Öncü Bir Spor Bilimi Merkezi: ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi

Öncü Bir Spor Bilimi Merkezi: ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi

Haber-Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban

16 Şubat 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yüksekokuldan, fakülteye dönüştürülen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç, fakültede son bir yılda gerçekleşen gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Dekan Koç, “Özgürlüğümüzün miladını oluşturan Çanakkale Destanı’ndan adını alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 26 yıldan bu yana, bu toprakların geleneksel değerleri ile evrensel değerleri bütünleştirmeyi başarmış, genç yaşına rağmen sağlam ve güçlü yapısı ile bugün Türkiye’nin en önemli bilim merkezlerinden birisi haline gelmiş bir üniversitedir” diyerek şunları söyledi:

“ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öncü Bir Spor Bilimi Merkezidir”

Ülkemizin temel değerleri ve stratejik hedeflerine uygun eğitim sunan Spor Bilimleri Fakültemiz, evrensel spor kültürüne sahip bireyler yetiştirmektedir. Spor Bilimleri Fakültemiz, bilimsel ve sosyal alanlardaki faaliyetleri başta olmak üzere, sportif etkinliklerle de Türkiye’de önde gelen ve dünyada saygın, mezunları tercih edilen, uluslararası nitelikte öğrenci ve öğretim elemanı yapısına sahip, paydaşların ihtiyaçlarını hızlı, kaliteli ve etkili bir şekilde çözen öncü bir spor bilimi merkezidir.

“Üniversitemizde Tüm Sporların Yapılabileceği Alt Yapı Mevcuttur”

Aldığımız oksijen kadar gerçek olan spor, toplumları birbirine kaynaştıran, yaşam kalitesini artıran ve sağlıklı toplumların oluşmasında en önemli araçtır. Toplumun en dinamik kesimi olan ve üniversitemizde öğrenim gören gençlerin dijital çağımızın sinsi hastalığı olan hareketsizlikten kurtarıp spor yapabilmeleri için tüm spor alt yapısı mevcuttur. Spor Bilimleri Fakültemiz, öğretim elemanı kadrosu, alt yapı ve spor tesisleri ile dünya şehri olan Çanakkale’ye hizmet vermektedir. Fakültemizin tarihi geçmişine baktığımızda, kısa sürede çok önemli projelere imza attığı görülmektedir.

“Türkiye’deki 35 Spor Bilimleri Fakültesi ve 45 BESYO İçerisinde En İyiler Arasında”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, eğitim ve öğretim faaliyetlerini 5.500 m2 kapalı ve 4.500 m2 açık alandan oluşan Terzioğlu Yerleşkesi içindeki tesislerinde sürdürmektedir. Ayrıca Dardanos Yerleşkesi içerisinde 14.600 m2 açık ve 600 m2 kapalı spor alanları, Anafartalar Yerleşkesinde de 900 m2 kapalı ve 1300 m2 açık spor tesisleri ders amaçlı kullanılmaktadır. Spor Bilimleri Fakültesi’nin tesisleşme noktasında, Türkiye’deki 35 Spor Bilimleri Fakültesi ve 45 BESYO içerisinde iyi konumda olduğu bir gerçektir.

“Üniversitelerde ufuk daralması yaşanmaması için yöneticilerin yeniliklere açık ve üretken olması gerekmektedir. Üniversiteyi oluşturan birimlerin koordineli bir şekilde çalışması ve yönetilmesinde en önemli unsur ise Üniversite Rektörünün yönetsel davranışıdır” diyen Prof. Dr. Koç; Spor Bilimleri Fakültesinin kısa süre içerisinde sahip olduğu spor tesisleri başta olmak üzere fiziki imkânlar ve bilimsel alandaki faaliyetlerine destek veren Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e teşekkürlerini sunarak BESYO’dan fakülteye dönüşen Spor Bilimleri Fakültesi’nde kısa sürede yapılanları başlıklar halinde dile getirdi:

- Spor Bilimleri ve Sporcu Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılması, (Sporculardan ölçümler alınması)

- Antrenörlük Eğitimi Bölümü 2. Öğretiminin açılması,

- Yüksek Lisans Programının açılması,

- Spor Bilimleri Doktora Programının açılması, (Diğer üniversitelerden akademik anlamda hoca desteği sağlamak)

- Türkiye Şampiyonaları ve Koç Spor Fest gibi prestijli spor organizasyonlarının yapılması,

- Fakültemizde öğrenim gören milli sporcuların fakültemizin ve Rektörlüğümüzün desteği ile Avrupa ve Dünya Şampiyonu olmaları,

- Dünyada üç büyük maratondan biri olan Gelibolu Maratonunun gerçekleşmesinde fakültemiz öğrencilerinin gönüllü olarak görev yapmaları,

- Ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin sportif faaliyetlerinin yapılmasına destek verilmesi,

- Üniversitemiz ve Kale grubu işbirliği ile İstanbul’daki farklı kolejlerde okuyan öğrencilere Naim Süleymanoğlu Spor Salonumuzda yaz okulu kapsamında basketbol eğitimi verilmesi,

- Üniversitemizin, Türkiye Muaythai Federasyonu ve Çanakkale Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü iş birliği ile 750 sporcunun katılımı ile gerçekleşen ve 5 gün süren Türkiye Şampiyonasına ev sahipliği yapması,

- Üniversitemizin, 60 devlet ve vakıf üniversitesinden 650 sporcunun katılımı ile gerçekleşen ve 4 gün süren Türkiye Taekwando Şampiyonasına ev sahipliği yapması,

- Bilimsel yayınlarda ve atıf sayısında Türkiye ortalamasının üstünde bir performans elde edilmesi.