0

Çanakkale’den Japonya’ya Bir Kapı Açılıyor

Bu Haber 3829 Kez Okundu
  • Paylaş:
Çanakkale’den Japonya’ya Bir Kapı Açılıyor

Avrupa’da ve Türkiye’de Japonca Öğretmenliği Eğitimi veren tek bölüm Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde. 1993 yılında kurulan bölümün akademisyenleri Japonlardan ve mezun ettiği öğrencilerinden oluşuyor.

Bölümü ve bölümün son günlerde adından sıkça söz ettiren yarışma başarılarını, Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aydın Özbek’ten dinledik.

Avrupa’da ve Türkiye’de Tek

“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’yle yaşıt olan Japonca Öğretmenliği 1 yıl Japonca hazırlık ve 4 yıl lisans eğitimi olmak üzere 5 yılda tamamlanan bir bölüm. Türkiye’de Eğitim Fakültesi bünyesinde Japonca öğreten tek kurum olan ÇOMÜ’nün Avrupa’da da bir örneği yok. Mezunlarımıza öğretmenlik kadrosu açılmadığı için devlet kurumlarında öğretmenlik yapamasalar da özel dil okullarında öğretmen olabiliyorlar. Mezun olan her öğrencimiz Japoncanın yanı sıra İngilizce, Almanca dillerinden en az birini çok iyi konuştukları için, uluslararası firmalarda, Japon şirketlerinde, yurtiçi ve yurtdışında turizm sektöründe kolayca istihdam ediliyorlar.

Bölümün avantajı ise, hazırlık dil sınıfının olması ve bölümde çok sayıda yabancı öğretim elemanının olması. Öte yandan yurtdışı burs olanakları, Japonya ile gerçekleştirdiğimiz ikili işbirlikleri ve uluslararası çalışmalar sayesinde Çanakkale’den Japonya’ya bir kapı açılıyor.

ÇOMÜ’de Türk Japon Dostluk Topluluğu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çatısı altında, 1995 yılında Türk Japon Topluluğu kuruldu. Bu topluluk, üniversite bünyesinde kurulan en eski topluluklardan ikincisi, bu nedenle de ayrı bir önem taşıyor. Akademik danışmanlığını yine bölüm akademisyenlerimiz yapıyor. Topluluğun amacı, Çanakkale’de Japonya’yı tanıtmak, kültürleri, sporları, sanat yaklaşımları hakkında fikir edindirmek. Bunun dışında bölümün ücretsiz olarak açtığı Japonca kursları uzun yıllardır devam ediyor. Her yıl düzenlediğimiz Japonya Günleri ile Japon kültürünü üniversitemize taşıyoruz. Fakat bizim en çok önem verdiğimiz çalışmalardan birisi de her yıl Japon Büyükelçiliği tarafından Ankara’da ve Japonya Başkonsolosluğu ve Japon firmaların sponsorluğuyla İstanbul’da düzenlenen Japonca konuşma yarışması. Öğrencilerimiz, yaklaşık 23 yıldır katıldığımız bu yarışmalardan bu yıl da göğsümüzü kabartan başarılarla döndü.

İstanbul Japonca Konuşma Yarışması
Birincilik:Hazırlık Gökhan Özbek
İkincilik:Hazırlık Barış Emektar

Ankara Konuşma Yarışması
Başlangıç Grubu
Birincilik:Hazırlık Tolga Güleç
Üçüncülük:Hazırlık Nilgün Aydoğdu

İleri Seviye Grubu
Birincilik:4.sınıf Gülşah Özevin
İkincilik:4.sınıf Emine Korkmaz
Üçüncülük:4.sınıf Gözde Çelik

Bu anlamda bölüm başkanı olarak öğrencilerimize ve onlara emek veren tüm bölüm hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.