1

ÇOMÜ HADYEK Çalışmalarına Yeniden Başladı

Bu Haber 2452 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ HADYEK Çalışmalarına Yeniden Başladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Elemanı Prof. Dr. Ali İşmen Başkanlığında yeni üyeleriyle birlikte çalışmalara başladı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 28914 sayıl Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına dair yönetmelik hükümlerince deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, eğitim-öğretim gibi temel etkinlikler Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu iznine tabii olarak yapılmakta. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde faaliyetlerine yeniden başlayan HADYEK ile ilgili ÇOMÜ HADYEK Başkanı Prof. Dr. Ali İşmen’den kurulun görev ve faaliyetleri hakkında bilgiler aldık.

Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu’nun Görevleri

Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu; deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, eğitim, öğretim gibi temel etkinliklerde kullanılan yöntem ve araçlar ile ilgili kabul edilebilir etik standartların belirlenmesi, araştırma ve çalışma önerilerinin incelenmesi ve izin verilmesi, uygulamaların izlenmesi, deney hayvanları üzerinde yapılan bütün prosedürlerin kayıt altına alınmaları, bütün işlemlerin denetlenmesi ve gerektiğinde ilgili işlemin sonlandırılabilmesi gibi görevleri yürütmektedir.

HADYEK’in görevlerinden biri de Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı düzenlemek ve başarılı olan kişilere sertifikalarını vermektir. Bir çalışma veya proje içerisinde deney hayvanı kullanan kişinin sertifika alması zorunludur. Doğrudan deney hayvanlarına prosedür uygulamayan araştırmacılar sertifikalı kullanıcılar yardımıyla deneylerini yapabilirler. Akademik, sağlık, teknik, idari personel ve öğrenciler deney hayvanı kullanıcısı olabilir.

Deney Hayvanlarının Kullanım Alanları

Deney hayvanları; temel ya da uygulamalı araştırmalar, ilaç, gıda hammaddesi, yem hammaddeleri, ürünlerin kalite kontrolü, ürünlerin güvenilirliklerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve test edilmesi gibi alanlarda sıklıkla kullanılır. Bunların yanı sıra insan ve hayvan sağlığı ve canlı refahı ile doğal çevrenin korunması amacıyla da deney hayvanlarından yararlanılır. Kurulun çalışma ve faaliyetlerini takip etmek için http://hadyek.comu.edu.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haber: Duygu Karademir Aras

Fotoğraf Albümü