0

Belçika’dan Çanakkale’ye Barış Yolculuğu

Bu Haber 2145 Kez Okundu
  • Paylaş:
Belçika’dan Çanakkale’ye Barış Yolculuğu

Haber ve Fotoğraf: Gökçe Güzel 

Dünya genelinde devam eden savaşlara dikkat çekmek isteyen Leonardus Vercauteren, Belçika'dan Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'na kadar 3 bin 900 kilometre yürüdü. 

Belçika'nın Nieuwpoort şehrinden 23 Mayıs'ta yola çıkan ve 3 bin 900 kilometre yol kateden 63 yaşındaki Vercauteren, Eceabat ilçesine ulaştı. Vercauteren'i, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Dylan Wallsh, Türkiye'nin eski Sidney Başkonsolosu Niyazi Adalı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) adına İngiliz Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu karşıladı. 

Belediye Başkanı Adem Ejder, kendisine çeşitli hediyeler veren Vercauteren'e ait el yapımı tespih armağan etti. ÇOMÜ’lü akademisten Yrd. Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu ise üniversite adına günün anısına hediye takdiminde bulundu. Leonardus Vercauteren, yaptığı açıklamada, 1. Dünya Savaşı'ndaki cephe hatlarını gezerek, UNICEF'in çocuk askerler, fakir ve hasta çocuklar kampanyasının yanı sıra insan hakları derneklerini desteklemek için yola çıktığını söyledi. 

Fransa, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Arnavutluk, Makedonya ve Yunanistan'dan geçerek Türkiye'ye ulaştığını anlatan Vercauteren, "Yolculuğum sırasında birçok savaş anıtı ve mezar gördüm. Bunları görmek hiç de iyi bir şey değildi. Ancak bu organizasyon ile buluştuğum idareciler ve üniversite temsilcisiyle karşılaşınca çok etkilendim. Özellikle Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda dostluğunu bu organizasyon ile gördüğüm için çok mutluyum. Artık savaş değil barış yapmak gerekiyor." diye konuştu. 

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Ahmet Erdem’i makamında ziyaret eden Leonardus Vercauteren üniversiteden çok etkilendiğini belirtti. Belçikalı turist, 1. Dünya Savaşı'nın en yoğun yaşandığı Çanakkale cephesindeki şehitlikleri anıt ve mezarlıklarının yanı sıra ziyaret edecek.

Fotoğraf Albümü