0

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin Yıl Dönümünde Darbeler Tarihinin Eski Roma Cumhuriyeti’nden Bir Örneği: Darbeci Cornelius Sulla Konferansı Gerçekleşti

Bu Haber 2475 Kez Okundu
  • Paylaş:
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin Yıl Dönümünde Darbeler Tarihinin Eski Roma Cumhuriyeti’nden Bir Örneği: Darbeci Cornelius Sulla Konferansı Gerçekleşti

Haber: Duygu Karademir Aras

Fotoğraf: Duygu Karademir Aras, Tuncay Ak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlük Konferanslar Dizisi kapsamında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya’nın sunumuyla “15 Temmuz Darbe Girişimi’nin Yıl Dönümünde Darbeler Tarihinin Eski Roma Cumhuriyeti’nden Bir Örneği: Darbeci Cornelius Sulla” konulu konferans gerçekleştirildi.

İÇDAŞ Kongre Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Görün, Bayramiç Kaymakamı Ramazan Kendüzler, Ak Parti İl Başkanı Av. Gültekin Yıldız, Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş ile akademik ve idari personel katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, 5 Temmuz darbe girişiminin 2. yıl dönümünde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak akademik faaliyetlerle, meselenin daha iyi anlaşılmasına katkı vermeye çalıştıklarını ifade ederek şunları aktardı:

“Zor ve değerli bir coğrafyayı vatan olarak elimizde tutuyoruz. Dolayısıyla bu tür saldırılara ve girişimlere maruz kalma ihtimalimiz her zaman mevcut. İşte bu nedenle bu konuda her zaman dikkatli ve bilinçli olması gereken bir toplumuz. Üniversiteler şüphesiz ki bunun anlaşılmasına, bunun fark edilmesine katkı sağlaması gereken bilim kuruluşlarıdır.

Bir taraftan 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren hain bir yapının bertaraf edilmesi gibi önemli bir meseleyle uğraşırken bir taraftan da ülkemizde geçmiş yıllarda da yaşanmış ve bir daha yaşanmasını asla istemediğimiz bu tür girişimlerin tamamen tarihe gömülmesi için neler yapılması gerekiyor, bunu da konuşmamız o yönde de çalışmamız gerekiyor.

 Sayın Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz darbe girişiminin 2. yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada; darbeler Türkiye tarihinde artık sosyal hayatta da tarihe gömülmüştür ifadesini kullandı. Şüphesiz ki darbeleri tarihe gömen bu kararlı iradelerin, benzeri yapıların darbe dışı başka yöntemler kullanarak ülkemizi huzursuz eden ve yolundan döndürmeye çalışan girişimlerde bulunmasını engellemek gibi de bir hünerimiz var. FETÖ ile mücadele ülkemizde kararlı bir şekilde devam ediyor. Temennimiz Cumhurbaşkanımızın başlattığı bu kararlığın sonuna kadar devam etmesi.”

Rektör Prof. Dr. Acer, kendi dinimizi kullanarak kendi ülkemizin huzurunu bozmayı başarabilmiş bu tür girişimleri önlemek için dinimizi doğru kişilerden, bu işin ilmini yapan hocalardan öğrenmemiz gerektiğini vurgulayarak, konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya’ya katkılarından dolayı teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından sunumuna başlayan Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, 15 Temmuz gecesi yaşananları şöyle özetledi:

“Hainler 2 yıl önce 2016’nın 15 Temmuz gecesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin silahlarıyla Türkiye Cumhuriyetine saldırdılar. Demokrasimizi, Cumhurbaşkanımızı, Büyük Millet Meclisimizi hedef aldılar. O gece 248 kişi şehit edildi. Fakat Türk halkı devletine, cumhuriyetine, demokrasisine sahip çıkmaktan vazgeçmedi. İnadına direndi. Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla sokakları ve meydanları boşaltmadı. Tankların, ateşli silahların önünde durdu ve FETÖ’cülerin hain planlarına ulaşmalarına izin vermedi.”

“FETÖ’cü hain darbe girişiminin birebir benzerine tarihte rastlanmaz elbette” diyen Prof. Dr. Kaya, günümüzden yaklaşık 2.100 yıl önce İtalya’nın Başkenti Roma’da, darbeci Cornelius Sulla tarafından gerçekleştirilen bir darbe girişimini anlatarak, 15 Temmuz darbe girişimi ile benzerliklerine ve farklılıklarına değindi.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla devam eden konferans, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in, Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya’ya hediye takdimi ile sona erdi.