Çanakkale’de Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü, kordon boyunda gerçekleştirilen törenle coşkuyla kutlandı.
Törene; Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale protokolü, ÇOMÜ’lü yöneticiler, akademisyenler, öğrenciler, askerler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören, kordon boyundaki Kayserili Ahmetpaşa Caddesi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu. Törende konuşan Vali İlhami Aktaş, “Büyük yıl dönümleri geçmişin yeniden değerlendirildiği ve bu değerlendirme ışığı altında geleceğin yeniden tasarlandığı tarihi anlardır. Böyle dönemler millete nereden gelip nereye gittiklerini gözden geçirecekleri bir kolektif düşünme fırsatı sağlar. Bu fırsatları iyi değerlendirip, nereden geldiğimizi ve yarınımızı düşünmek, gelecek nesillere olan bir borcumuzdur” dedi.
Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okunarak, İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Komando Bölüğü ve Mehteran Birliği gösteri sundu. Kortej geçişi ile sona eren törende ayrıca Çanakkale Boğazı’nda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı römorkör tarafından su gösterisi yapıldı.
ÇOMÜ’nün Organize Ettiği 2023 Kişilik Zeybek Oyunu Tüm Türkiye’de Ses Getirdi
Cumhuriyetin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında 28 Ekim 2023 günü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesinde rekor kıran 2023 kişilik zeybek gösterisinin ardından 29 Ekim 2023 günü Çanakkale kordon boyunda da zeybek oynandı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ’lü yöneticiler, Çanakkale protokolü, akademisyenler, idari personel ve aileleri, öğrenciler ve Çanakkale halkının katıldığı zeybek oyunu büyük bir ilgi gördü.
Zeybek oyunu sonrası Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği organizasyonu ile Mehter Takımının öncülüğünde Korteji Yürüyüşü gerçekleştirildi.
Yürüyüş sonrasında ÇOMÜ Rektörü Erenoğlu yaptığı konuşmada, “Cumhuriyet, geleceğe büyük bir ümitle bakmamızı sağlayan, gurur verici atılımların ve başarılan sağlanması ve her türlü zorlu engelin aşılması mücadelesinde bizlere güç veren bir değerdir. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yıl Dönümü ’nü yaşadığımız bu tarihi gün, bizi biz yapan ortak değerler etrafında her zamankinden daha güçlü şekilde kenetlenme günüdür” dedi ve Cumhuriyetin 100. Yılını kutladı.
On Binlerce Kişi 2023 Metre Uzunluğundaki Türk Bayrağını Taşıdı
18 Mart Stadyumunda da gerçekleşen zeybek oyunu sonrası, Cumhuriyetin 100. Yılı için özel olarak üretilen 2023 metre uzunluğundaki Türk Bayrağının çıkışı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. ÇOMÜ’lü yöneticiler, akademisyenler ve öğrenciler tarafından çıkartılan 2023 metre uzunluğundaki Türk Bayrağı, Valilik tarafında organize edilen, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bando Takımı'nın çaldığı marşlarla başlayan fener alayında Çanakkale halkıyla 18 Mart Stadyumundan Kordonboyuna devam eden güzergâhta taşındı.