖKAK Başkanımız Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’a teşekkür etmek istiyorum. Bildirileri ile katkı sağlayan tüm araştırmacılarımıza, değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyor yeni iş birliklerinin doğacağı bir kongre diliyorum” dedi.
Kongre açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacı YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ın konuşması ile devam etti.
Türkçe’nin bir yabancı dil olarak öğretilmesinde kalite standartları ve akreditasyon süreçleriyle desteklenmesinin çok değerli olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak Demografik bir hareketliliğin yanı sıra Covid-19 salgınının da etkisiyle dünyada büyük bir değişim yaşandığını dile getirdi ve sözlerini şu başlıklar hakkında bilgi vererek sürdürdü: “Yapay zekâ ve dijital dönüşümle birlikte yepyeni beceriler ortaya çıktı. Yükseköğretimde hangi kuşaklarla eğitimi sürdürüyoruz bunu anlatmamız gerekli. Kuşaklararası büyük farklılıklar var. Bunu yapılan araştırmalardan görebiliyoruz. Yeni becerileri kuşaklara nasıl entegre edebiliriz? Bunun yanı sıra dünyada 18-22 yaş arası yükseköğretim yaşı olarak kabul edilir ve biz en yüksek yükseköğretim oranına sahip ülkelerden biriyiz. Bu nedenle yükseköğretimde teknolojik dönüşümü geri plana atamayız.”
YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, kongrenin düzenleme kurulunda yer alan ve aynı zamanda bu süreçte bildirileriyle kongreyi zenginleştiren tüm araştırmacıları, tüm paydaşları özverili çalışmalarından dolayı kutlayarak sözlerini bitirdi.
YÖKAK Başkanı Kocabıçak’ın konuşmasının ardından ardından Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alparslan Okur oturum başkanlığını yaptığı panelde; Gazi Üniversitesi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, Hacettepe Üniversitesi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Mustafa Durmuş ve Yunus Emre Enstitüsü Eğitim Dairesi Başkanı Doç. Dr. Emrah Boylu, alana dair güncel yaklaşımları katılımcılarla paylaştı.
Konuşmacılara plaket takdimi ile program son buldu.