0

ÇOMÜ TURUSİA’ya Rusya’dan Anlamlı Ziyaret

Bu Haber 1509 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ TURUSİA’ya Rusya’dan Anlamlı Ziyaret

Russotrudniçestvo (Rusya Federasyonu Uluslararası İnsani İşbirliği Ajansı) Türkiye Temsilciliği, yakın zaman önce faaliyete başlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye-Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (TURUSİA) kuruluşunu tebrik etmek ve faaliyetleri hakkında bilgi almak amacıyla çalışma ziyaretinde bulundular.

Russotrusniçestvo Türkiye Temsilciliği Başkanı Prof. Dr. Enver Sheykov ve Rusya Federasyonu Türkiye Büyük Elçiliği Müsteşarı Natig Guluyev ile ÇOMÜ-TURUSİA yönetim kurulu üyeleri Troia Vakfı Korfmann Kütüphanesi’nde bir araya geldiler. Toplantıda,1920-1921 yılları arasında Gelibolu'da zorunlu bir misafirlik yaşayan Beyaz Ruslar konusunun, Türkiye-Rusya arasındaki kültürel diyaloğa katkılarının genişletilmesi üzerine görüş alış verişinde bulunuldu. "Beyaz Rusların Gelibolu Gurbetinin 100. Yılı"nda Türkiye ve Rusya'da gerçekleştirilmesi düşünülen etkinlikler için proje önerileri paylaşıldı. Toplantıya ÇOMÜ TURUSİA yönetimi olarak Prof. Dr. Vedat Çalışkan, Prof. Dr. Selver Özözen Kahraman, Dr. Öğretim Üyesi Faize Sarış ve Dr. Öğretim Üyesi Berrin Gültay'ın yanı sıra  ÇOMÜ TURUSİA Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın İbrahimov katıldılar. Ziyaret heyeti, Beyaz Rusların Gelibolu yaşamına ait fotoğraf arşivini ve Ajansı temsilen bir anı tabağını ÇOMÜ TURUSİA’ya takdim ettiler.

Korfmann Kütüphanesi’ndeki toplantının ardından Gelibolu'ya geçen heyet, Rusya’nın Meçhul Asker Günü ve Beyaz Ordunun 1920 yılında Türkiye’ye gelmesinin anısına Rus Anıtında düzenlenen anma törenine katıldılar. Gelibolu'daki ziyarete Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın yanı sıra ÇOMÜ Gelibolu Piri Reis MYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İsmail Elagöz de eşlik ettiler.

Toplantı sonuçları, TURUSİA tarafından raporlaştırılarak Türk-Rus Toplumsal Forumu Türkiye Kanadı Eş Başkanlığı’na da sunulacak. 

Fotoğraf Albümü