0

Batı Trakyalı Öğrenciler ÇOMÜ İle Tanıştı

Bu Haber 2939 Kez Okundu
  • Paylaş:
Batı Trakyalı Öğrenciler ÇOMÜ İle Tanıştı

Haber: Duygu Karademir Aras

Fotoğraf: Tuncay Ak


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOMÜ TÖMER) ve Uluslararası Öğrenci Ofisi ile Gümülcine Türk Gençler Birliği işbirliğinde organize edilen, Batı Trakya’da yaşayan lise öğrencilerine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni tanıtım etkinliği gerçekleşti.

45 lise öğrencesi sırasıyla Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi (ÖSEM), TÖMER VE ÇOMÜ Kütüphanesini gezdi. Üniversitedeki kısa gezi ardından öğrenciler ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’in misafiri oldular.

Rektörlük Senato Salonunda yapılan görüşmede, eğitim öğretimden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, TÖMER Müdür’ü Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Müdür Yardımcısı Okutman Cumali Yaşar, Proje Teknik Ekibi Mesut Kalın Salih, Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu ve Koordinatör Yardımcısı Zija Shehi ile Gümülcine Türk Gençler Birliği Eğitim Koordinatörü Koray Hasan’ da hazır bulundu.

YÖK’ten Özel İzin İle Sadece Batı Trakya’ya Özel 100 Kişilik Kontenjan

Batı Trakya’da yaşayan soydaşlarımızın her zaman yüreğimizin bir parçası olduğunu ve oradaki gençleri ÇOMÜ’de görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Acer, bu sebeple YÖK’ten özel izin ile sadece Batı Trakya’ya özel 100 kişilik kontenjan ayırdıklarını ve şu anda Batı Trakya’dan gelip aktif olarak ÇOMÜ’de eğitim alan 173 öğrenci olduğunu söyledi.

Rektör Acer; ‘’Çanakkale, Batı Trakya’ya çok uzak değil, bu yakınlıktan hareketle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak oraya daha fazla ilgi göstermek istiyoruz. Yönetim olarak ilişkilerimizi geliştirmek ve bu süreçleri desteklemek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Bu çabalar sonucunda da çok iyi mesafeler aldığımızı düşünüyorum. Sadece son iki yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde eğitim ilişkilerimiz anlamında geldiğimiz nokta bizi gerçekten mutlu ediyor ve geleceğe daha umutla bakmamıza sebep oluyor’’ diyerek TÖMER’in faaliyetlerinden ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile ortak yürütülen projelerden bahsetti.

ÇOMÜ İle Tanıştığınızda Hemen Yanı Başınızda Ne Kadar İyi Bir Üniversite Bulunduğunu Fark Edeceksiniz

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini birçok farklı platformda tanıttıklarını belirten Acer; ‘’Türkiye’de en iyi eğitim öğretim görebileceğiniz şehir Çanakkale’dir. Çanakkale hem güzel bir şehir hem de tarihiyle özel bir şehir. Çanakkale tarihsel anlamda da batı Trakya ile bağları olan, 102 yıl önce bu toprakları beraber savunduğumuz bir yer. Batı Trakya’dan da buraya gelip düşmanlara Çanakkale’yi geçilmez yapmış şehitlerimiz var’’ dedi.

Yapmak İstediklerinizin Adresi

Rektör Acer, ÇOMÜ’nün 25. Yılını kutladığını, bu bağlamda oldukça tecrübeli ve tercih edilen bölüm hangisi olursa olsun, her bölümün belirli bir kaliteye ulaştığının altını çizerek; ‘’ÇOMÜ hem hocalarınızın sayısı ve yeterliliği anlamında hem de okuduğunuz alan ile ilgili uygulama imkânları anlamında kendini geliştirmiş bir üniversite. Öğrencilik sadece eğitim öğretim değil, sosyal ilişkilerinizi güçlendirmeniz ve aynı zamanda sportif faaliyetler yapmanız gereken bir süreç. O anlamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin güçlü bir alt yapısı var. ÇOMÜ yapmak istediklerinizi yapabileceğiniz, size hitap eden kaliteli bir üniversite. Bizde Üniversite Yönetimi olarak sizlere büyük değer veriyoruz ve sizlerin burada olmasını özellikle istiyoruz’’ dedi.

Manzarasıyla, Gerçekten Türkiye’de Nadir Bulunan Üniversitelerden Birisi

Gümülcine Türk Gençler Birliği Eğitim Koordinatörü Koray Hasan öğrencilere ÇÖMÜ’yü tercih etmelerini önererek şunları ifade etti:

‘’Öğrencilerimiz İlk kez Çanakkale’ye geldi ve boğaz manzaralı derslikleri, kütüphaneyi, ÖSEM’i gezdiler. ÇOMÜ, manzarasıyla gerçekten Türkiye’de nadir bulunan üniversitelerden birisi. Biz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne yaklaşık 10 yıldan beri öğrenci gönderiyoruz ama maalesef 2 yıl öncesine kadar kullanılan yabancı öğrenci sınav sisteminde, Batı Trakya’da eğitim altyapımızın zayıf olması sebebiyle Türkiye’de liseyi bitiren öğrenciler ile aynı kulvarda koşamıyorduk. 2 yıl önce Prof. Dr. Yücel Acer’e derdimizi anlattık ve hocamızda bizi yardımcı oldu. Lise not ortalamasıyla öğrenci alımlarını başlattı ve geçen yıl ÇOMÜ’ye çok fazla öğrenci gönderdik. ÇOMÜ’ye gelen öğrencilerimiz çok memnunlar.’’

Tüm Bölümleri Değerli

Prof. Dr. Süha Özden, öğrencilere, meslek seçimi konusunda daha araştırmacı olmalarını söyleyerek bilinen, her zaman cazip gibi gelen meslek dalları dışında da ilgilerini çekebilecek pek çok alan olduğunun altını çizdi. Rektör Yardımcısı Özden;

‘’Üniversite eğitimi için hepimizin idolü olan bazı meslekler vardır. Şunu bilmenizi isterim ki, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin tüm bölümleri çok değerli, kaliteli öğretim üyeleri ve sağlam bir altyapıları var. Ufkunuzu biraz daha genişletip diğer meslek dallarını inceleyip onlara da yönelebilirsiniz. Bu konuda da bizler her zaman gerekli desteği sağlarız. Sizlerin öğrencimiz olmasını arzu ediyoruz’’ dedi.

ÇOMÜ’yü Tercih Etmiş 64 Ülkeden 858 Yabancı Uyruklu Öğrencimiz Var

Tarihi ve kültürel bakımdan 600 yıllık Anadolu ile ayrılmaz bir bütünlük kurduğumuz Batı Trakya’nın gençlerini ÇOMÜ’de ağırlamaktan ve onları hayata hazırlamaktan büyük memnuniyet duyacaklarını söyleyen Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu;

‘’Avrupa birliği ile uyum içerisinde eğitim veren, Erasmus Programlarına ve Bologna Sürecine dâhil olan, diploması uluslararası anlamda geçerli bir üniversiteyiz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini tercih etmiş 64 ülkeden 858 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Uluslararası Öğrenci Ofisi olarak barınma sürecinde, oturma izni almanızda, buradaki işlemlerinizin takibinde ve eğitim hayatınızın her safhasında sizler için özverili bir şekilde çalışacağımızı şimdiden belirtmek istiyorum’’ dedi ve üniversite birimleri, bölümleri, akademisyen, öğrenci ve mezun sayıları gibi ÇOMÜ hakkında genel bilgiler verdi.

ÇOMÜ İle Tanışma Noktası TÖMER

TÖMER Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Bacak ise TÖMER ziyaretleri sırasında, öğrencilerle tüm bilgileri detaylı bir şekilde paylaştıklarını söyledi ve ekledi:

‘’Tarihi ile ünlü, şehitler diyarı Çanakkale’de Şehitler Abidesi nasıl ki boğazın girişindeyse, TÖMER’de, Çanakkale Ruhunun Bilim Dünyasındaki abidesi olan ÇOMÜ’nün girişinde. TÖMER, ÇOMÜ ile tanıştığınız ilk nokta. Üniversitemizde sizleri de görmek isteriz. ÇOMÜ TÖMER hazır, sizleri bekliyor.’’

Batı Trakyalı Öğrenciler ÇOMÜ ile tanışmaktan duydukları memnuniyeti belirttiler. Batı Trakya Halkı olarak Yunanistan’da biraz baskı altında büyümüş bir toplum olduklarını ve ÇOMÜ’nün onlara üniversitesini açıyor ve TÖMER ile destek sağlıyor olmasının hatta ÇOMÜ’ye gelmeden önce bile onlara sahip çıkıyor olmasının çok değerli olduğunu ifade ettiler.

Rektör Acer, ‘’Bazen kısıtlılıklar insanı daha çok teşvik eder. Birileri sizinle uğraşıyorsa bu sizi teşvik etmeli. Hem biz, Türkiye olarak hem de sizler bu tür baskıların sıkıntıların üstesinden gelebilecek kapasiteye sahibiz. Ben eminim önümüzdeki yıllarda sizler ile olan ilişkilerimizi daha çok geliştirdikçe gelecek çok daha güzel olacak’’ dedi.

Görüşme sonunda öğrenciler Prof. Dr. Acer’e ÇOMÜ’deki bölümlerden puanlara, Çanakkale’de öğrenci yaşamından, 15 Temmuz sonrası dışarıdan yanlış algılanan Türkiye’deki güvenliğe kadar pek çok konuda sorular yönelttiler.

Rektör Acer öğrencilerin ÇOMÜ, Çanakkale ve Türkiye hakkındaki tüm sorularını tek tek yanıtladı.