0

Hocaların Hocası Prof. Dr. Sabahattin Zaim ÇOMÜ’de Düzenlenen Törenle Anıldı

Bu Haber 2739 Kez Okundu
  • Paylaş:
Hocaların Hocası Prof. Dr. Sabahattin Zaim ÇOMÜ’de Düzenlenen Törenle Anıldı

Haber: Duygu Karademir Aras

Fotoğraf: Ahmet Türker, Nedim Bayhan

Hocaların hocası, Türk iktisatçı, akademisyen ve eğitimci Prof. Dr. Sabahattin Zaim vefatının 12. yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) düzenlenen törenle anıldı.

ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Prof. Dr. Sabahattin Zaim Anma Töreni”ne Çanakkale Vali Vekili Celil Ateşoğlu, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Adalet Komisyonu Başkanı Yemliha Karakoç, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden, Prof. Dr. Bünyamin Bacak ve Prof. Dr. Suat Uğur, Genel Sekreter Sami Yılmaz, kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan tören, ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Mehmet Kara’nın Kuran’ı Kerim Tilaveti ve yapılan duanın ardından ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu tarafından icra edilen Sema Zikr-i Şerifi ile devam etti.

“Beni Ben Eden Sabahattin Zaim Hocadır”

Toplumun her kesimine önemli insanlar yetiştiren, dokunduğu her insanda iz bırakan, öğrencilerinin kıymetlisi, güzel insan Prof. Dr. Sabahattin Zaim’i anma töreninde “Bir Akademisyen Modeli Olarak Prof. Dr. Sabahattin Zaim” konulu konferans veren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, bu konferansın rastgele bir akademik faaliyet olmanın dışında Prof. Dr. Sabahattin Zaim Hocaya bir vefa bir kadirşinaslık borcu olduğunu ifade ederek; “Burada kıymetli hocam Prof. Dr. Sabahattin Zaim’i manevi bir zevkle anlatıyorum. Samimiyetle ifade edebilirim ki bu hayatta beni Sabahattin Zaim Hoca kadar etkileyen başka hiçbir şey olmamıştır. Çünkü beni ben eden Sabahattin Zaim Hocadır” dedi.

Akademik hayatına Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in asistanı olarak başlayan ve 25 yıl boyunca fiilen Hocanın asistanlığını yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasında Sabahattin Zaim Hoca’nın yaşamı, kişiliği, akademik hayatı, üstlendiği akademik ve devlet görevleri, eserleri gibi pek çok konuyu bizzat kendi şahit olduğu olaylarla örneklendirerek anlattı:

“Sabahattin Zaim Ömrünü Güzel İnsanlar Yetiştirmeye Adamıştır”

“Sabahattin Zaim toplumda alınabilecek en güzel rol modeldir” diyen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat; “Yüzünden tebessüm eksik olmayan Prof. Dr. Sabahattin Zaim kendisi gibi, ömrünü de güzel insanlar yetiştirmeye adamıştır. Her zaman, insanlar hakkında önyargılı olunmaması ve insanların bulundukları ortama ve şartlara göre değerlendirilmesi gerektiğini savunmuştur. Başarılı hocalığı, yardım severliği ve çevresi ile olan iletişiminde nezaketi ve naifliği ile bilinen Sabahattin Zaim Hoca, öyle örnek bir hayat yaşamıştır ki hayattayken de değeri bilinmiş, hürmet ve takdir görmüş, herkesin sevgisini kazanmıştır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Yaklaşık yirmi kitabı ve ikiyüze yakın makalesi yayınlanan, planlı ve disiplinli çalışma tarzının yanı sıra mükemmel bir arşivci olan Sabahattin Zaim Hoca; bir icraat insanı, ilim sahibi ama aynı zamanda da bilimini, fikirlerini kendi hayatında da gösteren amel sahibi bir insandı. Birçok alanda gerçekleştirdiği faaliyetlerle öncü rolü oynayan Sabahattin Zaim Hoca Türkiye’de çalışma ekonomisi disiplininin de kurucusu kabul edilir.”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Prof. Dr. Sabahattin Zaim ile birlikte üzerinde 4 yıl çalıştıkları Sabahattin Zaim Hoca’nın hayatı ve idealindeki Türkiye’nin anlatıldığı Hatıratından aktardığı; “İnşallah etrafına huzur veren bir kişiliğe sahip Sabahattin Zaim Hoca’ya layık olmaya çalışırız. Bu günlerde Mevlana’nın ‘düğün gecesi’ dediği Allah’a vuslat diye nitelendirdiği 746. ölüm yıldönümü ve Sabahattin Zaim Hocamın da 12. ölüm yıldönümü rahmetle anıyorum. Allah Sabahattin Zaim gibi hoca olmayı ve böyle hocalar yetiştirmeyi nasip etsin. Çünkü memleketimizin bu tür insanlara çok ihtiyacı var” kesitleriyle sözleriyle tamamladı.

Tören, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü öğrencilerinin hazırladığı helva ikramı ile sona erdi.