0

ÇOMÜ’de Astronomi Çalıştayı Gerçekleştirildi

Bu Haber 1324 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ’de Astronomi Çalıştayı Gerçekleştirildi

“Çift Yıldızlar ve Ötegezegenler” başlıklı Astronomi Çalıştayı Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nde gerçekleştirildi.

İranlı akademisyenlerin de katıldığı ve ortak bilimsel çalışmalara yürütmek için gerçekleştirilen çalıştaya ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, FEF Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Baysal, Merkez Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan da katıldı.

"BİLİMDE SINIR YOK"

“Bu tür etkinliklerin temel amacı, bilimsel gelişmeleri takip etmek ve alanlarında uzman kişilerden yeni şeyler öğrenmektir. Bilimsel çalışmalar ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırır. Bilimde hiçbir zaman sınır yoktur, olamaz” diyen Prof. Dr. Demircan, İranlı akademisyen Atila Poro ve beraberindeki araştırmacılarla birlikte Çanakkale’de gözlem yapmak ve İran’da açılacak yeni gözlemevi için ortak projeler geliştirmek için bir çalıştay gerçekleştirdiklerini belirtti.

İranlı akademisyen Atila Poro, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde meslektaşlarıyla buluşmaktan mutluluk duyduğunu ve bilimsel bu toplantıların akademik çalışmalarına olumlu etkileri olduğunu belirtti.

"TÜM PROJE KAPILARINI ZORLAYIN!"

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem çalıştayda yaptığı konuşmada:

“Yurtdışındaki çalışma arkadaşlarımızla buluşabildiğimiz bu bilimsel etkinlikler bizim için çok anlamlı. Ben de Astrofizik alanında uluslararası çalışmalarda bulunuyorum. Polonya’dan bir grup astrofizikçi ile çalışmalarımız devam ediyor. Onlarla beraber en son yaptığımız çalışma karadelikler üzerinde gözlemsel çalışmalarda bulunmak. Güney Afrika Gözlemevi’nden bir akademisyen  ile birlikte bir TÜBİTAK projesi yürütüyoruz. Son 10 yıldır Yeni Zelenda’dan Prof. Dr. Edwin Budding’le birlikte çalışıyoruz.  Bugün de İran’la aramızda yeni bir çalışma penceresi açılıyor ve uluslararası çalışmalarımıza yenisini ekliyoruz” diyerek genç araştırmacılara “artık projeler çok daha iyi destekler bulabiliyor, burslar arttı, olanaklar arttı, tüm kapıları zorlayın” dedi.

16 tebliğin sunulduğu etkinlik süresince geceleri de Ulupınar Gözlemevi’nde gözlem yapıldı ve iki ülke arası ortak çalışma alanları belirlendi.