1

Yaz Bilim Kampı – 2021 TÜBİTAK Projesi

Bu Haber 1814 Kez Okundu
  • Paylaş:
Yaz Bilim Kampı – 2021 TÜBİTAK Projesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğr. Gör. Arzu Bayındır’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2021 Projesi 3. dönemi başladı.

TÜBİTAK 4004 kodlu Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programının 15. Yılında 10. kez desteklenerek sürdürülebilirliğini koruyan, yaygın etki bakımından en fazla öğrenci kitlesine ulaşan proje; ÇOMÜ girişimi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Tarihi Alan Başkanlığı, Troya Müzesi, Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Özel Kolej ve İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu işbirlikleri ile planlandı.

Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Arzu Bayındır, 22 Ağustos 2021 tarihine kadar devam edecek proje hakkında bilgiler vererek şunları söyledi;

“Haziran 2021 tarihi itibariyle 7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek 12 yaş çocukların katılımcı olarak yer aldığı projede, 7 günlük eğitim programı; alanlarında uzman, benzer projelerde çok fazla deneyimi olan özellikle farklı üniversitelerden öğretim elemanlarının katılımıyla gerçekleşmektedir. Pandemi sürecinde her türlü korunma önlemleri alınarak, küçük gruplar oluşturularak çalışılan projede tüm öğrenciler kamp boyunca sigortalanmaktadır.

Bilim Kampının amacı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik; popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içiçeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlamaktır. Bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirmenin yanında, farklı disiplin alanlarına yönelik hazırlanan etkinliklerle bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu verilmeye çalışılmaktadır. Program içerikleri 7 günlük temalardan oluşmaktadır. Temalar; Gökbilim Atölyesi, Bilimin Doğası ve Küçük Mucitler, Mitoloji ve Troya’ya Yolculuk, Su Altı Dünyası ve DNA Laboratuvarında Yolculuk, Yenilikçi Teknolojiler ve Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar, Tarihe Saygı; Barışa  Götüren Savaş Alanlarını Geziyorum, Kampa Veda; Bir Bilim Kampının Ardından  başlıkları altında 35 etkinlikten oluşmaktadır.

Kamp etkinlikleri ana merkezi Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi, Ziraat Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Ulupınar Gözlemevi, Troya Müzesi, Seramik Müzesi, Çanakkale Savaşları Tanıtım Merkezi, Gelibolu Milli Parkı, Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmak istenmektedir. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuvarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, müzeler, arkeolojik kazı alanları birer eğitim ortamı olmakta, gözleme, sorgulamaya, problem çözmeye ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulmaktadır. Bu projede bu güne kadar yaklaşık iki bin öğrenci katılımcı olarak yer almıştır.”

PROJE EKİBİ; Öğr. Gör. Arzu Bayındır (ÇOMÜ- Proje Yürütücüsü), Prof.Dr. Betül Timur (ÇOMÜ- Uzman), Doç. Dr. Muzaffer Özdemir (ÇOMÜ-Uzman), Prof.Dr. Abdullah Soykan (Balıkesir Ün.-Eğitmen), Prof. Dr. Ali İşmen (ÇOMÜ-Eğitmen), Prof. Dr. Alper Şener (İzmir Katip Çelebi Ün.- Eğitmen), Prof. Dr. Faruk Soydugan (ÇOMÜ-Eğitmen), Prof. Dr. Gamze Torun Köse (Yeditepe Ün.- Eğitmen), Prof. Dr. Osman Demircan ( ÇOMÜ Em. Öğr. Üyesi-Eğitmen), Prof. Dr. Hanife Genç (ÇOMÜ-Eğitmen), Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu (ÇOMÜ- Eğitmen), Doç. Dr. Seda Çavuş (ÇOMÜ- Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi Elmaziye Temiz, (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi Fahri Aliçavuş (ÇOMÜ- Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Parlakyıldız (KKTC İlim Ün.- Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi H. Yılmaz Küçüköncü (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi M. Aydın Başar (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi Umut Eroğlu (ÇOMÜ-Eğitmen), Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tolun (ÇOMÜ- Eğitmen), Öğr. Gör. Pınar İşmen (ÇOMÜ- Eğitmen), Öğr. Gör. Necmi Tekin (ÇOMÜ-Eğitmen), Öğr. Ercan Pehlivan (MEB Biga Kemer İÇDAŞ İlkokulu Müd. Koordinatör-Rehber), Öğr. Müge Pehlivan (MEB Biga Gümüşçay Ortaokulu Müd. Yard. Koordinatör-Rehber), Burcu Köse (Çanakkale Özel Kolej- Reh. ve Psi. Dan.), Opr. Dr. Celal Karakaş (Doktor), Müzik Öğr. Çiğdem Kırcıoğlu (MEB Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi- Rehber), Müzik Öğr. Tansu Kırcıoğlu (MEB Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi- Rehber), Bilg. Tekn. Öğr. Yahya Doğan (Çanakkale Özel Kolej -Rehber), Bilg. Tekn. Öğr. Ahmet Çinar (Y.L. Öğrencisi- Rehber), Öğr. Melis Durusoy (Y.L. Öğrencisi- Rehber), Elif Güvenç (Y.L. Öğrencisi- Rehber), Tuğçe Gül Çetin (Y.L. Öğrencisi- Rehber), Emrehan Ata (Y.L. Öğrencisi- Rehber), M. Azra Can, Merve Akar (Öğrenci- Rehber), Esra Akbal (Öğrenci- Rehber), Elveda Can (TÜBİTAK Anne).

PROJE DANIŞMANLARI: Prof. Dr. Salih Zeki Genç (ÇOMÜ), Prof. Dr. Çavuş Şahin (ÇOMÜ) , Prof. Dr. Dinçay Köksal (ÇOMÜ), Prof.Dr. Osman Demircan (ÇOMÜ), Prof. Dr. Rauf Yıldız (Kültür Üniversitesi).


Fotoğraf Albümü