Fakülteler
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültemizin Temel Misyonu, ulusal ve uluslararası denizlerde ve iç sulardaki kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamaya yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde ve disiplinler arası “araştırma” yapmak, ulusal ve uluslararası düzeyde toplumun ilgili kesimlerine “eğitim ve öğretim amaçlı hizmetler” sunmaktır.
Fakültemizin amacı, öğrencilere mesleki bilgi vermek ve sosyal yönlerinin gelişmesine olanak hazırlayarak bağımsız düşünebilen, araştırma yapabilen ve doğru karar verebilen, yaratıcı düşünceye sahip çağdaş bir vatandaş olarak onları topluma kazandırmaktır.
Fakültemiz 1993-1994 eğitim-öğretim yılında tek bölümle (Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü) öğretime başlamıştır. 1994-1995 eğitim-öğretim yılından itibaren yeni bölümler kurulmuş ve 1997 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi anabilim dallarının bölüm haline dönüşmesiyle bölüm sayısı 10'a, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Doğu Dilleri ve Edebiyatları ve Psikoloji Bölümlerinin de açılmasıyla 15’e yükselmiştir. Fakültemizde halen 13 örgün, 7 ikinci öğretim olmak üzere 20 ayrı programda eğitim-öğretim verilmektedir. 2008 yılından itibaren Fakültemizde Çift Dal ve Yan Dal uygulaması başlatılmış ve öğrencilere birden fazla programdan eğitim alma olanağı tanınmıştır.
Fen-Edebiyat Fakültesi'nin Terzioğlu Yerleşkesinde bulunan binasında 21'i teknik donanıma sahip olmak üzere 41 derslik, 3 bilgisayar laboratuvarı, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Moleküler biyoloji ve Genetik, Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerine ait araştırma ve öğrenci laboratuvarları ile Sanat Tarihi Bölüm kütüphanesi, Herbaryum Araştırma Merkezi, Türk-Avustralya Kültür Merkezi ve yerleşke dışında Ulupınar Astrofizik Gözlemevi yer almaktadır. Ayrıca Fakülte binası içinde personel dinlenme salonu, kantin, masa tenisi ile yerleşke alanında bilimsel ve sosyal aktiviteler için kullanılan Bilgi Merkezi, Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi ve Troia Kültür Merkezi bulunmaktadır.
Fakültemiz, mühendislik eğitiminde üst düzeye erişmek, mühendislik bilim ve teknolojisine katkıda yüksek standartlara sahip olmayı amaçlamaktadır. Fakültemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi adıyla, 1995-1996 akademik yılında Bilgisayar Mühendisliği ile başladığı eğitim-öğretimine Gıda Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği ve Maden Mühendisliği Bölümleri ile Terzioğlu Yerleşkesindeki binasında devam etmektedir. 2012 yılında Fakültemizin adı Mühendislik Fakültesi olarak değiştirilmiştir. Lisans düzeyindeki mühendislik öğreniminin yanı sıra, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans ve doktora öğrenimi de yapılmaktadır. İnşaat Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Biyomühendislik, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümleri de açılmış olup, henüz öğrenci alımı yapılmamıştır. Fakültemiz bünyesinde öğrenci alımı olmayan bölümlerin akademik yapılanmalarının, önümüzdeki dönemlerde tamamlanarak eğitim-öğretime başlanması hedeflenmektedir. Fakültemiz, kurulduğu tarihten bu yana geçen kısa sürede araştırma laboratuarları ve eğitim altyapısını güçlendirmek için büyük çaba göstermekte ve bu çerçevede, teknolojik imkanlarla donatılmış sınıflar, laboratuar ve bilgisayar salonları ile donatılmaktadır. Fakültemiz, öğrencilerini ulusal ve uluslararası alanda kabul gören mühendislik görevlerini yüklenmek üzere hazırlamayı kendisine görev saymaktadır. Bunu gerçekleştirebilmek için, öğrencilerine eğitim-öğretim, fiziksel alt yapı, laboratuar ve bilgisayar donanımı ile sosyal olanaklarını artırıcı çalışmalar yürütmektedir. Fakültemizin akademik kadrosu, ulusal ve uluslararası burslar ve proje desteklerini kazanmakta, çok sayıda ortak proje yürütmektedir. Fakültemizin akademik kadrosu öğretim üyeleri çeşitli firma ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti de vermektedir.
Eğitimin kalitesini daima yükseltmek amacında olan Fakültemiz, Türkiye'de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesini amaç edinen Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK), çalışmalarını sürekli karşılamayı temel ilke edinmiştir. İsteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı birçok bölümümüzde uygulamaya geçilmiş olup 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibariyle Çevre Mühendisliği Bölümünde % 100 İngilizce eğitime başlanmıştır.
Mühendislik Fakültesi yönetimi, öğrencilerine gerekli alt yapı, laboratuar ve bilgisayar donanımı ile sosyal olanakları hazırlamak üzere güç sarf ederek hayat boyu öğrenmeyi ve yaşamayı kolaylaştırmaya çalışır.Kendini sürekli geliştiren, bağımsız karar verebilen, akademik ve disiplinler arası çalışmaya yatkın, özgüveni yüksek, etik ve ahlak sahibi, yetkin, başarılı, üretim ve hizmet sektörü için bilgi ve teknoloji üreten mühendisler yetiştiren ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi, yüksek doluluk oranıyla öğrencilerin tercihinde de üst sıralarda yer aldığını göstermiştir.Öğrencilerimiz ERASMUS Programı kapsamında Avrupa ülkelerindeki üniversitelerden ders alıp kredi transferi konusunda teşvik edilmektedir. Programdaki derslerimiz çağın ihtiyaçlarına göre güncellenmekte olup öğretim üyelerinin alanlarına ve sürekli gelişen teknolojiye paralel dersler açmaları sağlanmaktadır.
Çanakkale'deki sanayi kuruluşları ile yapılan işbirliği (staj, proje, tez, laboratuvar) ve sağlanan burs imkanları öğrencilerin hedefe daha kolay ulaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca çok sayıda ulusal ve uluslararası projenin Fakültemizde yürütülmesi, bilgi ve tecrübenin öğrencilere aktarılmasına yardımcı olmaktadır.
Spor Bilimleri Fakültesi, eğitim ve öğretim faaliyetlerini yapımı yeni tamamlanan 5.500 m2 kapalı ve 4.500 m2 açık alandan oluşan Terzioğlu Yerleşkesi içindeki tesislerinde sürdürmektedir. Spor Kompleksinde; idari ofisler, derslikler, akademik ofisler, kondisyon merkezi, çok amaçlı salonlar ile laboratuar alanları bulunmaktadır. Ayrıca Dardanos Yerleşkesi içersindeki 14.600 m2 açık ve 600 m2 kapalı spor alanları, Anafartalar Yerleşkesinde de 900 m2 kapalı ve 1300 m2 açık spor tesisleri ders amaçlı kullanılmaktadır.
MİSYON Evrensel değerler doğrultusunda bilimsel araştırma ve eğitim-öğretimde mükemmelliği yakalamak. Bu doğrultuda ileri teknoloji, bilim, kültür ve iletişim değerlerini harmanlayarak ülkemizin ve global toplumun ekonomik ve sürdürülebilir gelişmesine katkı sağlayan güçlü ve donanımlı mühendislik bilgileri edinmiş nitelikli bireyler yetiştirmek. Doğal kaynakların toplumların yararına kullanılmasını amaç edinerek bilimsel araştırmaları yürütmek ve tüm sonuçları toplum yararına sunmak. Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenilirliğini ve güncelliğini değerlendirme ve bilgi üretme yöntemlerine sahip olmak. Alanı ile ilgili stratejileri yöntem ve teknikleri ölçme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olmak. Sorunları tanımlayan, analiz eden, araştırmalara dayalı çözüm önerilerini geliştiren Ziraat Mühendisleri yetiştirmek. VİZYON Ulusal ve Uluslararası boyutlarda örnek gösterilen ve ön sıralarda yer alan, edindiği bilgileri etkin ve yeterli düzeyde kullanarak ülkemiz ve dünya tarımına yön veren Alanda var olan sorunları çözüm üretebilen, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye sahip olan Sosyal hakları evrenselleştiren, sosyal adalet kalite kültürel değerlerin korunması konularında farkındalık yaratabilen Ülkenin ve bölgenin tarımsal üretimini arttırmaya yönelik sorunları belirleyen çözümler ve projeler üreten başarıyı önemseyen ve çevreye duyarlı çağdaş Ziraat Mühendisleri yetiştirmektir.