5

Rengimiz Türkiye Hazırız Geleceğe

Bu Haber 3351 Kez Okundu
  • Paylaş:
Rengimiz Türkiye Hazırız Geleceğe

Haber – Fotoğraf: Tuncay Ak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’de öğrenim gören misafir öğrencilerin ülkelerini ve kültürlerini tanıttıkları öğrenci buluşması UDEF ve Çanakkale Uluslararası Öğrenci Derneği (CUODER)’in ev sahipliğinde Halk Bahçesinde gerçekleştirildi. ÇOMÜ’de okuyan misafir öğrenciler 10.kez düzenlenen Öğrenci Buluşmaları kapsamında kurdukları stantlarda ülkelerini tanıttılar.

Etkinliğe AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, CUODER Başkanı Ahmet Arıcan ve UDEF Temsilcisi Mehmet Baydemir’in yanı sıra ÇOMÜ’de öğrenim gören misafir öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını ÇOMÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu Başkanı Filistinli Muhammed Atrash gerçekleştirdi. Ülkelerinden ilim için yola çıktıklarını ifade eden Atrash “İlim Çin’de bile olsa gidip alınız diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Ümmet coğrafyasının her yerinden kalktık ve Çanakkale’ye geldik. Bu yolculuk çok kutsal bir yolculuk. Tarihin her döneminde ilim ve kültür coğrafyası olan bu topraklara gelmek bizim için büyük öneme sahiptir.” dedi.

İlim için çok sevdikleri ailelerini, koşup oynadıkları sokakları bırakıp, gurbete çıktıklarını belirten Atrash “Fakat geldiğimizde gurbete değil, kendi evimize geldiğimizi gördük. Biz bir milletiz, diyen insanlar gördük. Ekmeğini paylaşan, evini paylaşan, sevincimizi çoğaltan ve acımızı azaltan, büyük yürekler gördük. Bize yabancı öğrenci değil, misafir öğrenci diyen kardeşler gördük” şeklinde konuştu.

Çanakkale Uluslararası Öğrenci Derneği (CUODER) Başkanı Ahmet Arıcan yaptığı konuşmada, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve bağlı dernekler tarafından bu yıl 10.su düzenlenen Uluslararası Öğrenci Buluşmalarının yurt içinde 55 şehirde, yurt dışında ise 20 farklı ülkede uluslararası öğrenciler ile gerçekleştirilen büyük bir organizasyon olduğunu söyledi.

Her yıl farklı bir tema ve slogan ile gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Buluşmalarının bu yıl “Rengimiz Türkiye Hazırız Geleceğe” sloganı ile gerçekleştirdiklerini dile getiren Arıcan: “Ülkemizde dünyanın 203 ülkesinden gelen ve sayıları 114 bini bulan, Çanakkale’de 858 misafir öğrencilerimizi ve onların kültürel zenginliklerini Çanakkale halkına tanıtmak, onların varlığından haberdar etmek, onlarlar kaynaştırmak için Uluslararası Öğrenci Buluşmaları yapıyoruz” dedi.

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ise Türk milletinin tarih boyunca hiçbir topluluğu kar veya zarar gözüyle görmediğini söyleyerek “Ortadoğu’dan Viyana’ya kadar hüküm sürmüş bir devletin evlatları olarak; bugün buradaki veya Adıyaman’daki üniversiteyi, Trakyalının Filistinliden daha fazla hakkıdır diye düşündüğümüz anda biz biz olmaktan çıkarız. Çünkü burası ne kadar benimse, bir o kadar Bangladeşli kardeşimindir. Hepimiz bu anlamda birbirimizden üstünlük sağlayamayacak kadar bütünüz” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer kendisinin de uzun zaman uluslararası öğrenci olarak yurtdışında bulunmuş birisi olduğunu ifade ederek “Bu anlamda onların neler hissettiğini iyi biliyorum. Biz ÇOMÜ olarak Çanakkale ile birlikte öğrencilerimize ev sahipliği yapıyoruz” dedi.

Çok kültürlülüğü seven, bunu bilen ve alışkın bir toplum olduğumuzun altını çizen Rektör Acer “Osmanlı 6 asırdan fazla çok kültürlü olarak yaşadı. İslam medeniyeti sadece İslam’ın kendisini, kendi kurallarını kapsayan bir şey değil. İslam medeniyeti bu kadar farklı kültürü, dini bir arada dostlukla, evsahipliğiyle beraber tutabilen bir kültür. O yüzden Osmanlı Devleti, bir İslam medeniyetiydi. Bizler bir İslam medeniyetiyiz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“2 yıl önce göreve başladığımda üniversitemizde uluslararası öğrenci sayısı 300’ün biraz üzerindeydi. 2 yılda yaptığımız çalışmalarla bu sayıyı 800’ün üzerine çıkardık. Önümüzdeki hafta Selanikteyiz. Hocalarımız bir haftadır Balkanlarda. Amacımız ÇOMÜ’yü özellikle Balkan coğrafyasına ama dünyanın her yerine tanıtmak. Tanıtım yaptıkça daha fazla uluslararası öğrenciyi misafir edeceğimizin farkındayız. Uluslararası öğrencilerimizin tüm sorunlarıyla ilgilenebilmek için bir Uluslararası Öğrenci Ofisi kurduk. Hocalarımız sıkıntısı olan öğrencilerimize anında cevap verebiliyorlar. Bu sistemi hayata geçirdik.”

Program, protokolün standları gezmesinin ardından, mehteran gösterileri ve halk oyunları gösterileriyle devam etti.