5

Dünya İstatistik Günü Tanıtım Etkinliği Programı Gerçekleşti

Bu Duyuru 1416 Kez Okundu
  • Paylaş:

Dünya İstatistik Günü dolayısıyla TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde tanıtım etkinliği gerçekleştirildi.

Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, TÜİK Balıkesir Bölge Müdürü Metin Öcal, Bayramiç Kaymakamı Kemal Kızılkaya, ÇOMÜ Genel Sekreteri Sami Yılmaz, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Baysal, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Yücel ile akademik ve idari personel katıldı.

Programın açılış konuşmalarını sırasıyla ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ile TÜİK Balıkesir Bölge Müdürü Metin Öcal yaptı.

Prof. Dr. Acer, konuşmasında toplum olarak bilginin önemini yeni yeni kavramaya başladığımıza vurgu yaparak, eğitim kurumları olarak öğrencileri bilgiyi elde etmeye zorlamanın önemine değindi. Rektör Acer konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bilginin Önemini Kavramaya Başladık

“Şüphesiz bugünün ne ifade ettiğine ilişkin bazı şeyler hatırlamamız lazım. İstatistiğin önemine binaen Birleşmiş Milletler tarafından 20 Ekim olarak ilan edilen bir Dünya İstatistik Günü var. Bu aslında bilginin önemini gösteren bir belirleme. Biz toplum olarak eskiye nazaran biraz daha fazla bilginin önemini kavramaya başladık. Bu iyi bir gelişme, bunda iletişim imkânlarının artmış olmasının büyük önemi var . Artık Türkiye’de yaşayan insanların hangi bölgede, hangi şehirde, kasabada, köyde yaşıyor olursa olsun bilgiye ulaşabilme imkânına sahip oluyor olması bilginin öneminin anlaşılmasına katkı sağlıyor veya bilginin önemini anlamamıza imkân sağlıyor.

Bir Şeyi Ne Kadar Zor Bulur İseniz Onun Önemini Daha İyi Kavrarsınız

Özellikle Batılı ülkelerde bilgi gerçekten “güç”tür ve bunu toplumun her kesimi gayet iyi bilir. O yüzden eğitim o şekilde biçimlendirilmiştir; Batıda bilgiye öğrencilerin kendilerinin ulaşmasını teşvik eden bir eğitim sistemi vardır. Bizde ise bu daha çok hazır bulunan bir şey olarak algılanmıştır ve öyle bir eğitim sistemi biçimlendirilmiştir. Oysa bir şeyi ne kadar ihtiyaç duyar ve ne kadar zor bulur iseniz onun önemini daha iyi kavrarsınız ama size hazır sunulursa ya da siz sürekli hazır beklerseniz bunun önemi o bilgiye sahip olan kişi tarafından asla anlaşılamaz.

Öğrencilerimizi Gerçekten Bilgiyi Elde Etmeye Zorlamak Durumundayız

Bir hukuk okuyan öğrenci birkaç yüzyıl öncesine doğru araştırma yapıp o konudaki mahkeme kararlarını araştırmak zorunda kalır mesela. Bu ona bu bilginin önemini daha iyi öğretir. Bu eksikliğin her şeyden önce Türkiye’de giderilmesinde üniversitelere büyük bir rol düşüyor. Üniversiteler, özel kuruluşlar, hocalar, özel kişiler dolayısıyla derslerinin biçimini kendileri ayarlayabilme, biçimlendirebilme yetkisine ve pozisyonuna sahipler. O yüzden üniversite de çalışanlar olarak akademisyenler olarak bizlere bu konuda çok büyük bir iş düşüyor. Öğrencilerimizi gerçekten bilgiyi elde etmeye zorlamak durumundayız.

İstatistik Bize Anlaşılmaz Gözüken Birçok Gelişmeyi, Olayı Anlaşılır Kılan Bir Bilim Dalı

İstatistik bize alakasız  gözüken, anlaşılmaz gözüken birçok gelişmeyi, olayı bize anlaşılır kılan bir bilim dalı. O anlamda merkezi bir öneme sahip ve bu öneminde hepimiz tarafından anlaşılması lazım. Aslında bizim devlet yönetimimizce Osmanlı’dan beri bu kurumsallaştırılmış. Önceden Devlet İstatistik Kurumu’ydu şimdi Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı. Kalkınma Bakanlığı’yla ilişkili. Dolayısıyla bizim devlet yönetimimizle de böyle bir öneme binaen bir kurumsallaşma var. “

Rektör Acer’in konuşmasının ardından TUİK Balıkesir Bölge Müdürü Metin Öcal, TUİK’in tarihsel gelişimi ve günümüzdeki vizyonuna dair bir sunum gerçekleştirdi.