Üniversitemiz AB Projesi "Apiterapi " Eğitim, Sağlık, Tarım ve Gıda Sektöründen Yoğun Katılımlarla Polonya'da Tanıtıldı

Üniversitemiz AB Projesi

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Çelik tarafından yürütülen,  Prof. Dr. Harun Baytekin, Doç. Dr. M. Yunus Eryaman ve Doç. Dr. H. Fatih Aşgün 'ün proje ekibi içerisinde yer aldığı "Increased oppurtunities for professional development in Apitherapy sector- APITHERAPY" başlıklı Avrupa Birliği KA2 Stratejical Partnership projesi Polonya'nın Krakow şehrinde gerçekleştirilen final toplantısıyla son buldu. 5 ülkeden 53 akademisyen ve profesyonel arıcının katıldığı toplantılara, Polonya ulusal televizyonları ve gazeteleri de büyük ilgi gösterdiler.

Projede, başta propolis olmak üzere arı zehiri, polen ve arı sütü gibi arı ürünlerinin sağlık korumada ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanımı üzerine yenilikçi yaklaşımlar ele alınarak, bu bağlamda Türkiye ve AB ülkelerinde farkındalıklar oluşturuldu. Proje eğitim - öğretim materyalleri ÇOMÜ logosuyla 5 dil de yayımlandı. Türkiye, Polonya, Macaristan ve Romanya'dan çok sayıda arıcının da katıldığı toplantılarda, ÇOMÜ' nün AB proje deneyimleri vurgulanmış ve üniversitenin daha önce de bu konuda " Beekeeping European Environmental Sustaniability" projesini başarıyla yürüttüğü ve halen 73 ülkeden 61.000 kayıtlı kullanıcının bu proje aracılığıyla gelişimlerine katkılar sağladığı ifade edildi.

Haber ve Fotoğraf: Tuncay Ak