2

ÇOMÜ GUBY Asiye Karadeniz Binası Bakan İsmet Yılmaz’ın Katılımıyla Açıldı

Bu Haber 2696 Kez Okundu
  • Paylaş:
ÇOMÜ GUBY Asiye Karadeniz Binası Bakan İsmet Yılmaz’ın Katılımıyla Açıldı

Haber: Gökçe Güzel

Fotoğraf: Gökçe Güzel - Onur Sezer

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (GUBY) Asiye Karadeniz Binası törenle açıldı.

Hayırsever işadamları Zafer Karadeniz ve İskender Karadeniz’in anneleri Asiye Karadeniz adına yaptırdıkları yüksekokulun açılış törenine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eski Gençlik ve Spor Bakanı Faruk Nafız Özak, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, çok sayıda protokol mensubu, akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan açılış töreni, Kuran-ı Kerim Tilaveti okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla devam etti.

Hedefimiz, ÇOMÜ’nün Kalitesiyle Adından Söz Ettiren Bir Üniversite Olma Sürecini İlerletmek

Törende açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, ÇOMÜ’nün 50 bin öğrencisi ile sadece Çanakkale merkezde değil Çanakkale’nin tüm ilçelerinde eğitim öğretim ve araştırma yapan bir üniversite olduğunun altını çizerek; “Üniversitemizin 25. yılında hedefimiz, kalitesiyle adından söz ettiren bir üniversite olma sürecini ilerletmek” dedi.

Rektör Acer, “Çanakkale merkezdeki hocaların ve öğrencilerin sahip olduğu imkânlara ilçelerdeki hocalarımız ve öğrencilerimiz de sahip olsun anlayışıyla çalışıyoruz” diyerek Türkiye’nin sahip olduğu yegâne iki adanın Türkiye için ne ifade ettiğini bildiğini, bu adaların daha ileriye götürülmesinde yapılacak çok iş olduğunu, bu anlayışla çalıştıklarını belirtti ve Gökçeada’da bulunan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu ilgili bilgiler verdi;

“Burada iki okulumuz var. Bir tanesi şuan yeni binasını açmak üzere olduğumuz Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu. Yüksekokulumuz dört yıllık bir okuldur. Hali hazırda 264 öğrencisi bulunmaktadır. Burada görev yapan 19 öğretim elemanımız var. Bunun yanı sıra yine Gökçeada’da hemen yanı başımızdaki binayı kullanan 774 öğrencisi bulunan Gökçeada MYO var. Şu an hizmete açacağımız bina toplam 7250 m2 alana oturtulmuş ve 2980 m2 kapalı alanı olan bir okul binasıdır. Bu bina içerisinde 18 adet akademisyen odası bulunmakta, 6 adet idari faaliyetlerde kullanılacak oda, 17 adet derslik var. Bunların dışında 3 adet laboratuvar, bilgisayar odası, kütüphane, kantin ve sığınak var.

“Gökçeada’da Çalışmalarımız Devam Edecek”

Gökçeada’da yapılacak bir hayli işimiz var ve adanın ilerlemesinin önünü açacak esas unsurun üniversite olduğuna inanıyoruz. Göreve geldiğim günden beri buradaki okullarımızı sık sık ziyaret ediyorum. Tespit ettiğimiz eksiklerin giderilmiş olduğunu görmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bugün, yeni binamızı açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şüphesiz ki, bu hizmetler devletimizin sağladığı imkânlarla oluyor.  Kullanılan mevcut binamızın da depreme dayanıklı hale getirilmesi hususunda çalışmalarımızı tamamlayacağız.  Kredi Yurtlar Kurumu, bu sene 280 kişilik kız öğrenci yurdunu hizmete açıyor. Yeni meslek yüksekokulu binasını ve öğrencilerimizin kullanabileceği sosyal ve sportif alt yapıları kurabilecekleri tesisleri hazırlamak istiyoruz.

“ÇOMÜ, Gökçeada’da Organik Tarım Eğitimi Verecek”

Bu güç birliği oldukça inanıyoruz ki çok kısa sürede işlerimizi tamamlayacağız. Buraya uygun bölümlerin sayılarını artırmaya çalışıyoruz. Burada çok daha fazla öğrencimiz olsun istiyoruz. Bu bağlamda çok yakın zamanda Turizm Bölümünün açılması için gerekli çalışmaları tamamladık. Bir başka önemli bölümün de organik tarım olduğunu düşünüyoruz. Gökçeada’da hali hazırda organik tarım yapılmakta. Üniversite olarak, bu işin bir parçası olmak istiyoruz ve elimizden geleni yapmaya başladık. Çok yakın zamanda bu bölümde hoca sayımızı tamamlayacağız. Aynı zamanda meslek yüksekokulumuzun da öğrenci sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Ümit ediyoruz ki YÖK’ün onayına sunduğumuz çağrı hizmetleri programı birçok öğrencimizin okumak isteyeceği bir bölüm olacak ve böylece öğrenci sayımızı arttırmış olacağız. Özellikle vurgulamak isterim ki, hayırsever iş adamlarımız yaptırdıkları yeni binayla Gökçeada’ya gösterilen değeri bir kez daha ortaya koymuş oldular. Sayın Zafer Karadeniz projenin başından itibaren tüm süreçleri yakından tabip etti. Eğitim dünyasına verdikleri katkıdan dolayı Üniversitemiz adına teşekkür ediyorum. Onları yetiştiren saygıdeğer hanımefendi Asiye Karadeniz’e bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, saygı ve minnetle anıyoruz. Değerli vakitlerini ayırıp teşrifleriyle bizleri onurlandıran başta Sayın Bakanımız ile tüm misafirlerimize ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor yeni binamızın hayırlı olmasını diliyorum.”

“İşinizi En iyi Yapan Olun”

Hayırsever İş Adamı Zafer Karadeniz  özellikle gençlere seslendiği ve büyük alkış aldığı konuşmasında şunları ifade etti:

“Ülkelerin gelişmeleri, bilimin kalitesiyle ve bireylerin kaliteli yetişmesiyle mümkün olacaktır.  Bu açıdan ülkemizin sizlere çok ihtiyacı var. Allah’ın verdiği iradeyi, gücü kullanarak işinizi en iyi yapanlardan olun. Göreceksiniz ki önünüzde hiçbir engel ve haksızlık kalmayacaktır. Değerli öğrenciler, bu sebepten hedefi büyük koymanız gerekmektedir. Kendinize güvenmeniz ve bu ülkenin geleceği için elinizden geleni yapmanız gerekmektedir. Dürüst ve çalışkan bir gençlik, bu ülkenin büyümesi için en büyük faktördür. Kendinize güvenin. Bilime,  bilgiye büyük değer verin ve sahip çıkın.

Bu mutlu günümüzde bizleri onurlandırdığı için Sayın Bakanımıza ve Rahmetli annem Asiye Karadeniz’in bu yeni binaya adının verilmesinde büyük desteği olan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

“Kaliteli Eğitim En Büyük Hedefimiz”

Eski Gençlik ve Spor Bakanı Faruk Nafız Özak 2002 yılından itibaren hükümetin eğitime ayırdığı bütçenin sürekli artış gösterdiğini belirterek: “Eğitim, su ve yol medeniyetin bir göstergesidir. Çağdaşlık, ancak insana saygı göstermekle, muasır medeniyetler seviyesine gelmek ise ancak eğitime sunulan katkıyla mümkün olacaktır. Bizler, Atatürk’ün vasiyetini yerine getirdiğimiz için gurur duyuyoruz. Geçmişiyle övünen, bu günüyle barışık, yarınından emin, teknolojiyi ve bilgiyi elinde tutmuş gençlerimizle gurur duyuyoruz. Ülkemizi geleceğe taşıyacak gençlerin kaliteli eğitim almaları bizlerin en büyük hedefidir.

Böylesine kıymetli ve hayırlı evlatlar yetiştirdikleri için, Rahmetli Ali Karadeniz ve Asiye Karadeniz’i rahmetle anıyorum. Doğduğu yere değil doyduğu yere destek veren Sayın Zafer Karadeniz’e ve Sayın İskender Karadeniz’e yaptıkları hayırlı hizmetler için teşekkür ediyorum” dedi.

“Üniversiteler Bulundukları Bölgenin Entelektüel Üretime Zemin Hazırlıyor”

Üniversitelerin bulundukları bölgelere büyük katkılar sunduğunun altını çizen Vali Orhan Tavlı, yüzyıllardan beri barışın, huzurun, hoşgörünün, dostluğun medeniyetin ve bir arada yaşamanın en güzel örneklerini veren güzel Çanakkale’nin eşsiz adası Gökçeada’ya, bu okulu kazandıran hayırsever iş adamlarına teşekkür etti ve ekledi:

“Ülkemizde son yıllarda her şehirde açılan üniversiteler o şehrin ekonomik hayatına, ticaret hayatına, yatırımlarına oldukça büyük katkı sağlamakta ve ticari hareketlilik kazandırmaktadır. Üniversiteler bulundukları bölgenin ticaretine, ekonomisine sağladıkları faydadan çok daha fazlasını, ülkelerin, bölgelerin firmalarına katma değer üreterek, bilgi üreterek, teknoloji ve inovasyon üreterek sağlamaktadırlar. Bu katkılar hem uzun vadeli olmakta hem de geniş bir alana yayılan ve her kesimin yararlanabileceği, paylaşabileceği bir entelektüel üretime zemin hazırlamaktadır. Birçok yerde üniversiteler o ilin önüne geçmiş, o ilden daha fazla tanınmış, bulunduğu bölgenin ekonomisi tamamen üniversiteye bağlı hale gelmiştir. Bu iller zamanla bir üniversite kenti, bir ilin araştırma ve kampüs şehirleri haline gelmeye başlamıştır. Bugün insanlar ihtiyacı olan bilgiyi araştırmayı, istatistiği evlerinde oturdukları yerden ellerindeki tabletlerle dünyanın diğer ucuna nanosaniye içerinde transfer etmektedirler. Ben burada eğitim alacak sevgili öğrenci arkadaşlarımıza bu gelişmeleri yakından takip etmelerini, sürekli bir gelişme ve ilerleme içerisinde olmalarını tavsiye ediyorum. Zira teknoloji ve bilgi üretme yarışında geride kalmanız bizler için ülkemiz için geleceğimiz için telafi edilemez bir eksiklik olacaktır.”

“Eğitim Geleceğe Yapılan En Büyük Yatırımdır”

Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, insana verilecek en güzel hizmetin, eğitim alanında verilen hizmet olduğunu söyledi. “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” sözünü hatırlatan Yılmaz; “Eğitim bir ülkenin sadece bugününe değil geleceğine de yapılacak en iyi yatırımdır. Eğitimden daha hayırlı daha faydalı bir yatırım yoktur. Bu nedenle Karadeniz ailesini hayır için böyle bir tercihte bulundukları için tebrik ediyorum. Karadeniz ailesi tarafından adını ve anısını yaşatmak için yaptırılan bu okul vesilesiyle merhum anneleri Asiye Karadeniz'e Allah'tan rahmet diliyorum” diyerek mevcut üniversite ve eğitim sistemiyle ilgili bilgiler verdi.

“Türkiye’nin Geleceği Aydınlık”

“Bugün her ilimizde en az bir devlet üniversitesi var. Bugün itibariyle 111 devlet, 65’i vakıf yükseköğretim kurumu ve 6’sıda vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 182 yükseköğretim kurumumuz mevcut. Öğrenci sayımız da 7 milyon 313 bin. Bu rakamla Avrupa’da Rusya’dan sonra en fazla üniversite öğrencisine sahip ülkeyiz. Dolayısıyla Türkiye’nin geleceği nasıldır dediklerinde, sadece üniversite öğrenci sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunu bilmek, Türkiye’nin geleceğinin aydınlık olacağını görmek için yeterlidir.”

Kendisinin 70 kişilik sınıflarda öğrenim gördüğünü söyleyen Bakan Yılmaz, sınıflardaki öğrenci sayısını azalttıklarını ve sayıyı daha da aşağıya düşüreceklerini belirterek "Başbakanımızın talimatıyla da çok göç alan büyük şehirlerimiz başta olmak üzere ikili eğitimi kaldıracağız’’ dedi.

“10 Bin Öğretmen Ataması Yapılacak”

Eğitimde kaliteyi arttırmak için öğretmen başına düşen öğrenci sayısının az olması lazım. Bizim dönemimizde 560 binin üzerinde öğretmen ataması gerçekleştirdik. Sadece geçen yıl 50 bin, toplamda 560 binin üzerinde öğretmen ataması ile en büyük yatırımı öğretmene yaptık. Bu yılda 20 bin öğretmenin mülakatını yapıyoruz. Ağustostan sonrada 10 bin öğretmen alacağız. Allah nasip ederse iki yılda atadığımız öğretmen sayısı 80 bine çıkacak. İstiyoruz ki evlatlarımız daha iyi eğitim alsın. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını da 30’ların üzerinden 20’lerin altına düşürdük. Dolayısıyla bu konuda da iyi bir noktaya doğru gidiyoruz. Geçen yıl TEOG sınavı yapıldı. Bu sınavda 120 sorudan 120’sini yapanlar Van’ın Erciş’inden, Edremit’inden çıktı. Muş’un Varto’sundan, Şırnak’ın İdil’inden çıktı. Tunceli Çemişkezek’ten çıktı. Çemişkezek’ten birisi Robert Kolej’e gidebiliyorsa veya Muş’un Varto’sundan taşımalı eğitimle öğrenim gören bir kişi eğitimde en yüksek dereceye gelebiliyorsa biz fırsat eşitliğinde epey mesafe aldık demektir. Ama daha yapmamız gerekenler var. Ondan hiç şüpheniz olmasın. Eğitimde Türkiye’nin bugünü dünden kat kat iyi. Yarın gelecek, yarınımız bugünümüzden kat ve kat daha iyi olacak. İşte bu okul da yarının Gökçeada’sında yarının eğitiminin bugünden daha iyi olacağına çok güzel bir örnektir" dedi.

Konuşmaların ardından günün anısına hediye takdiminde bulunuldu ve binanın açılışı yapıldı.