5

5. Uluslararası Ornitoloji Kongresi Başladı

Bu Haber 1487 Kez Okundu
  • Paylaş:
5. Uluslararası Ornitoloji Kongresi Başladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde Hacettepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin de destekleri ile gerçekleşecek olan 5. Uluslararası Ornitoloji Kongresi başladı.

Türkiye’nin ve dünyanın değişik ülkelerinde yürütülen onkolojik araştırma sonuçlarının tartışılacağı kongrenin açılışı Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Açılışa ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Baysal, Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Yüksel, Kuş Fotoğrafçısı Zafer Beşikçi, idari ve akademik personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Doç. Dr. Ersin Karabacak, Okt. Mehmet Ali Emir, Cengiz Sarıkaya ve Müzik Bölümü öğrencisi Melike Sözlü’nün sunduğu müzik dinletisi ile başladı.                   

Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Gündüz yaptığı açılış konuşmasında şunları aktardı;

‘’Bu kongre kuş biliminin, gerek eğitimde ve gerekse araştırmalarda gelişmesinde ayrıca bir önem taşımaktadır. Değişik bölgelerden gelen bilim insanlarının tanışması, birbirlerini dinlemesi ve gelecekle ilgili plan yapmaları açısından stratejik bir öneme sahiptir. Bu sayede ülkelerinin kuşlarla ilgili politik kararlarına etki edebilecek ve ekolojik dengelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması yönünde katkı sağlayacaklardır. Kuş biliminin detaylarıyla inceleneceği bu kongrede bizleri yalnız bırakmayan Üniversitemiz yöneticilerine ve akademisyenlerimize ayrıca teşekkür ediyorum.’’

Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan ise konuşmasında kongreye 17 ülkeden 124 bilim insanının 107 bilimsel bildiri ile katılacağını söyledi ve ekledi;

‘’Hazırlık süreci iki yıl süren kongremizde çok yoğun bir program bizi bekliyor. Bu anlamda bilimsel çalışmalarını bizimle paylaşan bilim insanlarına, katılımcılara, program hazırlığı kapsamında destek olan Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tosunoğlu ve ekibine katkıları olan sponsorlara ve destekleri için Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e çok teşekkür ederim.’’

40 yılı aşkın bir süredir ornitoloji çalışmaları yürüttüğünü ifade eden 5. Uluslararası Ornitoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu bu alandaki gelişmelerden dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Kiziroğlu, Anadolu coğrafyasında kuşlarla iç içe olduğumuzu ama çoğumuzun kuşların isimlerini bile bilinmediğini söyledi ve bu noktada kendilerine çok iş düştüğünü belirtti.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer kongrede yaptığı konuşmada şunları aktardı;

‘’Üniversitemizin birçok bilimsel etkinliğe ev sahipliği yaptığını gururla takip ediyor ve destekliyoruz. Üniversite yönetimi olarak bizim görevimiz, sizlerin rahat, huzur içerisinde bir araya gelip değerli fikirlerinizi paylaşabileceğiniz verimli olabilecek bir ortam oluşturmak. Ama asıl yük bu etkinlikleri hem fikir hem de hazırlık aşamasında emek harcayarak oluşturan hocalarımızda. 5. Uluslararası Ornitoloji Kongresi’nin konusu birçok açıdan özel bir anlam ifade ediyor. Öyle çalışma alanları var ki hepimizin hayatının ayrılmaz bir parçasıyla ilgili olabiliyor. Kuşlar ile ilgili bilimsel çalışmalarda tam olarak bu alanlardan bir tanesi. Doğanın ve bizlerin böyle önemli bir unsurunu bilimsel olarak inceleyip korumaya çalışan hocalarımız gerçekten büyük bir iş başarıyorlar. Bu anlamda katkı sağlayan tüm hocalarımıza, kongre katılımcılarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum".

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara hediye ve teşekkür belgeleri takdim edildi. Kongre ve etkinlikler 13 Mayıs tarihine kadar sürecek.