0

ÇOMÜ’de İlk Kez Aynı Gün İçinde 2 Böbrek Nakli Gerçekleştirildi

Bu Haber 1577 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ’de İlk Kez Aynı Gün İçinde 2 Böbrek Nakli Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi, aynı gün içinde iki böbrek hastasına nakil gerçekleştirerek bir ilke daha imza attı.

Gönen Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen 68 yaşındaki bir bağışçıdan alınan böbrekler; iki böbrek hastası kadını yeniden hayata bağladı.

Ayvacık Babakale’li 30 yaşındaki işitme ve konuşma engelli Seda Bektaş ile Ezine Çetmi köyünden 43 yaşındaki Züleyha Özel’e; bağışlanan organların nakilleri ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Başarılı operasyonların ardından bir açıklama yapan Özkul “Hem işitme engelli hem böbrek yetmezlikli hastamızın en azından böbrek yetmezliğini organ nakliyle tedavi etmiş olmamız sevindirici. Bir günde aynı anda iki böbrek nakli yapar hale gelmiş olmamız da Organ Nakil Merkezi’miz için önemli bir gelişme. Organ nakillerinin Çanakkale Organ Nakil Merkezi’nde sayısının artması ve de bekleme listesinde hastaların uzun süre beklememesinden dolayı özellikle ulusal basında yer almamız tüm Türkiye’de başvuruları arttırdı. Merkezimize Konya’dan İstanbul’dan ve Ankara’dan kayıtlı hastalarımız var. Bekleme listesindeki hastalarımız uzun süre organ beklemiyorlar. 6 ay ile 1 yıl içerisinde mutlaka kendilerine organ çıkıyor. Bu da hem Çanakkale’de hem de Batı Marmara bölgesinde organ bağışlarının daha gelişmiş olmasından, halkımızın organ bağışına verdiği destek ve duyarlılıktan kaynaklanıyor. Merkezimizde hem canlıdan canlıya hem de kadavradan yapılan nakillerin %100 başarıyla gitmesi, şimdiye dek taktığımız tüm organların çalışır olması ve hastaların iyileşmiş olması hem yerel hem de ulusal basında yer aldı. Bu da başarımızı tescillemiş oldu. Dün itibariyle aynı anda ilk kez 2 nakil birden gerçekleştirdik. Desteklerinden dolayı Rektörümüz başta olmak üzere Dekanımız ve Başhekimimize ve tüm destek veren hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Haber ve Fotoğraflar: Tuncay AK